Влаштовуєте пікет? Дитину залиште вдома

Влаштовуєте пікет? Дитину залиште вдома
  • “Знімайте та фотографуйте дітей!”, викрикували на одному з перекриттів дороги. “Діти, беріть плакати”, казали на іншому пікеті.
  • Але батькам варто знати, коли можна залучати неповнолітніх до таких акцій протесту, а коли за це можна заплатити штраф.

Пікет, протест, мітинг, перекриття дороги - зараз дуже популярні серед громади способи висловити свою думку, незадоволення стосовно чогось чи чиїхось дій. І все частіше на таких зібраннях можна побачити дітей. Чи то спосіб тиснути на жалість, адже хто піде проти дитини? Або, як казали на одному з пікетів: “Хай бачать чиновники, в кого школу забирають?”. Або: “Тут діти, а вони хочуть будувати екологічно небезпечну автомийку”.  Чи то батьки не мають з ким залишити дитину на момент пікету. Але, коли діти ходять по пішохідному переході з плакатами більшими за них самих, а на дорозі утворився чималий затор, сигналять злі водії і хто-зна, чи не прийде комусь в голову просто натиснути на педаль газу, виникає питання - чи законно залучати неповнолітніх до таких акцій?

Залежно яка акція

В ГУ Нацполіції в Тернопільській області кажуть, що долучати дітей до акцій можна, коли їхньому життю та здоров’ю нічого не загрожує.

- А якщо загроза є, тоді заборонено, - кажуть в прес-службі управління. -  Потрібно чітко розділяти дві цих позиції. Якщо є масовий захід культурний, наприклад, концерт, виставка, то зрозуміло, що до такого дітей долучати можна. А якщо люди протестують проти якоїсь незаконної будови, перекривають дорогу, то це небезпечно. Бо якомусь водієві може увірватись терпець і він почне їхати, а дитина десь вибіжить і потрапить під колеса.

Батькам - штраф

Як кажуть в поліції, відповідальність наступає за статтею 184 адміністративного кодексу України: "Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей" лише в тому випадку, якщо діти в момент пікету мають бути на уроках". Штраф може бути у розмірі від 17 до 51 грн. 

- Наприклад, якщо за розкладом в учня, чи неповнолітнього студента до третьої години уроки, а він в першій годині пішов на якийсь пікет, - пояснюють в прес-службі. - От за це батьків притягують до відповідальності. Якщо це вихідний день, чи уроки вже закінчились, то дитина може бути учасником пікету, але лише за згодою батьків.

Проводили бесіди

Нещодавно мешканці вул. Довжена та Протасевича протестували проти будівництва нової автомийки біля їхніх будинків і перекривали дорогу. Більше години ходили з плакатами туди-сюди на пішохідному переході на Гаївському перехресті. Діти там теж були.

- Ми провели з батьками профілактичну бесіду і пояснили, що це заборонено, - кажуть в поліції. - До речі, більшість батьків зрозуміли, навіть вибачались, що дітей долучали і пообіцяли більше цього не робити.

Складно довести, що це протест

Згідно з ст. 279 ККУ, влаштування перешкод означає перекриття руху барикадами, завалами на шляхах, встановлення нерухомих великогабаритних транспортних засобів, спрямування потоків води, каменепаду. Але як каже юрист Олена Степанова, найчастіше люди просто ходять по пішохідному переході туди-сюди і довести, що це протест - складно. 

- Проблематично, якщо акція протесту - це ходіння по пішохідному переходу, - каже юрист. - Довести, що це протест буде важко. Перекриттям дороги можна вважати , якщо люди поставлять якийсь шлагбаум або, наприклад, ляжуть на дорозі. 

Конституція не забороняє

- Для початку необхідно визначитись, який зміст вкладають в пікет, - коментує  Олена Степанова. - Наприклад, пікет може бути формою мирного зібрання. Право на мирні зібрання гарантовано статтею 39 Конституції України.

В цій статті зазначено, що громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Про проведення яких завчасно повідомляють органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Стаття 11 Європейської конвенції прав та основних свобод людини передбачає, що кожен має право на свободу мирних зібрань. Відповідно до ЗУ “Про громадянство”, громадянин України - особа, яка набула громадянство України в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами України. Тобто неповнолітня особа за умови набуття громадянства України не може бути позбавлена права на мирні зібрання.

Штраф від 34 до 340 грн

- Якщо ж під час мирного зібрання неповнолітні робитимуть правопорушення, то тоді і дійсно відповідальність можуть понести,  як батьки так і неповнолітні, - каже юрист. - Повторні правопорушення протягом року після накладення адміністративного стягнення тягнуть за собою накладення штрафу від 34 до 68 грн.

Якщо неповнолітні віком від 14 до 16 років зробили правопорушення, на батьків можуь накласти штраф у розмірі від 51 до 85 грн. Якщо дії неповнолітніх мають ознаки злочину, то згідно з Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність батьків  або осіб, що їх замінюють, оштрафують на 170-340 грн. 

І хоча, закон не забороняє залучати неповнолітніх до участі в пікетах чи протестах, але як кажуть в поліції та юрист, з моральної точки зору дитину краще залишити вдома. Бо батьки відповідають за безпеку дітей, а на мирних зібраннях може бути всяке.










 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Тернополянин

    Елементарно можна наказати тих хто ходить туди-сюди по пішоходному. Варто у такому разі викликати на місце регулювальника.  І він нехай регулює рух. Чмо яке полізло на заборонений сигнал. - штрафувати.
  • Сергій Козловський

    навіть "И" написати не вміють

    Тернополянин reply Сергій Козловський

    Зате воно знає шо травимисі хімійом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up