Залишились без виборчих доплат: чому п'ять ДВК в Тернополі не отримали свої премії

Залишились без виборчих доплат: чому п'ять ДВК в Тернополі не отримали свої премії
  • За нелегку роботу на місцевих виборах працівникам дільниць законодавством передбачена одноразова виплата премії. Для того, щоб її отримати, комісії мають організувати додаткове засідання. 
  • Голова однієї з ДВК переконує, що часу на засідання їм залишили дуже мало, а коли вони все ж його провели, то документи у них у ТВК не прийняли. Така ж ситуація була ще на чотирьох дільницях.

Відповідно до Постанови Кабміну №966, членам виборчих комісій у межах загальної економії фонду оплати праці, передбаченого кошторисом видатків відповідної виборчої комісії на підготовку та проведення виборів, може бути виплачена одноразова грошова винагорода.

Для того, щоб її отримати та розподілити, комісії мають зібратись на додаткове засідання у визначені терміни. 

Як розповідає голова Дільничної виборчої комісії №611146 Ольга Караванська, про те, що потрібно зібрати комісію для засідання, їх повідомили з допомогою СМС-повідомлень від куратора дільниці увечері 7 листопада. А провести засідання та подати постанову і протокол потрібно було до кінця 8 листопада. 

Відео дня

- Фізично ми просто не могли зібрати засідання так швидко. Багато членів не було у місті, - каже пані Караванська. - Зібратись вдалось лише у понеділок, 9 листопада. Близько 15 години цього ж дня ми подали документи у ТВК, але у нас їх не прийняли. Мовляв, приймали документи до 13 години, і казначейство закрило рахунки. Цікаво, що згодом у казначействі нам сказали, що рахунки не були закриті ще зранку 10 листопада. 

Не встигли подати документи п'ять дільниць

Як розповідає Ольга Караванська, окрім її дільниці, у таку ж ситуацію потрапили чотири інші ДВК. Сама вона від премії відмовилась на користь колег із комісії. 

- Я вирішила відмовитись від премії для себе, але для людей, які працювали у моїй комісії, я вважаю, вона заслужена, - каже жінка. - Це були важкі вибори, і про це всі кажуть. Тому ці гроші справді люди мали б отримати за добре виконану роботу. 

Ми намагались поспілкуватись із головою Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тетяною Семусь. Проте жінка не мала змоги говорити. 

- Я зараз за кермом. Усе сказала вашим колегам. Коментар один для всіх, - сказала пані Семусь. 

У інтерв'ю для телеканалу "Тернопіль 1" Тетяна Семусь зазначила, що станом на 17 годину 10 листопада усі рахунки казначейства закриті, а на скликання комісій голови мали тиждень. Хто з різних причин цього не зробив - коштів не отримає. 

"Не перша суперечка щодо премій"

- Після кожних виборів в рамках економії коштів ТВК чи ОВК розподіляє ці кошти між ДВК. ДВК мають прийняти окреме рішення на своєму засіданні про розподіл цих коштів. Суть у тому, що до 10-го листопада казначейство має повернути невикористані виборчі кошти у місцевий бюджет, -  розповідає директор Центру суспільних досліджень "Поліс" Ігор Процик. - До 11 листопада міська ТВК також має повернути грошову заставу тим партіям, які пройшли у міську раду. Тут йдеться про те, що комісію поставили у дуже стислі строки для того, щоб зібратись на засідання. Постає питання до тих ДВК, які таки змогли це зробити. Тому що у вихідний день за добу доволі важко зібрати таку кількість людей.

До слова, Ігор Процик згадав парламентські вибори, коли ОВК також не змогла вчасно подати документи, та деякі працівники дільниць не встигли їх подати.

За даними Громадянської мережі "ОПОРА", саме постанови виборчих комісій про «преміювання» – визначення розміру одноразової грошової винагороди, точніше махінації з розподілом цих коштів, чи навіть факти їхнього привласнення, є найпоширенішим різновидом кримінальних проваджень, які закінчуються обвинувальними вироками.

Також, за інформацією Громадської мережі ОПОРА, такий факт зафіксували у  с. Ярчівці Зборівського району, коли голова ДВК одержала 10 квітня 2019 року 4231 грн для виплати члену дільничної комісії, привласнила.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sergey Sergey

    Там людям не дали часу, мали дати 7- діб (календарний тиждень), а замість того дали добу з хвостиком. Просто як завжди поспішили ...

    Sergey Sergey reply Sergey Sergey

    Або так потрібно було зробити! Не можна усім виплачувати премію! Потрібна ще і економія !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up