Як відпочити  і підлікуватись на півночі Польщі

Як відпочити  і підлікуватись на півночі Польщі

Нездорові міграційні тенденції сприяли тому, що фраза «поїхати в Польщу» викликає асоціацію з працевлаштуванням і заробітками. Принаймні така асоціація в кожного другого галичанина. 

«Однак я Польщу знаю з інших сторін і щоразу насолоджуюсь, відкриваючи її з нового, незвіданого раніше боку. Вперше я познайомилась з старовинним Краковом, де стажувалась після участі в спільній програмі мого вишу та Ягеллонського університету. Відпочивала у Закопаному. Займалась шопінгом у Жешуві. Мовчала перед іконами в Ченстохові та перед бараками в Освенцимі. Розважалась з друзями у Варшаві. А от на північ Польщі – так зване Помор’я – доля мене не закидала», - розповідає тернополянка Світлана Чернецька.
Однак дівчина наголошує, що туристам варто звернути свою увагу на польське помор’я, тому що цей регіон приваблює неймовірним туристичним потенціалом і, як виявилось, має чим привабити не лише туристів-пляжолежальників та клуботусівників, але і тих, хто хоче поєднати приємне з корисним – і підлікуватись.
Особливо цікавим в польському Помор’ї є наявність безлічі місць, де можна підлікувати і старі болячки (дихальна система, реабілітація після травм та інфарктів тощо), реабілітуватись і стати на ноги після великих травм, поранень, наслідків інсульту, а також просто гарно оздоровитись на морі чи в соснових борах біля озера. 
 

 


Тернополянка радить звернути увагу на такі місця на півночі Польщі:

«Передусім відвідайте так зване «троймістя»: Гданськ + Гдиня + Сопот. Цікавим буде для широкого кола відвідувачів.», - каже, натхненна відвідинами.

За її словами, «Віззейр» літає сюди двічі на день з Києва, Львова і Харкова, непогане автобусне сполучення.  Чому сюди варто їхати? Бо це чудове приморське портове місто, з вишуканою архітектурою, чарівною атмосферою, смачною кухнею і запальними дискотеками. В Сопоті можна відпочити на морі – не спекотному тропічному, а помірному по температурах і з найбільшим молом в Європі. Коли ввечері під молом лебеді зграями випрошують хліб, а чайки та мартини рясно вкривають всі поверхні бокового молу, бо у них групова ночівля – то це варто особливої уваги і замилування. З Гданська розпочався рух Солідарності і тут є ультрасучасний стильний музей «Солідарності». Щодо музеїв, то дуже вартий уваги і Музей Другої світової війни. 

«До слова, погляньте на будівлі, в яких розташовані ці музеї і ще раз доообре подумайте, чи варто було починати оті скандали з Театром на Андріївському узвозі», - усміхається тернополянка.
Далі жінка радить «Вирушайте до кашубів. Ця рекомендація звучить приблизно як українське – їдьте в Карпати до гуцулів. Природою кашубські території більше близькі до нашого Полісся, але от питанням дотримання унікальних традицій та чарівливих ритуалів – проситься таки аналогія з гуцулами.  Кашубами себе вважає майже 5 тисяч поляків, і вони розмовляють кашубською мовою, активної її популяризують і навіть дорожні знаки пишуть кашубською.  Відпочити тут можна самому, з рюкзаком і наметом, а  можна і обрати варіант зручного відпочинку, де про тебе подбають комплексно. Ми побували в одному такому закладі «Bazuny Hotel & Spa Kaszuby». Тут можна просто гарно провести час, смачно дегустуючи традиційні кашубські страви. А можна взяти повний пансіон, який передбачає ще й комплекс оздоровчих і масажних процедур із застосуванням натуральної косметики. Виходиш звідти – як новенький».
На основі дикої ружі, ромашки з м’ятою, та інших трав кашуби роблять натуральні креми та маслі, які чарівно впливають на шкіру.

Відпочити в польському санаторії

Відео дня

Для українських любителів санаторного відпочинку тернополянка рекомендує відвідати Цехоцинек, що між Варшавою і Гданськом, в Куявсько-Поморському воєводстві. Тут лікують мінеральною водою, торфом, озоном. Звідси везуть чудову сіль і все, з сіллю так чи інакше пов’язане. Відпочивати можна в одному з 21 санаторного закладу, які об’єднані в єдину мережу. Ціни в ній єдині і дуже помірні, бо це все власність воєводства, тобто громади. Цільова аудиторія – як і в українських санаторіях.

Тобто ті, кого вже починають діставати хвороби дихальних шляхів, шкіри, кишково-шлункового тракту та опорно-рухового апарату. Звісно, якщо до смаку місцина, але хочеться більшого комфорту, то є і приватні готелі, де ціни будуть вищими, як і рівень сервісу.

До слова, в Польщі дуже раді будуть пацієнтам з України. В чомусь вони суттєво кращі за українських спеціалістів, і це визнають навіть самі українці, які приїздили сюди хоч раз на лікування. Дуже цікавою і вартою запозичення для України є система, що об’єднує приватні клініки Польщі і Гданська. Через сайт Загальнопольського товариства приватних шпиталів можна дізнаватись їх спеціалізацію, порівнювати вартість на одну й ту ж послуг, отримувати дистанційні консультації. Максимальна повага до часу сучасної людини. Товариство на сьогодні охоплює 150 клінік по цілій країні, котрі є перевіреними експертами та входять до їх рекомендацій. На жаль, як підкреслюють місцеві експерти, не всі хочуть долучатись до системи, бо не всі певні у тому, що їх ціни та якість послуг будуть виграшними у порівнянні з іншими.

 

Добрі брати для українських військових

У північній Польщі є немало закладів реабілітації, різної цінової категорії і різного рівня сервісу. Українці вже бували на реабілітації у фундації «Добрий брат». 



«На жаль, їх сюди привели наслідки війни. На щастя, їх привели сюди добра воля та готовність допомогти з боку родини Марковських, які є власниками закладу. Тут надали допомогу вже не одному десятку українських військових, причому відгуки про заклад виключно захоплені. Нам би такий рівень реабілітації в Україні – зітхають українські солдати, які проходять тут реабілітацію після бойових поранень», - розповідає Світлана, яка особисто відвідала цю фундацію у Польщі і поспілкувалась з українськими військовими на реабілітації.

Реабілітаційний заклад «Добрий брат» розпочав приймати українських військових з 2014 року. Родина Марковських – Якуб та Маріуш – за власний кошт провела реабілітацію першої групи військових – 35 чоловік. Це виявилось справою вартісною і складною, тож були створені сторінки «Війна калічить» та «Добрий Брат», де розповідалось про історії військових, які потребують реабілітації, вартості та закликали про допомогу. За словами Якуба Марковського, дуже відчутною є фінансова підтримка з боку української діаспори в Польщі та польських бізнесменів.

Курс реабілітації для українських військових триває три тижні. Щоб потрапити в групу з 32 осіб, потенційний пацієнт має надати епікризи, результати дослідження, а також не повинен мати відкритих ран. Дані перевіряють, і якщо знають, що зможуть допомогти і бачать, що людина реально потребує допомоги кваліфікованих реабілітологів, а  не лише спортзалу, то готові прийняти цього вояка з наступного заїзду.

Крім українських військових, заклад приймає і тих, хто потребує реабілітації з інших причин. Сюди їдуть з різних країн – з України, Росії, Норвегії, Німеччини, Нідерландів. Популярним заклад є для тих, хто пережив інфаркт чи інсульт, травми після аварій, фізичних ушкоджень, коми, оскільки реабілітація проводиться комплексно – фізіотерапевт і логопед, даючи в підсумку хороший результат. Ціна двотижневого курсу лікування - 1300-2100 злотих. 

Часто влітку сюди приїздить молодь, бо сам центр знаходиться на берегу великого озера, в сосновому бору. Тому туристи та місцеві люблять приїздити сюди, аби підтримати здоров'я, відпочити, посидіти в соляному гроті, покататися на водних велосипедах або зайнятися профілактичною фізкультурою. Тим більше, що всі катамарани, каяки та всяке спортивне приладдя для відвідувачів закладу є безкоштовним.

Найстаріша приватна клініка Польщі: врятують ледь не з мертвих

Чудеса в сфері ортопедичної допомоги творять в Центрі реабілітації в с. Кроянти Поморського воєводства. Заклад знаходиться на території Національного парку Тухольські бори, і його головний (перший) корпус є стародавнім особняком.  Колись це була приватна садиба, однак лікар Томаш Вінецький за сприяння дружини-адвокатки Гражини придбав його і почав тут свою приватну практику. З часом заклад розрісся і продовжує розростатись, зараз триває будівництво нових корпусів, бо старі вже не вміщують бажаючих лікуватись. В «Кроянти» записуються на рік наперед і щойно завершують курс реабілітації, як одразу бронюють місце на наступний рік, розповідає подружжя Вінецьких. 

Родина Вінецьких збудувала тут цілу імперію та династію. Їхні діти на внуки також займаються реабілітацією. Вони ж самі підтримують тут атмосферу затишку і комфорту, як у вікторіанській Англії. попри мегасучасне обладнання і суперспеціалістів, тут залишається звичка раз на тиждень кликати пацієнтів на чаювання з власниками у затишній вітальні, де говорять про проблеми, прогрес та очікування. На стінах висять портрети предків родини Вінецьких, тут знаходяться сімейні реліквіі, і  пані Гражина власноруч наливає чай.

Лікують тут ортопедичні проблеми будь-якої складності. Підхід суто індивідуальний. Найчастіш лікування триває два тижні. Центр не має обмежень за віком – від трьох місяців до 100 років. 
Спеціалізуються «Кроянти» на лікуванні болі хребта, опорно-рухового апарату, випадінню дисків, болях голови. Реабілітують також після інсультів, ДТП, ортопедичних операцій та проводять передопераційну реабілітацію при заміні суглобів – назагал понад 70 пропозицій лікування. 
«Робота має бути пристрастю, тоді ти знайдеш вихід з будь-якої ситуації», - каже секрет успіху Томаш Вінецький, адже тут ще не було випадків, коли не змогли допомогти, бо піднімають практично нерухомих і неходячих. Коштує це недешево, але результат того вартий, переконані пацієнти, які повертаються сюди знову і знову.

«Загалом враження від північної Польщі дуже позитивне. Тут не хочеться нікуди поспішати, і скрізь зустрічаєш дуже приємних і позитивних людей. На відпочинок? На лікування? Просто повернутись і погуляти вулицями Гданська? Неодмінно це зроблю!, - каже Світлана Чернецька.


Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up