Як отримати лікарняний, якщо ви контактували з хворим на COVID-19. Скільки доведеться чекати?

Як отримати лікарняний, якщо ви контактували з хворим на COVID-19. Скільки доведеться чекати?
  • Про свою проблему з оформленням лікарняного розповів тернополянин Андрій. Чоловік каже – його довгий час не вносили до списку контактних осіб, тому офіційно відкрити лікарняний сімейний лікар не міг. Чекали допоки не з'явилися симптоми хвороби.
  • Що робити в таких випадках, хто має повідомляти про контактних осіб та хто має право йти на лікарняний – з'ясовував журналіст «20 хвилин».  

Як розповів тернополянин Андрій він виявився контактною особою з хворим на коронавірус, тому він має бути на самоізоляції вдома. Для цього йому потрібно оформити лікарняний лист, однак з цим виникли проблеми.

«Запропонували брати відпустку за власний рахунок»

- Я дізнався, що я став контактною особою на роботі, ще у четвер, 27 серпня, - каже пан Андрій. – Мені сказали, що я маю піти а лікарняний, тому я звернувся до сімейного лікаря, однак він був у відпустці. Тоді я звернувся до дільничого, який був на заміні. Він мені відкривати лікарняний не став, бо мене не було в списку контактних осіб і щоб я домовлявся про відпустку чи вихідні з керівництвом, бо лікарняний мені не відкриють. Мені сказали чекати п'ятниці.

За словами чоловіка – він зателефонував наступного дня, однак і тоді його в списку контактних осіб не було.

Відео дня

- Спершу я зателефонував зранку, мені лікар сказав телефонувати ввечері, - каже чоловік. – Увечері я знову перетелефонував – лікар порадив брати відпустку за свій рахунок, бо в списках мете так і не було.

Після вихідних чоловік звернувся до відділення організації епідеміологічних досліджень лабораторного центру, де йому пояснили, що інформація про нього як про контакту особу надійшла і її передають сімейному лікарю, однак у чоловіка вже з'явились симптоми хвороби.

- В мене вже була температура, про що я повідомив лікарю, який був на заміні, - каже пан Андрій. – Він сказав, що потрібно приходити на прийом. Я прийшов до поліклініки, мене відвели у ізолятор. Я ще прочекав лікаря. Мене лікар оглядати відмовився, ще й сказав «не підходити близько». Ні температури не виміряли, нічого. То навіщо я мав їхати на такий огляд?

Лікарняний чоловіку все ж відкрили, однак до того часу чоловік кілька днів не ходив на роботу, оскільки був контактною особою, а офіційного лікарняного він не мав. Довелося брати вихідні  - пояснив пан Андрій.

«Я не можу відкрити лікарняний без відповідних підстав»

Ми звернулися до сімейного лікаря, який спершу відмовлявся відкривати лікарняний чоловіку. Як пояснив медик, така ситуація неприємна, однак він діяв відповідно до інструкцій.

- Звичайно, це не приємна ситуація, але такі випадки поодинокі, - пояснив сімейний лікар Віталій Вахновський. – Цей чоловік не має зі мною укладеної декларації. Справа в тому, що його сімейний лікар був у відпустці і я його заміняв. З паном Андрійом сталась неув'язка організаційна. Він був контактною особою, бой ого напарник на роботі захворів на коронавірус. Тоді він мені зателефонував, щоб я відкрив лікарняний. Є інструкції Законодавства і я зі слів пацієнта по телефону, не бачачи його і не маючи документів не можу просто так відкрити лікарняний бо це відкривається лікарняний не по хворобі, а як для самоізоляції через коронавірус.

Лікар пояснює – якщо людина захворіла, то до лабораторного центру надходять списки контактних осіб. Епідеміологи, після встановлення контактних, надсилають інформацію сімейним лікарям.

- Нам надсилають списки контактних осіб, яким ми відкриваємо лікарняний, - каже лікар. – Ці контактні особи можуть навть не телефонувати до лікарів, бо деякі навіть не знають, що вони є контакті. Ми самі телефонуємо їм, інструктуємо стосовно самоізоляції та відкриваємо лікарняні. З цим проблем не було. Звичайно, якщо людини немає у списку, то я не маю права йому відкривати лікарняний по самоізоляції, адже за це відповідатиму я.

Однак чому чоловік одразу не потрапив до списку – лікар не знає.

- Можливо був якийся збій на ріві епідеміологів, можливо людина, яка захворіла, не вказала усіх контактних осіб, причин може бути багато, однак це виключення, - запевнив лікар. – Сталось непорозуміння, але ж я не можу зі слів, людини відкрити лікарняний, якщо її немає у відовідних списках.

Також лікар запевнив – коли чоловік повідомив про симптоми – його викликали на огляд та одразу відкрили лікарняний, однак вже не як контактній особі, а як хворому.

«Це спільна робота епідеміологів та сімейних лікарів»

У відділенні організації епідеміологічних досліджень Тернопільського міськміжрайонного відділу державної установи "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" нас запевнили, всю інформацію про контактних осіб сімейним лікарям передають оперативно, однак це робота не лише епідеміологів, а і сімейних лікарів.

- Якщо ви є контактною особою – вам потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, з яким у вас укладено декларацію, - пояснюють у відділі організації епідеміологічних досліджень. – Сімейний лікар, в тому числі і разом з епідеміологами, визначає контактних осіб. Не лише епідеміологи цим займаються. Сімейний лікар, відповідно до наказу МОЗ, бере участь у визначенні контактних осіб. Епідеміологи можуть працювати по організованим колективам. Сімейний лікар може визначити список контактних осіб, оскільки він має інформацію про членів сім'ї. Списки контактних осіб ми передаємо сімейним лікарям одразу при встановленні контактних осіб. Може бути таке, що цей список передадуть на наступний день.   

Також у відділі епідеміологічних досліджень пояснюють, що сімейний лікар може доповнити список, оскільки він має інформацію ро членів родини своїх пацієнтів.

Роботодавці не можуть відмовити робітнику у самоізоляції

Якщо ви маєте симптоми коронавірусу або були в контакті з хворим – ви маєте піти на самоізоляцію. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов під час свого брифінгу, 2 вересня, пояснив – роботодавці не мають права відмовити своїм працівникам йти на самоізоляцію, якщо вони мають симптоми COVID-19.

- Рішення ухвалюють відповідно до затвердженого в МОЗ стандарту лікування коронавірусної хвороби COVID-19, - каже міністр Степанов. - Людині, яка йде на самоізоляцію, сімейний лікар повинен виписати лікарняний. Самоізоляція відбувається упродовж 14 днів. Ніяких зобов'язань їхати в приватну лабораторію і робити тест за власні кошти немає.

Також міністр заявив, що роботодавець не має права вимагати у працівника робити тест на коронавірус, щоб піти на лікарняний. Рішення про самоізоляцію ухвалюють епідеміолог і сімейний лікар.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anna Aleksandrovna

    А толку от этого больничного? Болеешь, не болеешь - будь добр иди и работай. В другом случае найдут другого на твое место.  Работодателям сейчас только роботы нужны, которые не болеют и в отпуск не ходят.
  • Анонім

    Коронавірусу не існує ! Це все фейк !
  • Pavlo Orestovich

    Дати тягла сімейному дохтору))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up