Яка доля поранених захисників «Азовсталі», вивезених з Маріуполя: що пише світова преса

Яка доля поранених захисників «Азовсталі», вивезених з Маріуполя: що пише світова преса

Перші шпальти світових ЗМІ про війну Росії в Україні.

Головні теми:  Поранених захисників "Азовсталі" вивезли з Маріуполя. Ціна на пшеницю б'є новий рекорд. В Україні зберігаються мільйони тонн зерна, експортувати його навряд чи можливо. "Російські зв'язки" з самогубствами у Британії - документальний серіал «Лондонград», Постачання зброї з Парижа «підсилиться найближчими днями та тижнями». Росія після заявки Швеції та Фінляндії, применшує важливість розширення НАТО, за рахунок цих двох країн

The Guardian повідомляє «Доля бійців «Азовсталі» після капітуляції невідома»

Доля сотень українських солдатів, які багато тижнів поспіль чинили опір на сталеливарному заводі «Азовсталь» у Маріуполі, залишається незрозумілою після того, як воїни здалися. Їх планують обміняти на полонених військових із Росії, але Москва називає їх «терористами».

Відео дня

Російські слідчі також заявили, що планують допитати солдатів і можуть звинуватити їх у «злочинах, скоєних українським режимом проти мирного населення» на південному сході України.

Cім автобусів з українськими солдатами виїхали зі сталеливарного заводу в Маріуполі та прибули до колишньої колонії в підконтрольному Росії місті Оленівка під Донецьком, повідомляє Reuters.

 Як повідомляє «Evening Telegraph», у новому документальному фільмі Sky будуть розглянуті "російські зв'язки" зі смертю бізнес-магната з Данді Скотта Янга. Фільм має назву «Лондонград».

 «Kleine Zeitung» - «Розкішна гарна пшениця» - головна тема.

Ціна на пшеницю б'є новий рекорд. В Україні зберігаються мільйони тонн зерна, експортувати його навряд чи можливо. На Близькому Сході людям вже важко дозволити собі купити хліба

 «Frankfurter Allgemeine Zeitung» - «Захисники Маріуполя»

Підпис під фото: «Кінець Опору? Понад 260 українських військових залишили азовський металургійний завод у Маріуполі після кількох тижнів блокади. Повідомляється, що десятки людей серйозно поранено. Їх доправили до лікарні у підконтрольному Росії місті Новоазовську. Інші солдати імовірно перебувають у місті Оленівці та перебувають у російському полоні. Президент України Володимир Зеленський заявив у вівторок: "Україні потрібні її герої живими", а їхнє повернення додому вимагатиме "такту та часу"

 

«Брюссель пропонує фонд для відновлення України»

 

Комісія ЄС оцінює збитки від війни в Україні на сьогоднішній день у «сотні мільярдів євро» і вважає за необхідне, щоб Союз взяв на себе «велику частину» витрат на відновлення.

Тож у початковому плані вона пропонує кілька варіантів, включаючи фінансування з допомогою нового боргу. Держави могли або вносити гроші до спеціального фонду, або згодом збільшувати фінансові межі на період до 2027 року, щоб забезпечити країну грантами. Те саме може бути і з кредитами — чи з новим боргом.

У восьмисторінковому документі, який призначений для структурування подальших обговорень лідерів і має бути прийнятий у середу.

Позики можуть бути забезпечені за рахунок регулярного бюджету, або за рахунок національних гарантій, як у випадку з програмою SURE, яку Комісія використала для надання допомоги за короткострокову роботу під час пандемії.

У цьому документі Комісія пропонує, щоб оборонний фонд ЄС, який має 8 мільярдів євро, також має бути забезпечений додатковими коштами... Крім того, державам, які поставили зброю Україні, одноразово відшкодовується повна вартість її заміни у разі спільної закупівлі європейського озброєння. 

"Спільне витрачання грошей - це найкращий спосіб витрачати гроші з більшою користю", - заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель після консультацій з міністрами оборони ЄС.

 

 «Der Tagesspiegel» - «Росія применшує значення членства в НАТО»

Після загроз напочатку з боку Росії на адресу Фінляндії та рішення Швеції вступити в НАТО реакція Москви на цей крок тепер набагато м'якша. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок применшив важливість розширення НАТО за рахунок включення двох раніше нейтральних країн. Росія раніше погрожувала розмістити ядерну зброю у російському ексклаві Калінінград, якщо це станеться.

Дві скандинавські держави вже багато років беруть участь у маневрах НАТО, сказав міністр закордонних справ, додавши: «НАТО враховує свою територію під час планування військових наступів на схід. Тож у цьому сенсі, мабуть, особливої ​​різниці немає». Які політичні наслідки міг мати новий тон Москви у вівторок, лишилося незрозумілим. Фінський парламент у вівторок переважною більшістю голосів проголосував за вступ до НАТО. Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде підписала заявку своєї країни на членство.

Поки що Туреччина — єдина держава НАТО, яка висловила сумніви щодо розширення альянсу на північ. Канцлер Олаф Шольц (СДПН) був переконаний, що країна не блокуватиме вступ. Він упевнений, що запис вдасться, сказав він. Шольц послався на «безліч конструктивних вкладів» Анкари у відносинах з Росією. З аналогічною заявою виступила міністр оборони Крістін Ламбрехт (СДПН). Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн підозрює, що Туреччина хоче отримати поступки щодо закупівлі американських винищувачів, які Вашингтон припинив після того, як Туреччина купила російську систему ППО

У вівторок канцлер Шольц провів телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським. Потім Зеленський написав у Твіттері, що цінує підтримку Німеччини. Німеччина, можливо, поставила Україні найбільше зброї. За останні два тижні в Україну прибули 2450 переносних протитанкових засобів RGW 90 Matador, 1600 протитанкових мін спрямованої дії DM22 та 3000 протитанкових мін DM31, повідомляє Der Spiegel. Протитанкові засоби вже були розподілені всередині української армії. Федеральний уряд не прокоментував це.

У телефонній розмові із Зеленським президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв значно більше військової допомоги: постачання зброї з Парижа «підсилиться найближчими днями та тижнями».

Після евакуації українських військових із Азовського металургійного заводу у Маріуполі російський парламент готує декларацію про заборону обміну військовополоненими. Голова Думи В’ячеслав Володін на пленарному засіданні назвав українських бойовиків «нацистськими злочинцями». Верховний суд у Москві 26 травня розгляне питання про те, чи слід визнати «терористичною організацією» український полк «Азов», який майже три місяці разом із морською піхотою обороняє місто та металургійний комбінат, повідомили у Мін'юсті у Москві. .

У вівторок увечері близько 250 бійців, у тому числі 53 важкопоранених, було доставлено автобусами з обложеного металургійного заводу в два пункти на Донбасі, контрольованих російськими військами. За інформацією агентства Reuters, ще не менше семи автобусів із українськими військовими виїхали з Маріуполя у вівторок увечері у супроводі проросійських сил. Україна сподівається на обмін полоненими.

Переговори про припинення війни поки що призупинено. І Україна, і Росія підтвердили це у вівторок. Насамперед Україна виступає проти продиктованих Росією умов світу.

 

Автор підбірки Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up