Ядуча суміш паленого сміття і гуми накрила Тернопіль – соцмережі

Ядуча суміш паленого сміття і гуми накрила Тернопіль – соцмережі
  • Палити листя і траву категорично заборонено! Про відповідальність – читайте у статті.
  • Спалювання листя може вилізти боком не лише для паліїв, а й для оточуючих. Про це говорять експерти.

- Чи хтось знає щось про цьогорічне задимлення Тернополя? – пише на власній сторінці у Фейсбук тернополянин Ігор Романець. - Ядуча суміш паленого сміття і гуми над вул. Оболоні, Петриками і частково центром. Зауважив - це повторюється регулярно, вже три роки. Пожежні кажуть, що вони в курсі, люди їм дзвонили, а поліція в курсі - патрулює і шукає. Дзвоню в поліцію - чергові оператори нічого не чули, хочуть приїхати до мене (певно, на 6 поверх) і все вияснити. Пояснюю, що це треба робити по місту, в режимі патрулювання. Дзвоню ще раз - ніхто нікуди не їздив, знов хочуть приїхати "на місце виклику".

Під постом тернополянина – чимало коментарів. Люди підтверджують, що проблема й справді існує. Паленим смердить серйозно. «Ввечері неможливо провітрити квартиру, доводиться тримати кондиціонер включеним майже цілодобово», - пише Петр Шкіряк.

- Повідомлення від Ігоря Романця на лінію 102 надходило, - запевнила речник управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. – Але заявник просив з ним в телефонному режимі не зв’язуватись. Патрульні близько півгодини обстежували територію, але джерел загоряння виявлено не було.

Відео дня

Законодавчі акти, якими регулюється випалювання сухої рослинності та покарання за незаконне випалювання.

Закон України “Про тваринний світ” Стаття 39. Охорона середовища перебування, умов розмноження, шляхів міграції тварин Випалювання  сухої рослинності або її залишків здійснюється в порядку,  встановленому  центральним  органом виконавчої влади, що забезпечує  формування  державної  політики  у  сфері  охорони навколишнього природного середовища.

Закон України “Про рослинний світ” Стаття 27. Збереження умов місцезростання об’єктів рослинного  світу Випалювання  сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку,  встановленому  центральним  органом виконавчої влади, що забезпечує  формування  державної  політики  у  сфері  охорони навколишнього природного середовища.

Кримінальний кодекс України Стаття 245. Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, -караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Кодекс України про адміністративні правопорушення Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 


Коментарі експертів

Сергій ДАНІЛІН, начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області:

- Щодоби пожежно-рятувальні підрозділи області залучаються до ліквідації пожеж, що виникають в природних екосистемах. Самовільне й неконтрольоване випалювання сухої трави, пожнивних залишків тощо призводить до негативних та небезпечних наслідків. Невинні, на перший погляд, спалювання можуть стати причиною масштабних пожеж, які загрожують знищенням житлових будівель, об’єктів інфраструктури, тощо та становлять безпосередню загрозу життю людей. Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.  
 

Надія БОДНАР, заступник директора Центру первинної медико-санітарної допомоги Тернополя:

- Опадає листя і люди, спалюючи його, помилково думають, що це найкращий вихід. В тому числі і задля попелу, який використовують як добриво на городах. Але не замислюються, до який жахливих наслідків це може призвести. Зі спалюванням виділяється найбільше токсичних сполук. Це вуглекислий газ, окис азоту – воно все дуже згубно впливає на людський організм. Виділяється велика кількість пороху, і разом з ним в повітрі розноситься чимало токсичних речовин, які осідають буквально всюди. Виділяються також канцерогени, а саме вони викликають рак. Страждає дихальна система, шкідливі сполуки всмоктуються в кров і осідають на шкірі. Найбільше потерпають дихальні шляхи. Від того, що ми цим дихаємо, ризикуємо отримати онкозазворювання – від раку ротової порожнини до легень. Вуглекислий газ токсично впливає на мозок. Пригнічується робота головного мозку і центральної нервової системи. Зміни, що в цей момент відбуваються в організмі людини -  як при отруєнні чадним газом. І можуть призвести до енцефалопатії. Погіршується пам’ять, здатність мислити, загальмовується реакція.

Мар’яна ЗВАРИЧ, речник міського голови Тернополя:

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства. А саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, статті 16 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України “Про благоустрій в населених пунктах”. Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства, тягнуть відповідальність, відповідно до ст. 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця стаття передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідка

Повідомляти про випадки спалювання рослинності можна до поліції за тел 102, у Державну екологічну інспецію в області або у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber).

У муніципальній поліції працюють три громадські інспектори з охорони довкілля, які мають право оформляти протоколи за порушення природоохоронного законодавства і передають їх на розгляд в екологічну інспекцію.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up