Партнер рубрики Події

У військкомат можна не з'явитися лише через хворобу, смерть чи стихійне лихо

У військкомат можна не з'явитися лише через хворобу, смерть чи стихійне лихо
  • Весняний призов триває уже місяць - з 1 березня.
  • Проте з більше, ніж 20 000 призовників області у військкомат прийшли лише 5%.
  • У військкоматі чекають на юнаків віком від 18-ти до 27-ми років. 

Про весняний призов на строкову військову службу до лав Збройних Сил України розповіли 3 квітня у Тернопільському обласному військовому комісаріаті.

- Нагадую, що призову на строкову службу підлягають громадяни України чоловічої статті віком від 18 до 27 років, - каже голова обласної призивної комісії, заступник голови Тернопільської обладміністрації Юрій Юрик. - Для нас є дуже важливим, щоб призовники відповідали тим нормам та критеріям, які затвердило Міністерство оборони. Адже на нас дивиться не лише вся Україна, а й увесь світ. 

Як зазначив пан Юрик, згідно з Указом Президента призовники не потрапляють в зону АТО. 

Повістку не отримав

- Призовники, які отримали повістку, повинні з'явитись у військкомат у вказану на ній дату та час, - розповів військовий комісар Тернопільського об'єднаного міського військового комісаріату підполковник Микола Бойко. - Але, як показує досвід, призовники заявляють, що не отримали повістку. Хоча, згідно з Указом Президента, в такому випадку призовники повинні самостійно в десятиденний тремін прийти у військкомат. Якщо призов почався 1 березня, то призовники повинні були прийти, як мінімум, 10 березня. 

За словами пана Бойка, у віськкомат призовники можуть не прийти лише з поважних причин, які підтверджені документами. Серед цих причин - перешкода стихійного характеру, хвороба призовника, смерть близьких родичів призовника або близьких родичів дружини. 

Якщо призовник порушив ці правила, а також невчасно подав документи про прописку, місце навчання чи роботи, то його можуть притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності. 

Відправці у військо підлягають лише ті призовники, які пройшли медкомісію і визнані придатними до військової служби. 

- Під час проведення медогляду усі призовники мають зробити обов'язкові загальні медичні аналізи, - розповідає старший офіцер відділу комплектування та призову майор медичної служби Максим Швець. - Якщо медики виявлять захворювання, тоді призовник проходить додаткове спеціалізоване медичне обстеження. 

Хто не підлягає призову

- За законом, відстрочку надають за рішенням районної призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, - зазначив начальник відділу комплектування та призову Тернопільського обласного військового комісаріату Петро Сирко. 

За сімейними обставинами відстрочку призовник може отримати за власним бажанням. Для цього йому потрібно звернутись до голови районної призовної комісії. Але претендувати на таку відстрочку можна за умови, якщо є непрацездатні батьки, або хтось один з батьків і немає інших людей, які можуть за ними доглядати. Призовники, в яких є дитина віком до трьох років. Або якщо є дитина старша ніж три роки, якщо її мати захворіла, або померла. Призовики, в яких є дружина або дитина з інвалідністю.  Одружені призовники, в яких вагітна дружина, теж мають право на відстрочку.

- Але призовник має бути одруженим, - каже пан Сирко. - Бо приходять мами з призовниками і кажуть, що от, в сина дівчина вагітна. В законі України прописано, що призовник має бути одруженим в такому випадку. 

Також відстрочку можуть отримати призовники-сироти. Але, як пояснює пан Сирко, віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли батьки, або були позбавлені батьківських прав. 

- Що стосується відстрочки на навчання, то вона надається призовникам до 21 року, які навчаються на денній формі навчання у загальноосвітніх прфесійно-технічних навчальних закладах, - пояснює Петро Сирко. - Хто навчається у вишах, то на весь період навчання. 

Відстрочку для професійної діяльності дають освітнім працівникам, які мають повну вищу освіту, повне тижневе навантаження і викадають саме той предмет, який у них прописаний у дипломі. Відстрочку від призову медичним працівникам дають лише при умові, що вони працюють за фахом, але у сільській місцевості і з повним тижневим навантаженням. На відстрочку можуть претендувати і ті, то вивчився на священика і отримав зареєстровану конфесію.

- Є люди, які взагалі звільняються від призову: особи, які визнанні районними комісіями непридатними до військової служби у мирний час, - пояснює пан Сирко. - Резервісти та ті, у кого рідні загинули або отримали інвалідність під час проходження військової служби. Також, призовники, які до отримання українського громадянства проходили службу в інших державах. Засуджені до обмеження волі та ті, хто після закінчення вишу отримали військові звання офіцерського складу. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Петро Білецький

    Вводьте професійну контрактну армію, не позортесь!!!
  • Анонім

    Ну так всі зразу після цих грозних слів воєнкомів зібралися і пішли у військомат . Хай спочатку почнуть відноситися до призовників нормально , а не як до якоїсь худоби . Щодо медкомісії ,а що військомат відноситься до медичної установи.     А  хто дасть гарантію ,що під час огляду комусь наприклад не занесуть грибкову хворобу чи якийсь гепатит .Де гарантія ,що той інструмент стерилізується. Я як подивився на якому засмальцованому столі вони беруть аналізи крові ,  котрий напевно там стоїть за часів СССР,то мені щось перехотілося взагалі проходити ту медкомісію, ,а чого вартує аналіз сечі в пробірку ціляти  .Тим більше як ті лікарі можуть поверхнево оглядати ,або питати у людини чи її нічого не турбує .Є такі хвороби ,що і не турбують людину ,але під час постійних фізичних навантаженнях можуть призвести до летальних випадків це і онкологія ,це і інфаркти з інсультами . А навіть ,якщо людина каже ,що її щось турбує відповідь у тої так званої медкомісії одна "В лікарні не лежав значить придатний"замість того щоб направити людину на МРТ чи УЗД і за рахунок військомату так нє   .Ось я наприклад не довіряю тій комісії і вважаю ,що всі медогляди мають проходитись в поліклініках ,лікарнях . Я як згадую як  в свій час проходив медкомісію то чесно кажучи це був якийсь п......ц . Мало того ,що сказали припертися на 8 годину ,ну прийшли на 8 годину ,а на вулиці -15 градусів в приміщення не пускають бо вони такі пани бачиш з 9 години працюють хоча військомат був відкритий і чисто по людськи могли пустити в вестибюль щоб люди не мерзли . Треба міняти сам підхід до медоглядів оскільки  як я можу впевнитись у достовірності результатів аналізів, котрі беруть у військоматі  чи висновки оглядів лікарів . Згадайте час мобілізації який там бардак творився .Брали переписували діагноз гіпертонія 2 ступення,а  писали 1 ступінь це нормально . Чи починали втирати мантру типу в лікарні не лежав значить придатний .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up