Партнер рубрики Події

Вірус "Петя" у Тернополі атакував "Нову пошту", "Укрпошту", банки та інші установи

Вірус "Петя" у Тернополі атакував "Нову пошту", "Укрпошту", банки та інші установи
  • Вірус-вимагач "Петя" атакував Україну у вівторок, 27 червня. 
  • Через хакерську атаку не працюють банки, онлайн платежі, сервіси, банкомати, сервери компаній.
  • Найбільш обережними повинні бути користувачі операційної системи Windows

Хакери атакували "Укрпошту, "Нову пошту та "Укртелеком", "Ощадбанк", сервери міських рад, держустанов та підприємств. Офіційний сайт "Укрпошти" не працює. На сторінці "Нової пошти" у Facebook повідомили, що тимчасово не обслуговують клієнтів.

Тернополяни повідомляють, що не працюють банкомати "ПриватБанку". Представники "ПриватБанку" офіційно повідомили, що банк під атаку хакерів не потрапив. 

Відео дня

- ПриватБанк, його електронні комплекси та цифровий банк "Приват24" не зафіксували жодних хакерських атак або спроб втручання в роботу систем, - повідомили в прес-службі банку. - Онлайн-моніторинг безпеки "ПриватБанку" за останню добу не зафіксував нових загроз або сплеску активності з боку потенційних хакерів. 

У тернопільській міській раді інформацію про атаку вірусу і не спростували, і не підтвердили. Сайт працює. 

Як повідомляють тернополяни, АЗС у Тернополі теж не працюють.

У користувачів Windows, які стали жертвами атаки, вірус вимагає оплатити 300 доларів. У кіберполіції кажуть, що цього робити не варто.

Що потрібно робити

1. Мати резервну копію важливих даних;

2. Якщо нема копії таких даних — вимкнути комп’ютер до кінця дня;

3. Чекати на оновлення від Wіndows та антивірусів, які зроблять систему невразливою;

Чого не потрібно робити

1. Переходити по сторонніх посиланнях, які вам надійшли будь-куди;

2. Не відкривати невідомі файли, посилання, зображення, тощо;

3. Найімовірніше, вірус блокує доступ до файлів і не дає операційній системі завантажитися. Експерти настійно не рекомендують платити викуп і обіцяють опублікувати оновлену інформацію про загрозу.

Якщо ви заразились

1. Не вимикайте комп'ютер, переведіть в режим гібернації.

2. Відімкніть пристрій від мережі інтернет, поки не вийде оновлення антивірусів. Це може допомогти зберегти частину даних на носіях.

3. Зверніться до спеціалістів. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Діонісій

    хоч Приватбанк сказав, що іх це не заділо, але на банкоматах двох вчора в центрі писало, технічні проблеми, ну якось так, на двох писало, що грошей ніхт. а в магазинах не приймали картки до оплати, сьогодні теж зайшов в два магаза, в одному відмовились приймати картку, сказали, то там вірус Петя якийсь, а в другому, пояснили причину, але потім погодились. а причина проста, що на рахунок магазина, ну ФОП чи юрособи, мають прийти гроші, а їх за вчорашній день не має. от і перестраховуються.
  • Larisa Fertyuk

    Ніякі то не москалі..то наші пєтіні і йому прилеглі..відмивають під шумок..добре що є на кого зпихнути..

    Stels reply Larisa Fertyuk

    Куди не глянь - одні експерти широкого профілю...
  • Наталія

    Постріляти б тих хакерів
  • Anonymous

    Коли вже той захланний пєтя нажереться. Якого числа  ті вибори???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up