Як проходить медична реформа в Україні, розповіли експерти

Як проходить медична реформа в Україні, розповіли експерти

Українці живуть на 11 років менше, ніж європейці. Щороку 640 тис. українських сімей потрапляють у фінансову скруту через хворобу одного з членів родини. 92% громадян бояться через хворобу залізти в борги. Про реалії української медицини розповідали на зустрічі 13 червня громадські діячі та представники центральної гілки влади.

Система охорони здоров’я України з початку набуття незалежності в 1991 році не змінювалася, кажуть експерти з медичної реформи "Реанімаційного пакету реформ". Влада до цієї сфери не мала інтересу та мотивації. На сьогодні в Україні діє створена ще в радянські часи розгалужена система медичних закладів, що нівелює реальні потреби населення у сфері охорони здоров’я та ігнорує міжнародні тенденції модернізації. 

- Заклади охорони здоров’я, що існують у формі бюджетних установ, обмежені в своїй діяльності та несамостійності під час прийняття рішень із питань поточного управління та діяльності закладу, - зазначає  експерт з медичної реформи "Реанімаційного пакету реформ" Олександр Ябчанка. - Застаріла інфраструктура, низька оплата праці, фінансування галузі за залишковим принципом спричинили критичний стан медичної сфери в Україні. В результаті система охорони здоров’я є вкрай неефективною. 

Разом з тим, продовжує він, щороку 640 тис. українських домогосподарств потрапляють у фінансову скруту через хворобу одного з членів родини. Тобто коли хворіє один з членів родини, і сім'я не має фінансової змоги аби йому допомоги, просто позичає гроші, залазить в борги. Згідно статистики 92% громадян бояться, що якщо захворіє один з членів родини, то це просто буде фінансова катастрофа для сім'ї. І це є реалії медицини в Україні. 
 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">  
Населення отримує часто неякісну та несвоєчасну допомогу, незважаючи на те, що на охорону здоров’я виділяється значна частина державного бюджету. Особливо гостро проблема торкається незахищених верств населення, які не можуть самостійно оплачувати своє лікування. У тому, що реформа потрібна – сумнівів не виникає ні у пацієнта, ні у медичного працівника. 
 
- Держава поступово буде відходити від тактики утримання бюджетних установ до закупівлі у цих закладів медичних послуг в рамках гарантованого пакету медичних послуг для населення, - каже Олександр Ябчанка. - Ключовим у системі медичної реформи буде пацієнт, оскільки саме за ним будуть ходять усі бюджетні гроші. 
 
 
 
Про реформу системи охорони здоров’я, яку впроваджують в житті громадян на рівні міст та об’єднаних територіальних громад, розповідає заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик. 

- Якщо Верховна Рада прийме усі законодавчі ініціативи, то вже бюджет медичної галузі на наступний рік буде формуватися за новими правилами, - каже Роман Ілик. - Тобто перше, що прагне змітини міністерсво - форму фінансування самої системи охорони здоров'я. Тобто щоб кошти були направленні за кожним пацієнтом, куди б він не звертався за допомогою. Чи це клініка, чи амбулаторія, чи стаціонар - значення немає.

У цивілізованому світі з десяти хворих вісім лікуються в амбулаторному режимі і лише двоє спрямовуються до стаціонару, наголошує заступник міністра. А в нас все навпаки, - так не має бути, оскільки  це безмовно великі видатки для бюджету. Тому важливою і кардинальною зміною є визначення гарантованого пакету послуг, які будуть надавати пацієнту бе зкоштовно або у формі співоплати.
 
У мережі поширюється багато “страшилок” про медичну реформу в Україні. Однак у Міністерстві охорони здоров’я спростовують їх.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up