«Владо, збережи районну лікарню»: медики знову вийшли на пікет. Свіжі подробиці про конфлікт

«Владо, збережи районну лікарню»: медики знову вийшли на пікет. Свіжі подробиці про конфлікт
  • Біля «Будинку правосуддя» у середу, 12 травня, відбувся черговий мітинг за збереження приміщення районної лікарні. Пікетувальники з плакатами вимагають владу одуматися. 
  • «20 хвилин» неодноразово писали про те, як розвивається конфлікт довкола закладу. І цього разу розповідаємо про те, що змінилося і чи можуть таки вигнати медиків з приміщення. 

Нагадаємо, довкола Тернопільської районної лікарні тривають судові баталії. Медики районної лікарні та пацієнти закладу фактично стали заручниками конфлікту районної та міської ради, які не можуть вирішити, кому належатиме приміщення.

Чому суперечка?

Трішки екскурсу. Депутати Тернопільської райради 17 листопада 2020 року прийняли рішення, за яким майно районної лікарні розділили між шістьма громадами колишнього Тернопільського району  – Білівська, Великоберезовицька, Байковецька, Великогаївська, Підгороднянська і Великобірківська. Обранці виходили з того,  що закон №1009, який визначає порядок передачі майна районів до об’єднаних територіальних громад, зобов’язує їх до 1 липня 2021 року передати майно ліквідованого району у комунальну власність тих громад, на території яких вони знаходяться. Ще одним рішенням районні депутати затвердили статут райлікарні в новій редакції, яким було змінено власника нерухомого майна на шість співвласників

Відео дня

Зауважимо, що підрозділи райлікарні  споруджували у 1990-х і потім розбудовували за кошти районного бюджету. Отже, вони стали часткою власності кожного жителя району. А в райлікарні нині обслуговується 67 тисяч жителів колишнього Тернопільського району, які проживають у його шести громадах.

Давши старт реформі адміністративно-територіального устрою, зокрема,  реорганізації (вважайте – укрупненню) районів, законодавці не врахували, що підрозділи однієї установи району можуть знаходитися на території кількох громад. І тому не було прийнято законодавчих норм, як діяти в такому випадку – розподіляти майно одного закладу між кількома власниками чи залишити все в одного. А зацікавлені сторони, які закрутять спір між собою, завжди знайдуться. І вони знайшлися в Тернополі – районна і міська ради.

Тернопільська міська рада оскаржила листопадове рішення Тернопільської райради в Господарському суді області. Вона вимагає визнати його незаконним та скасувати. Натомість – визнати право отримати в комунальну власність Тернопільської міської громади об’єкти нерухомого майна, які знаходяться в межах Тернополя. Оскільки приміщення перебуває  Серед них – адмінкорпус райлікарні, стаціонарний корпус, поліклініка, гараж, овочесховище в самому в центрі Тернополя, що на вулиці. Острозького, 9.

Зібрались на черговий мітинг

Мітинги під стінами суду проходять вже не вперше. Останнього разу пікет був 22 квітня. А вже 12 травня медпрацівники з плакатами прийшли знову. Люди в білих халатах за плакатами: «На чуже не зазіхай», «Владо, збережи районну лікарню» вимагають справедливості.

– Наразі відбувається друге судове засідання по суті, – розповів директор районної лікарні Володимир Лісовський. – Можливо, сьогодні вже буде винесено якийсь вердикт. Передбачити щось неможливо. У будь–якому разі, я впевнений, буде апеляція, касація, якщо не з нашої сторони, то з боку міста. Вони відстоюють свої права, ми – свої.

Опитування

Чи повинна районна лікарня бути в центрі Тернополя?

Директор каже – працівники закладу показали свою позицію.

– Лікарі показують свою позицію біля суду, – каже пан Лісовський. – Ми хочемо залишити за собою приміщення та працювати як районна лікарня, не в складі міста. Ми підтримуємо рішення районної ради. Правомірне воно було чи ні – це вже вирішує суд.

Що думає місто 

З приводу конфлікту неодноразово висловлювався і міський голова Тернополя Сергій Надал написав на своїй сторінці у Фейсбук: «Відповідно до адміністративної реформи усі приміщення, які були на балансі районної ради у зв’язку з ліквідацією районів переходять тій громаді, на території якої вони розміщені. Згідно із цим законом, Тернопільська районна лікарня знаходиться в межах Тернопільської міської територіальної громади, тому має перейти у власність міської територіальної громади. Тернопільська міська рада діє строго в межах закону. Ми зобов’язані захистити і зберегти майно, яке має належати громаді Тернополя і не дати його комусь привласнити. Мені дуже прикро, що політикани та колишні керівники цього закладу поширюють неправдиву інформацію. Працівники лікарні стали заручниками спекуляцій та ігрищ попередніх директорів».

Міський голова Сергій Надал запевняв – лікарня працюватиме, як і працює.

– Колектив лікарні також має працювати, – писав міський голова у себе на фейсбук–сторінці. – Тут, як і раніше, зможуть отримувати медичну допомогу жителі Тернопільського району, зокрема і прилеглих громад.  Тернопільська громада готова фінансувати роботу Тернопільської районної лікарні, якщо об‘єднані громади не зможуть робити цього самостійно. Я категорично проти перенесення лікарні у Великі Бірки чи інший населений пункт. Лікарня має зберегтися і працювати у центрі Тернополя.

У міській раді наголошують – районна рада, відповідно до адміністративно-територіальної реформи, повинна передати об'єкти нерухомості лікарні у власність міста. 

– Господарським судом Тернопільської області прийнято рішення по справі за позовом Тернопільської міської ради. Предметом даного позову було скасування рішення Тернопільської районної ради, яке стосувалося майна, що розташоване на території м. Тернополя, – повідомила речниця міської ради Мар'яна Зварич. – Суть даного позову полягає в тому, що районна рада, враховуючи адміністративно територіальну реформу, яка відбулася в державі, за наслідком якої утворено Тернопільський район з адміністративним центром у м.Тернопіль, зобов’язана передати об’єкти нерухомості, які фізично розташовані на території міста, у власність Тернопільської міської територіальної громади. Суд, враховуючи вимоги законодавства, на нашу думку, прийняв правильне рішення, яке дозволяє повернутися до розгляду питання про передачу об’єктів районної ради у власність Тернопільської міської територіальної громади. Щодо самої лікарні зазначаємо, що функціональне її призначення буде збережено, там надаватимуться медичні послуги жителям Тернопільського району.

З'явився новий власник

Нагадаємо, на сесії районної ради 24 лютого, депутати колективно прийняли рішення ввести в склад засновника комунального підприємства Тернопільської районної ради «Тернопільська центральна районна лікарня» Великобірківську селищну раду та вивести зі складу засновника – Тернопільську районну раду.

Також депутати прийняли рішення передати комунальне майно Тернопільської районної лікарні – основні засоби та товарно-матеріальні цінності зі спільної власності територіальних громад, сіл, селищ та міст Тернопільського району до комунальної власності Великобірківської селищної територіальної громади.

– Сама процедура децентралізації сформувала момент, що районні лікарні передають на фінансування окремих громад, – каже голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог. – Оскільки районний рівень не має фінансів на утримання цих закладів, потрібно було передавати їх вибірково окремим громадам. Я вважаю цей процес кардинально неправильним і це стосується не лише районної лікарні. Ці заклади не виконували функцію для конкретної громади вони працювали на різні громади району. Якщо взяти Збараж, який увібрав у себе увесь Збаразький район – тоді це логічно, щоб передавати Збаразьку районну лікарню Збаразькій громаді. Але у Тернопільській районній лікарні з цим проблема. З семи громад треба обрати одну.

Як пояснює голова районної ради, через реорганізацію виникають проблеми з фінансуванням.

– Важко казати, чим це закінчиться, – продовжує Віктор Козорог. – Зараз районну лікарню чомусь багато розглядають як об’єкт заробітку. А це потребує постійного вкладання коштів. Логічно, що кожна громада має своє бачення. Є спір. Як би не вирішив суд, проблема з фінансуванням залишиться відкритою.    

Ми продовжимо стежити за ситуацією з районною лікарнею. Більше – згодом.

 

Читайте також:

У районній лікарні можуть відключити електроенергію та газ. А війна за ласе приміщення в Центрі триває

Тернопільську районну лікарню передали одній з громад

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач36

    У нас як завжди в основному віз попереду коня не відпрацьовані механізми передачі в район об‘єднані багато районів повинна для такого об‘єднання працювати ЦРЛ так звана опорна лікарня по сучасній термінології а можливість фінансування комунальної лікарні райрадою не передбачена от і виникають колізіі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up