Щодня відбирають мазки для безкоштовних ПЛР-тестувань. Репортаж "20 хвилин" із тернопільської лікарні

Щодня відбирають мазки для безкоштовних ПЛР-тестувань. Репортаж "20 хвилин" із тернопільської лікарні
  • У НСЗУ ліквідували пакети послуг на мобільні бригади, які здійснювали забір біоматеріалів на ПЛР-тести. Як пацієнти з підозрою на коронавірус можуть безкоштовно здати тест на COVID-19?
  • Ми побували у центрі забору. Репортаж звідти – нижче. 

Якщо ви маєте симптоми коронавірусної інфекції або контактували з хворою людиною з підтвердженим діагнозом – варто звернутися до свого сімейного лікаря. За необхідності вам проведуть швидкий тест або направлять на ПЛР.

Де проводять забір біоматеріалу?

У Тернополі є кілька точок, де проводять відбір матеріалу для тестування. Пункти забору біоматеріалів облаштовані на базі дитячої поліклініки, лікувально-діагностичного центру, лікарні №2. Виїзна бригада створена на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Хоча мобільні бригади перестали існувати як такі, до хворих на дім все ж виїжджають.

Відео дня

– До 31 грудня була угода з НСЗУ на окремий пакет №29, який передбачав роботу мобільних бригад, – пояснює заступниця керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. – Вони були створені на базі лікувальних закладів, які мали угоди з НСЗУ. Однак з 1 січня 2021 року нові угоди вже не укладали. Такий пакет був ліквідований. Але вся ця робота перекладена на первинну медичну допомогу та амбулаторну медичну допомогу.

Тернополян, яким потрібно зробити тест, координують сімейні лікарі. За необхідності до хворого приїде група медиків, яка на дому зробить мазок, обіцяє пані Боднар.  

– У місті продовжують функціонувати пункти забору мазків, – продовжує Надія Боднар. – Усі, хто мають покази до проведення ПЛР-тесту, – його отримують безкоштовно. Незважаючи на те, що пакет НСЗУ на мобільні бригади ліквідовано, якщо є важкохворі пацієнти, або ті, які не мають змоги самостійно дістатись до пункту забору, – до них виїжджає бригада. Це вже відбувається за рахунок медичного закладу.

На базі Лікувально-діагностичного центру діє точка забору біоматеріалу для проведення тестів.

– Раніше на базі Лікувально-діагностичного центру функціонувала мобільна бригада, але тепер, після припинення пакетів НСЗУ, ми маємо лише точку забору, куди направляють пацієнтів, – розповідає лікарка Тетяна Мальована. – Можливо, нашу точку забору ліквідують, але впродовж лютого ми ще функціонуємо.

Ще одна точка забору працює на базі міської лікарні №2, однак забір проводять не персонал другої лікарні, а медики Центру первинної медико-санітарної допомоги, пояснив директор закладу Ростислав Левчук.

– На базі нашої лікарні функціонує точка забору біоматеріалів для ПЛР-тестування, – каже Ростислав Левчук. – Але проводить його Центр первинної медико-санітарної допомоги. Вони орендують приміщення у нас, на таких умовах і функціонує кабінет забору.

Ще один пункт забору діє на базі міської дитячої лікарні. Медики проводять забір матеріалу для ПЛР-тестів у лікарні, а також виїжджають додому до пацієнтів. Раніше бригади обслуговували не лише дитяче, а і доросле населення. Тепер – лише дітей. Однак якщо дитина йде на планову госпіталізацію – тоді батькам, які будуть з дитиною в лікувальному закладі, теж зроблять тест.

– Забір матеріалу для ПЛР тестів підлягають діти, які йдуть на планову госпіталізацію, – пояснює медичний директор з поліклінічної роботи міської дитячої лікарні Володимир Кучма. – Також ПЛР-тести проводимо дітям за поданням лікарів педіатрів. Коли у дитини підозрюють коронавірус – про це повідомляють в територіальний лабораторний центр. У пацієнтів до 10 років здебільшого ми проводимо забір матеріалів на дому. Але є батьки, які приходили з дітками самі до нашого пункту забору, щоб не лякати сусідів. Якщо дитина старша 10 років – тоді, відповідно до постанови, відбирають матеріал не на дому, а в пункті забору. Однак бувають випадки, коли батьки хворі і не можуть супроводжувати дитину до пункту забору, тому до них також ми виїжджаємо.

У зв’язку з тим, що тепер пацієнтам почали проводити швидкі тести – кількість ПЛР-тестувань зменшилась.

Як проводять забір матеріалу?

Ми побували у пункті забору матеріалу на базі дитячої міської лікарні. Пацієнти, які мають здати ПЛР-тест, мають окремий вхід, щоб уникати контактів з іншими і зменшити ризики передачі захворювання.

Починають прийом з 8:30. Над відбором працює два спеціалісти. Спершу відбирають мазки у тих, хто приходить до закладу, потім – їдуть до пацієнтів на дім.

– Забір мазків відбувається кожного дня з 8:30 до 11:00, – розповідає лікарка, яка проводить забір матеріалу для ПЛР-тестів Ольга Андрійчук. – Діткам до 10 років ми проводим забір на дому. З 10 років по можливості вони приходять з батьками до нас. Але якщо батьки хворі чи у дитини висока температура, тоді ми теж виїжджаємо на дім, навіть якщо дитина вже старша. Маємо списки, хто та коли має прийти до нас на забір та до кого ми маємо виїхати.

Біля входу чергує медсестра, яка приймає людей, які прийшли для ПЛР-тесту з дітками. Сторонніх до приміщення не впускають .

Як кажуть медики, кількість ПЛР-тестувань поменшало. У день можуть робити до десяти мазків.

Зробити ПЛР-тест до лікарні з батьками прийшли двоє діток – тринадцятирічний Назар та дванадцятирічна Леся. Хоча процедура неприємна – діти не показують, що їм страшно.

– Було трохи було неприємно, але це не так страшно, – каже Леся. – Трохи переживала.

Сама процедура займає кілька секунд – мазок з ротової та носової порожнини і готово. Ще кілька секунд на заповнення документів. Однак лікарі пригадують, коли ще кілька місяців тому було чимало пацієнтів, а в день могло бути і 18 виїздів на одну бригаду.   

Результати батьки дізнаються від своїх сімейних лікарів.

– Після того, як ми відібрали біоматеріали – перевозимо їх у спеціальній термосумці до лабораторного центру, – розповідають медики. – Результат зазвичай готовий увечері дня забору. Їх передають сімейним лікарям. Тепер це вже швидше, бо навантаження на лабораторний центр менше, і результати відправляють електронною поштою.  

"Спершу боялися, тепер звикли"

Щодня контактувати з хворими – робота нервова. Як кажуть медики – коли вони тільки почали працювати в мобільній бригаді – було страшно.

– Ми забираємо біоматеріал з липня, за це час, на щастя, ні я, ні моя колега не захворіли, – розповідає Ольга Андрійчук. – Спершу було дуже страшно, боїшся захворіти. Коли заходили до помешкань людей з підозрою на коронавірус, ледь не подих старались затримувати. Намагались максимально швидко це все робити, щоб зайвий час не контактувати з хворим. Але з часом вже більш спокійно до цього ставимось. Ми маємо все необхідне – костюми біологічного захисту, респіратори, щитки, окуляри, рукавички, антисептики. Та і навантаження зменшилось, бо почали тестувати швидкими тестами.

Засобами захисту медики забезпечені. Їх регулярно замінюють. Використані костюми, маски та рукавички – утилізують.

– Перед початком роботи ми одягаємо нові засоби захисту, - розповідає медична сестра дитячої лікарні Любов Шинкарик. – Перед виїздом на дім одягаємо нові костюми. Використані – замочуємо в дезінфікуючому розчині. Їх забирають на утилізацію.

У службовому автомобілі, у якому медики їздять на дім до пацієнтів, – відгороджені задні сидіння.

Забір матеріалу для дорослих та дітей за направленням сімейного лікаря є безкоштовним. Платити за роботу медиків, виїзд на дім чи проведення аналізу у лабораторному центрі не потрібно.

Читайте також:

ПЛР-тест тепер не обов’язковий? Як перевірятимуть пацієнтів на COVID-19 – інструкція

Як безкоштовно зробити ПЛР-тест у Тернополі, якщо є симптоми COVID-19. Скільки доведеться чекати черги

Рано радіємо? Чи йде пандемія на спад і чого чекати далі – прогноз тернопільських медиків (ГРАФІКИ)
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up