З кранів - коричнева вода. Чи є шанс відшкодувати збитки, якщо зіпсувалась сантехніка

З кранів - коричнева вода. Чи є шанс відшкодувати збитки, якщо зіпсувалась сантехніка

Судитись з комунальниками можна. Проте на швидкий і позитивний результат навряд чи варто розраховувати. Доведеться викласти чималу суму. Скажімо, лише судовий збір обійдеться в рази дорожче, ніж сума, яку хочете відсудити. До витрат також варто додати оплату послуг адвоката та вартість чималої кількості експертиз.

Тернополяни у соцмережах та постять фото ванн з рідиною всіх відтінків коричневого, яка напередодні промивання труб текла із кранів городян.

Люди обурюються, адже мало того, що на два дні місцевий водоканал повністю зневоднить місто. Ще й напередодні, коли користувачі набирають воду в ємності, аби запастить бодай тенічною – для зливання у вбиральні та миття посуду, «рудою субстанцією» користуватись просто неможливо. Більше того, від так званої коричневої води виходять з ладу сантехніка і моментально чорніють фільтри.

З керівництвом водоканалу, аби поцікавитись, чи не шкідливою є «руда» вода, зв’язатись не вдалось – мовчать міські телефони структури, а керівник не бере слухавку і мобільного телефону. Тому ми звернулись до прес-служби міськради, поцікавившись, чому напередодні з кранів тернополян текла коричнева вода. Чому про погіршення її стану не попереджають офіційно? Чи перерахують кошти за споживання питної води – зокрема, за ті дні, у які її зовсім не було? І чи врахують дні, коли її споживання через жахливий стан неможливе?

Відео дня

Щойно нам нададуть коментар – опублікуємо його.

Адвокат Олена Степанова каже, що добитись відшкодування за пошкоджену неякісною водою сантехніку практично неможливо.

- Спочатку потрібно знайти винуватця постачання неякісної води і довести, що саме з їхньої вини сантехніка вийшла з ладу, - пояснила юрист. - Якщо це буде зроблене – відшкодування вимагати можна. Проте це дуже важко. Бо жодна експертиза не підтвердить, що зламалась чи перестала належним чином вона працювати саме через неякісну воду. Зокрема, потрібно буде з’ясовувати, коли і ким сантехніка була встановлена, де її придбали, наскільки якісною вона була.  

Навряд вдасться довести, що у «чорній» воді в трубах винен "Водоканал". Адже вони відповідають за труби до будинку, далі – жек, ОСББ, тобто, ті, хто обслуговує будинок. Останні, скоріш за все, припустять, що вода жахливої якості - через старі і зношені труби. Та порадять мешканцям, як співвласникам, скинутись і встановити нові стояки за власний кошт. А тоді і претензії пред’являти.

- З компенсацією чи перерахунком щодо оплати теж навряд чи щось вийде, адже ті, в кого встановлені лічильники, саме вони нарахують, скільки ви спожили води, - каже Олена Степанова. – У кого лічильника немає, тим, можливо, зроблять перерахунок. Проте лише за водопостачання. За водовідведення доведеться платити.

Судитись з комунальниками можна. Проте на швидкий і позитивний результат навряд чи варто розраховувати. Окрім того, доведеться викласти чималу суму, а відсудити в них зможете 300-500 грн. Скажімо, лише судовий збір обійдеться в рази дорожче, ніж сума, яку хочете відсудити. До витрат також варто додати оплату послуг адвоката та вартість чималої кількості експертиз, які доведеться оплатити з власної кишені. І лише у разі винесення судом рішення на вашу користь можна сподіватись, що суд зобов’яже відшкодувати усі витрати сторону, яка програла процес.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тойво

    Набирати воду треба коли вона ще чиста день перед тим.а не коли впав тиск і ржава пішла.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up