Якщо нічо не робити, буде катастрофа: терополяни зібрались на акцію, через забруднення річки

Якщо нічо не робити, буде катастрофа: терополяни зібрались на акцію, через забруднення річки
  • Через аварію в каналізаційних мережах 12 липня в річку Серет неподалік "Білого Замку" стався викид нечистот. Запах чутно на весь район Оболоня. Від тримається вже понад два тижні.
  • Небайдужі зібрались на акцію аби вимагати ліквідації наслідків аварії. Чи шукатимуть винних у тому, що сталось?

Прорив в каналізаційних мережах стався на межі Тернополя та Великоберезовицької ОТГ, біля Об'їзної дороги. Близько двох тижнів стічні води, які йдуть по трубах в очисні споруди, лились в Старе русло річки Серет. 

Як розповідають місцеві, вже впродовж багатьох років місця на березі річки стали рекреаційною зоною для тернополян. Сюди люди приходили сім`ями, купались, а ще це чудове місце для риболовлі. Зараз ж на березі перебувати не можливо через нестерпний запах, а уся риба загинула. 

Подробиці про забруднення ми розповідали у матеріалі: Чорна річка, мертва риба і сморід: біля «райського джерела» прорив каналізації, усі нечистоти у воді

Відео дня

Немає опису.

Стоки перекрили, але нечистоти стоять

— Прорив каналізаційного колектора високого тиску, в районі річки Серет стався 12 липня. Ми одразу приїхали на місце. До слова, приблизно п`ять років тому таке вже траплялось, але тоді усі спрацювали оперативно, і значних наслідків для екології це не мало, —  каже голова ГО «Тернопілля — наш дім» Руслан Ваврик. — Цього разу було добре видно, що стоки спрямовані в Серет. Ми повідомили "Водоканал" та екологічну інспекцію. Але перші перекрили стоки лише 23 липня, а екоінспекція повідомила, що відповідь зможе дати лише впродовж 15 днів. 

Немає опису.

Немає опису.

У КП "Тернопільводоканал" раніше нам повідомляли, що не могли швидше перекрити стоки, адже до місця прориву було важко дістатись: усе було у воді. 

Активісти скаржаться, що служби не повідомляють громадськість про дії щодо ліквідації наслідків. 

— Якщо стаються такі аварії, приховувати це від людей не можна. Потрібно створювати аналітичні групи, які б відслідковували, чи не нанесли вони шкоди людям, які живуть неподалік річки, — говорить пан Ваврик. — Повторюсь, каналізаційні стоки виливались в річку під високим тиском тривалий час і є ймовірність того, що вони дійшли до Дністра чи навіть Чорного моря. А про це ніхто не знає. 

Немає опису.

Чи будуть шукати винних?

На місці акції було і дві автівки правоохоронців. Працювала там і "Поліція діалогу".

Як повідомив речник ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета, до поліції було два звернення з приводу забруднення річки. Обидва направили в екологічну інспекцію. Там будуть з`ясовувати, які наслідки аварія має для екології.

Немає опису.

—  До правоохоронців надійшло звернення 14 липня від дирекції Укрзалізниці, в якому зазначалось, що водій тепловоза побачив, що є прорив каналізації в районі річки Серет. Звернення зареєстрували в журнал обліку про скоєні правопорушення та скерували в екологічну інспекцію, щоб вони з'ясували, які наслідки воно має для довкілля, — зазначив Сергій Крета. — Інше звернення надійшло 17 липня, телефонував місцевий житель з цього ж приводу. І це звернення також наразі відправили в екологічну інспекцію. 

Якщо екологи визначать, що наслідки аварії складні, тоді будуть підстави вносити звернення в ЄДРР — будуть і відповідні розслідування, які мають встановити чи є у аварії чиясь вина.

Ми продовжуємо стежити за діями відповідних служб, щодо ліквідації наслідків аварії. Чи будуть вони проводити відповідні дії із очищення річки? Про усе розповімо згодом. 

Довідка

Де "Тернопільський Таїланд"? 

Добратись до цього мальовничого місця нескладно, проте доведеться трохи пройтись. Спершу потрібно доїхати або на власному авто або таксі до "Білого замку" на Об'їзній, або маршрутками №8 чи 18 приїхати на вул. Микулинецьку до зупинки навпроти кладовища, а звідти пройти до "Білого замку".

Якщо стояти до "замку" обличчям, то потрібно повернути направо і пройти узбіччям кілька метрів, перед мостом ви побачите стрімкі сходи, якими треба спуститись вниз до колії, перейти її, повернути ліворуч і йти стежкою ще хвилин 5. 

Читайте також: : Хочете екзотики? Тернопільський "Таїланд" вражає райськими краєвидами

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Igor Dundiy

    Аварію досі не ліквідовано. Протікання і далі відбувається. Станом на 25.07 стічні води продовжують потрапляти в річку.

keyboard_arrow_up