5 класів - на карантині, 16 дітей хворі на коронавірус: яка зараз ситуація у тернопільських школах

5 класів - на карантині, 16 дітей хворі на коронавірус: яка зараз ситуація у тернопільських школах
  • Минуло вже два тижні "карантинного" навчання у школах Тернопільщини. Разом з тим за цей час суттєво зросла кількість хворих на коронавірус.
  • У Тернополі школярі навчаються через день, а деякі класи вже закрили на карантин, через хворих учнів або вчителів. 

Навчальний рік 2020-2021 розпочався в особливих умовах через пандемію коронавірусу. Думки щодо роботи закладів освіти розділились: хтось вважає, що діти не можуть навчатись дистанційно і відновлення роботи шкіл обов'язкове, інші переконують - це призведе до погіршення ситуації. 

Усе ж два тижні школи у Тернополі працювали. Скільки дітей захворіло за цей час та скільки класів закрили на карантин, ми запитали у керівника міського управління освіти Ольги Похиляк. 

Нагадаємо, Директори шкіл готуються до судів через складені протоколи. А хто оплатить адвокатів

Відео дня

16 хворих дітей

- У дошкільних закладах міста зараз хворих дітей немає, - каментує Ольга Похиляк. - Є випадки захворювання серед персоналу садочку. У такому випадку вони одразу йдуть на самоізоляцію. Щодо шкіл, станом на вчора, 14 вересня, було виявлено 16 хворих дітей. Для 44-ох шкіл це не є багато. Наразі скільки класів закрито, не можу сказати. 

Пані Похиляк каже, що періодично виявляють випадки захворювання серед вчителів, але це не означає, що вони заразились у навчальних закладах.

- Ситуація стабільна. У школах постійно проводять роз'яснювальні роботи, ми закликаємо батьків, за будь-яких симптомів вірусних захворювань у дитини - залишати її вдома, - продовжує пані Похиляк. - Також спрацював поділ дітей на групи. Діти мають можливість дотримуватись дистанції, легше організувати харчування, навчання так, щоб діти якомога менше контактували. Критичних проблем у нас немає. Бачимо успішну роботу садочків з 1 червня, і ситуація стабільна. Так і в школах теж. 

Яка ситуація у шостій школі

Нагадаємо, Тернопільська ЗОШ №6 призупинила навчання через спалах захворювання серед вчителів. 

- Там виявлено шість випадків захворювання у вчителів. Також є хворі діти, - каже Ольга Похиляк.- До кінця тижня інформацію про подальшу роботу закладу ми опублікуємо на сайті управління освіти та на сайті школи. 

За словами керівниці управління, школа на тиждень продовжила літні канікули. Ще тиждень діти навчались дистанційно. Якщо ситуація до кінця тижня не погіршиться, школа, ймовірно, почне працювати з понеділка, 21 вересня. 

Скільки класів на карантині

За інформацією управління освіти Тернопільської ОДА, у Тернополі закрили 5 класів на карантин через коронавірус. Класи закрили у школах №13, №16, початкова школа "Ерудит" та два класи у школі №28. 

Загалом на дистанційній формі навчання перебуває 375 закладів загальної середньої освіти. Здебільшого, це ті заклади, які знаходяться у "червоній зоні". За попередню добу на дистанційну форму навчання перейшли 70 закладів освіти. 

За добу на самоізоляцію в області відправили 34 класи та 37 працівників освіти. Всього з 1 вересня на самоізоляції перебуває 176 працівників. 

У даних - розбіжності

Після публікації матеріалу наші журналісти уточнили ще раз кількість закритих на карантин класів. І в даних обласного та міського управлінь виникли деякі розбіжності. 

Спочатку нам повідомили про закриті на карантин класи у 4-ох школах №5, №20,  №24 та початкова школа №2  ( у школі №28 класи повернулись з карантину). Про початкову школу "Ерудит" вже не йдеться. Ймовірно, там теж діти повернулись з карантину.

Згодом наші журналісти з'ясували, що на карантин відправили і учнів колишньої початкової школи з поглибленим вивченням іноземних мов, яка зараз називається "Початкова школа №1". В управлінні ж сказали, що інформацію про карантин у цьому закладі просто ще не отримали. 

А за інформацією міськради осінні канікули перенесли ще у двох навчальних закладах Гімназія "Гармонія" та "Тернопільська спеціальна загальноосвітня  школа на вул. Сахарова" перенесли осінні канікули та з понеділка призупинили навчання. 

- У спеціалізованій школі особлива ситуація, там навчаються діти з особливими потребами. Тому ми спільно прийняли рішення про те, що варто перенести осінні канікули, - каже Ольга Похиляк. - Щодо гімназії "Гармонія", то вона працює у тому ж режимі, що і Галицький коледж. Тому заклад також переніс дату канікул.

Є хворі керівники закладів в області

- На сьогодні є кілька підтверджених випадків захворювання у керівників навчальних закладів, є випадки серед вчителів, є серед дітей, - каже начальниця управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. - Я думаю, що це лише початок процесу, і ми будемо мати таку ситуацію в більшості навчальних закладів, які є на території області. 

Ольга Хома каже, що батьки і далі висловлюють різні позиції, щодо навчання під час пандемії: одні переконані, що діти мають вчитись нормально, інші ж навіть готові переводити дітей на домашнє навчання, або зовсім ігнорують заклади освіти.

Чи більше хворих у міській дитячій лікарні

Про те, чи не збільшилась кількість хворих дітей із початком навчального року в лікарні, ми запитали у керівника комунального закладу "Тернопільська міська дитяча лікарня" Андрія Артимовича. 

- Від початку вересня спостерігаємо поступове збільшення кількості дітей, що захворіли інфекційними захворюваннями. Це притаманно для цього періоду року, - каже він. - Такий самий темп росту інфекційних захворювань ми спостерігали в аналогічний період попередніх років. Так, хворих дітей побільшало, але різкого збільшення немає. Я можу сказати, що навчання в школах не призвело до різкого зростання кількості хворих дітей. 

Не змінився і перебіг захворювань, каже пан Артимович. Залишається незмінною і тактика лікування.

- Лікування, яке ми надаємо є успішне, - продовжує співрозмовник. - Про це свідчить і той факт, що ми чи не єдина область і Україні, яка має нульову смертність через коронавірус. 

Станом на 15 вересня, у Тернопільській міській дитячій лікарні знаходиться 19 осіб із підтвердженим діагнозом "коронавірус", ще 21 особа - із підозрами. 

Як вважаєте, чи потрібно призупиняти навчання в школах? Відповідь пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (145)
  • Oxsana Propokova

    BAMBINI   DEVO  ANDARE  SCUOLA 100%
  • Кузя Кузьмин

    Треба ходити до школи.А то з дітей роблять неграмотних....Діти які закінчили перший клас,треба відправляти ще раз в перший.І це говорять самі викладачі і батьки..
  • Olya Chorna-Ambrozyuk

    Ні. Коли у початкових класах навчається одночасно 32 дітей, то про яку дистанцію і санітарні норми можна говорити. Це небезппчно як для дітей і для вчителів.
  • Евгений Гончаренко

    Куй його знае,Ми пережили скарлатину,тиф.Вижили.Мож по Дарвину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up