Як у Тернополі вперше відсвяткували день державності України. РЕПОРТАЖ

Як у Тернополі вперше  відсвяткували день державності України. РЕПОРТАЖ

У четвер, 28 липня, у парку «Сопільче» відбувся захід до Дня державності України з метою показати велич та тисячолітню історію нашого народу.

У четвер, 28 липня, у парку «Сопільче» відбувся захід до Дня державності України з метою показати велич та тисячолітню історію нашого народу.

Нагадаємо, указом президента від 24 серпня 2021 року встановили щорічно 28 липня як день хрещення Київської Руси-України, коли вшановується пам’ять видатного державотворця, князя київського Володимира. Тоді ж вирішили відзначати і День української державності. 

Відео дня

Це свято виражає волю українського народу і його право на самовираженість, до якого українці йшли з давніх давен. 

На вівтар нашої державності в різні історичні епохи покладено мільйони життів і, на жаль, ми досі прощаємось із загиблими за долю та свободу нашої України, – розповідає ведучий заходу.

З нагоди дня української державності дівчата поклали квіти біля пам’ятників та пам’ятних споруд наших героїв, що знаходяться поблизу парку «Сопільче». 

– Хотілось би це свято зробити пишним і відсвяткувати його належним чином, але ми дякуємо нашим Збройним Силам за можливість тут, у тиловій області провести навіть мінімально це свято, – розповідає Володимир Труш, голова Тернопільської ОВА

Україна – практично одна з найстаріших держав в Європі і хто би не хотів нас загарбати, українці знову і знову доводять свою силу та незламність. 

 – Українці зараз дають по зубам другій армії світу і, на жаль, життя нас навчило боротись за свою незалежність, – додає Володимир Труш. – Втрати на війні є і їх буде ще багато, але найголовніше, щоб ці жертви, покладені за державність України, не були марними. 

Ордерами посмертно нагородили двох героїв з Тернополя: Конета Василя Івановича та Москалика Михайла Івановича. Нагороди забирали батьки загиблих воїнів. 

– Сьогодні ми вкотре доводимо всьому світу, що наш український генофонд є одним із найсильніших в світі і ми є щитом для цивілізованого світу, – каже Сергій Надал, міський голова. – Висловлюю величезну вдячність нашим захисникам та захисницям і усім тим, що своєю працею наближають нашу перемогу. 

Свобода має два кольори: синій та жовтий

Тернопільщина радо долучилася до всеукраїнської акції та зустріла символ нашої незламності із Рівненської області. Полотнище українського прапора в рамках акції «Все є Україна, все є Перемога, все є ЗСУ» підписують та зустрічають на кожному регіоні України. Вперше стяг розгорнули на вершині гори Говерли жінки запорізької команди Dream Team, а останньою точкою, де планують розгорнули державний символ, має стати звільнений Крим.

Слова підтримки нашим захисникам та захисницям мають нагоду надіслати і тернополяни. 

Після заходу у парку «Сопільче»  та підняття нашого прапора відбулось освячення води біля Хреста на Єлісях. 

Блаженніший Владика Василій привітав усіх тернополян з нагоди цього свята та побажав довгих літ хлопцям та чоловікам з іменем Володимир. 

Побажання тернополян з нагоди свята державності 

– Насамперед бажаю мирного неба над головою, здоров’я, щоб відстоювати свою землю до останнього і аби покровитель Володимир тримав наш народ в єдності, – каже тернополянка Соломія.

Кожен тернополянин бажає перш за все вірити в свої сили та сили наших воїнів, адже лише впевнені кроки вперед наближають нашу перемогу.

– Віри, бажання боротись за нашу країну і однозначно віри в перемогу, адже це є не менш важливо, – каже Христина Білінська, начальник управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей у Тернопільській міській раді.

День української державності є великим святом для всіх українців, а особливо зараз, в час війни, коли потрібно поширювати все українське.

– Наш народ довів усім, що ми велика країна з великою культурою та десятилітньою історією, тому з нагоди такої події я щиро бажаю кожному українцю бути незламним та вірити в нашу з вами перемогу, – каже  тернополянка Олена.

Автор Тетяна Бакай

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nur Nur

    Алга Украйна Женис болсын елине улкен куаныш болсын Кыр решистерди куртындар инине тыгындар

keyboard_arrow_up