Як встановити індивідуальне опалення у багатоквартирних будинках: покрокова інструкція (ІНФОГРАФІКА)

Як встановити індивідуальне опалення у багатоквартирних будинках: покрокова інструкція (ІНФОГРАФІКА)
  • У 15 будинках у Тернополі вже скористалися можливістю встановити індивідуальне опалення. 
  • Міська рада розробила чіткий алгоритм дій для тернополян, котрі бажають відмовитися від централізованого теплопостачання та перейти цілим будинком на систему автономного опалення.

Встановити індивідуальне опалення можна лише у разі, якщо не менше 50% квартир і нежитлових приміщень у будинку уже відокремлена від централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Протягом декількох років питання індивідуального опалення є одним із найгостріших у Тернополі. Відповідно до законодавства України встановлення індивідуального опалення регулюється постановою Кабміну. Детальніше можна прочитати за посиланням http://bit.ly/3qAj7Bz.

Тому давати чи недавати дозвіл на встановлення індивідуального опалення не має права жодна мерія.

Відео дня

У документі вказано: «Власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до центрального опалення та гарячого водопостачання, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні».

У такому випадку люди можуть взяти довідку, звернутися до фахівців, зробити проєкт і встановити індивідуальне опалення. Якщо у будинку встановлено у менше 51% квартир індивідуальне опалення, то єдина можливість його встановити, коли це рішення усіх власників квартир у цьому домі.

Покрокова інструкція як можна встановити індивідуальне опалення у багатоквартних будинках:

1. Провести збори власників квартир у будинку та оформити протокол 

2. Подати протокол та заяву в ЦНАП

3. Міжвідомча комісія приймає рішення

4. Отримання технічних умов на від'єднання від ЦО

5. Отримання технічних умов на облаштування ІО

6. Виготовлення проєкту та виконання робіт, від'єднання від ЦО.

7. Встановлення ІО

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • СТУГНА П

    Є постанова уряду де чітко все розписано , що на момент набрання чинності закону про житлово-комунальні послуги ,якщо 50% мешканців будинку відключені від ЦО,то вони можуть цілим будинком перейти на ІО . Був створений список будинків по Тернополю, які можуть відключитися від ЦО . Щодо всіх решта ,то в законодавстві чітко написано: Таке відключення можливе виключно щодо окремих житлових будинків, за наявності згоди всіх власників квартир, розташованих в будинку та з урахуванням технічних можливостей газопостачання, електропостачання, водопостачання даного населеного пункту щодо забезпечення живлення запропонованої власником системи теплопостачання. Другу частину уважно прочитали З УРАХУВАННЯМ ТЕХНІЧНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ.  100% мешканців на 300 квартир це нереально отримати згоду від всіх 100%  і пункт про технічні можливості то про ,що тут мова ,якщо в старому житловому фонді де газові стояки розраховувались на газові плити . Хрущівки і то більше шансів мають перейти на ІО бо там і стояки норм і там газові колонки в цьому плані їм повезло , а про панельки можете забути і запити водою . Тим більше там де вже втановили ІТП  то  ,що вони даремно обладнання ставили і бабки на це затрачали .

    Читач30 reply СТУГНА П

    А в чому  проблема з ІТП? В нашому будинку встановили, проте ніяких змін не помітили.  Чому  він не працює і не виконує свою функцію?. Чому комунальники це ніяк не пояснюють, ЖЕКи до цього не мають ніякого діла. Кажуть,  звертатись до комунальників і так по колу, крайніх неможливо знайти, і пояснення також.
  • Читач00

    котлам і/о треба щорічно проводити тех.обслуговування, а хто його робить, особливо в квартирах? років за 10 навіть найкращий котел стане бомбою якщо за ним не дивитися. а то що власники і/о гріються за рахунок інших квартир в будинку, справа серйозна і потребує вирішення, особливо виходячи із космічних сум за тепло в платіжках

    СТУГНА П reply Читач00

    За стояки чітко написано в  законодавстві . "Для відключення квартири власник забезпечує розроблення проєкту відокремлення (відключення) квартири від ЦО та ГВП, який виготовляється відповідно до державних будівельних норм і правил та має забезпечити ІЗОЛЯЦІЮ транзитних стояків, а також, у разі потреби, перенесення транзитних стояків. За потреби, власник забезпечує виготовлення проєкту встановлення системи індивідуального теплопостачання у такій квартирі. Усі витрати, пов’язані з відокремленням (відключенням) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, здійснюються за рахунок власника" Нехай створють контролюючу групу ,яка буде ходити і перевіряти наявність ізоляції .

    Читач00 reply СТУГНА П

    а хто платить за обігрів підвалу та коридору? та тільки ті, що мають центральне опалення! і яке право якась "контролююча група"  ходити по квартирах і перевіряти стояки? хто її пустить в квартиру, за яким правом?
  • СТУГНА П

    Якщо б всі ці 7 кроків були так просто . За кожним кроком це гроші ,гроші і гроші . Вас знімають з однієї голки і садять на іншу . Не все так просто і не все так однозначно як думають люди без технічної освіти . Якщо весь будинок відмовляється від ЦО це не означає ,що в існуючі мережі ви підключитесь і буде вам благо . Стояки на газ треба міняти ,стояки на воду треба міняти. Встановлювати газоаналізатори з відсікаючими клапанами на газову трубу . Підводити до цих аналізаторів окрему лінію з електричного щитка .У Вас ніхто не прийме ІО без вікна з квартиркою на кухні . Вентиляцію треба щоб була приточна і витяжна ,а в панельках вона відсутня через забиті канали . ГРП біля будинку треба ставити . Якщо виключать ЦО то в підвалах стане холодно ,а відповідно треба буде все утепляти . Мешканцям перших поверхів теж не позаздриш бо кубатура газу буде тільки так мотати . Всі ці котли це для приватного сектора ну аж ніяк не для багатоповерхівок де  викиди від котла попадають в сусідню квартиру . Якщо і робити ,то робити дахову котельню . Більшість багатоповерхівок зараз складаються з 8 підїздів і ви такі наївні думаєте ,що 100% захочуть ставити ІО . Знайдуться люди у яких просто фізично не буде коштів на ІО оскільки вони собі продуктів всіх не можуть купити не кажучи вже за ІО де треба вивалити 60-70 тисяч плюс всі проекти і побічні роботи .
  • Читач30

    Якщо всі мешканці в будинку (особливо панельних) перейдуть на індивідуальне опалення,  то не думаю що це буде так вигідно, як зараз тим, що частково гріються  за рахунок тих мешканців, у яких централізоване опалення.  Невже комунальникам так важко обрахувати, скільки тепла використовується мешканцями з індивідуальним опаленням  за рахунок мешканців з централізованим опаленням. Встановіть хоч якусь справедливість з цим опаленням. Чомусь у тих, хто має приватний дім при такій самій кубатурі, так дешево не обходиться опалення ,  як в будинку з централізованим опаленням мешканцям,  маючи таке ж індивідуальне опалення, як у приватному.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up