"Зарплата солдата в армії стартує від 10 тисяч гривень": кого кличуть на службу

"Зарплата солдата в армії стартує від 10 тисяч гривень": кого кличуть на службу

На контрактну службу запрошують у місцеву військову частину. Про грошове забезпечення, пільги для військовослужбовців та поїздки в зону ООС гості трансляції розповіли читачам "20 хвилин".

«Служу українському народові» - саме так звучала тема прямого ефіру на сайті "20 хвилин". Говорили про захист рідної держави, про покликання бути військовим та про контрактну службу в українському війську.

У студії військовослужбовці Тернопільської окремої артилерійської бригади  про всі переваги та недоліки служби, яку зарплату пропонують та на які пільги варто розраховувати. Прозвучали і ряд інших питань.

Перш за все, про те, хто може потрапити на контракту службу? Громадяни України, які виявили бажання служити народу України. Для цього їм потрібно звернутися у військкомат за місцем проживання, або ж – безпосередньо у військову частину.

Відео дня

- Спочатку відбувається спілкування із психологом, необхідно отримати картку профвідбору. Людина може освоїти додаткову спеціальність, або ж отримати військову. Є багато вакансій, тож вибір досить широкий, - говорить старший солдат, яка займається кадровими питаннями Світлана Дарморіз. – Серед строковиків багато таких, що потім підписують контракт. Дехто вже має і по п’ять, і більше. Часом люди звільняються, але потім повертаються, бо, відчувши смак військового життя, інакше жити не можуть. Спілкувалась з однією дівчиною, яка звільнилась, а потім повернулась. Каже, вона відчувала "ломку", форму діставала із шафи протягом двох місяціх після звільнення.

Підписати контракт на службу в армії можна щонайменше на пів року – це для учасників АТО, які уже раніше були мобілізовані. Якщо людина не служила, вона укладає контракт на три роки. Для цього їй потрібно звернутися у військкомат, потім вона приходить у частину, їй дають направлення та скерують у навчальний центр.

- Якщо у людини немає посвідчення водія, ми надаємо рекомендаційний лист, вона їде у навчальний центр, де за три місяці опановує навики  водіння та отримує посвідчення зовсім безкоштовно, - уточнює пані Світлана.

Найбільш необхідні в армії водії категорії С, номери обслуговування, навідники, помічники-гранатометники. Кухарі, радіотелефоністи – для жінок.

Проблем із вибором професійного спрямування немає. Якщо є бажання, то з усім можна впоратися.

Наймолодші військовослужбовці контрактної служби – 19-20 років. Найстаршим – 55-57 років.

- До служби у війську багато чоловіків служили у правоохоронних органах, були на заробітках чи навіть мали власний бізнес. Ідуть в армію і сім'ями, - говорить офіцер артилерійської батареї військової частини, старший лейтенант Павло Доскоч.

Щодо грошового забезпечення, то воно досить непогане, запевняє лейтенант Тарас Гоца (фінансові питання), він якраз контролює усі види грошового забезпечення військовослужбовців.

- Коли людина звертається у військкомат та підписує контракт, вона отримує заохочення від міської ради в розмірі 15 тис. грн. Після того, як військовослужбовець прибуває у нашу частину, і до цього раніше не служив, він отримує ще й 14 500 грн за перший у своєму житі контракт. Якщо він проживає за межами Тернополя, то йому дають ще й "підйомні" – середній місячний оклад. Мінімальне грошове забезпечення у місцеві військовій частині – близько 10 тис. грн., - розповідає Тарас Гоца.

Крім того, додає лейтенант, є ще компенсація за піднайом житла.

- Ми нарешті налагодили механізм. Тепер будемо не тільки офіцерам, а й солдатам контрактної служби виплачувати кошти на оренду житла. Розмір компенсації для Тернополя становить 2550 грн, якщо військовий має дружину та двоє дітей, ця сума множиться на півтора, - уточнює Тарас Гоца. – Грошове забезпечення виплачуємо вчасно – до 20 числа. Крім того, військовослужбовець має право на допомогу на оздоровлення – у розмірі середньомісячного грошового забезпечення. Якщо в нього є поважні причини (одруження, народження дітей тощо), він отримує також допомогу.

 

 

Гостями програми були:

старший солдат, яка займається кадровими питаннями Світлана Дарморіз;

офіцер артилерійської батареї військової частини, старший лейтенант Павло Доскоч;

лейтенант Тарас Гоца (фінансові питання).

 

Найцікавіші обговорення на сайті "20 хвилин":

 

Наталя

Скільки отримують бійці в зоні проведення ООС?

Тарас Гоца

Плюс 6500 до зарплати – на другій лінії. На першій лінії – 17 000 грн. Тобто, якщо військовослужбовець перебуває у зоні проведення ООС, отримує зарплату, кошти за піднайом та доплату за перебування в зоні, то його місяне грошове забезпечення може складати від 29 тис. грн. Військовослужбовець є платником ПДФО, але його компенсує держава. Крім того, є ще один стимул – в особливий період (а зараз такий і є) за військовим зберігається основне місце роботи і зарплата, тобто після завершення служби він має право повернутися на роботу.

 

Марія

Чи можу я розраховувати на виплату компенсації за піднайом житла, коли перебуватиму у декретній відпустці?

Тарас Гоца

Ні, не можете. Тільки на період служби.

 

Олена

Що потрібно зробити, аби чоловік і дружина служили в одному підрозділі?

Світлана Дарморіз

У нас багато сімей. Одні вже приходять одруженими, інші одружуються вже під час служби. Ми завжди йдемо на поступки. Сім’ю ніхто не хоче розбивати. Тож, як правило, чоловік і жінка служать разом.

 

Наталя

А в зону ООС беруть жінок, якщо є малі діти?

Світлана Дарморіз

Військова частина є бойовою, зараз війна, тому всі розуміємо, на що ми підписувалися. Звісно, якщо чоловік поїхав, то жінка може лишитися з дітьми. Коли ж відбувається ротація, і чоловік повернувся, то вже може їхати дружина. Якщо дітей нема, то їдуть зазвичай разом.

 

Валентин

Чи  проблеми з отриманням вже офіцерського звання та посади?

Світлана Дарморіз

Коли людина не служила, то отримує первинне звання – солдат, далі – старший солдат. Коли в людини є вища освіта, і вона має бажання у майбутньому стати військовим, ми направляємо безкоштовно на курси лідерства, потім – сержантські курси, і потім – навчання в Академії протягом року. Після того людина отримує звання та посаду. Тільки було б бажання, проблем з цим немає.

 

Терноплянка

Із чого складається військового?

Павло Доскоч

Робочий день починається о 8.00 – шикування. О 9.00 йдемо на національно-патріотичне тренування. Далі кожен виконує свої завдання. Наразі, наприклад, це – відновлення техніки.

На полігонах у нас приблизно такий самий розпорядок. Субота, неділя – умовно вихідні. У будні – спеціальна підготовка. У нас постійно відбуваються навчання. Як кажуть, важко у навчанні, легко в бою. Вдосконалюємось, розвиваємося. У зоні ООС ми постійно у бойовій готовності, кожен рух має бути відточений на рівні підсвідомості.

 

Від редакції

Спостерігаючи за особовим складом, помітили різницю в тих, кого мобілізували та хто пішов сам на контрактну службу?

Павло Доскоч

Так, люди, які приходять в армію за власним бажанням, підписують контракт, є більш свідомими. Вони відповідають за свої дії, за інших.

Той, хто прагне будувати кар’єру у війську, проходить різні рівні навчання, тобто військовослужбовець стає більш компетентним у різних питаннях. Контрактна армія – більш професійна.

 

Оксана

А як бути жінці в армії?

Павло Доскоч

Жінки виконують ту ж роботу, що і чоловіки. І бронежилет вдягають і автомат у руки беруть. Для жінок більш доступні професії – кухарі, зв’язківці, діловоди. Гендерна рівність в армії є, але не застосовується щодо снарядів (посміхається – прим. авт.). Ніхто не буде давати жінці старяд, вагою 46 кг.

 

А як стріляють жінки?

Павло Доскоч

Є такі, що виконують нормативи не гірше, ніж чоловіки. Усі у війську повинні вміти стріляти. Адже різні ситуації бувають.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Тарасій

    в днр можна дослужитись за 3 роки до полковника а в Україні  за три роки можна дослужитись з солдата до старшого солдата  так де справедливість  чому так хохляндія ставиця до нас патріотів так ???
  • Тарасій

    в днр можна дослужитись за 3 роки до полковника а в Україні  за три роки можна дослужитись з солдата до старшого солдата  так де справедливість  чому так хохляндія ставиця до нас патріотів так ???
  • Анатолий

    Если разорвал контракт ?
  • Алексей Митин

    Сынка турчинова призовите в ато служить ,вояки обосранные
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up