Партнер рубрики Події

Згадуємо 2019-ий: капремонти в місті, нові пам‘ятники та залізничний вокзал

Згадуємо 2019-ий: капремонти в місті, нові пам‘ятники та залізничний вокзал

Як змінювався у 2019-ому благоустрій Тернополя: кілька вулиць повністю реконструювали, відкривали пам’ятники та фонтан.

Реконструкція площі перед Залізничним вокзалом

Від 3 вересня розпочалася реконструкція Привокзальної площі міста Тернополя. Після реконструкції на даному об’єкті будуть оптимізовані місця для паркування, зокрема буде облаштована зона для екскурсійних автобусів, розмежують місця для стоянки приватного транспорту пасажирів та таксі, а для пішоходів та велосипедистів - забезпечать прямий доступ з вулиці Чорновола до Залізничного вокзалу. 

Як розповідав міський голова Сергій Надал, реконструкція буде зроблена у тому ж стилі, у якому нещодавно відремонтували вулицю та сквер Чорновола. 

Відео дня

На Привокзальній площі також проведуть заміну покриття, благоустрій території з влаштуванням нового вуличного освітлення, зелених зон та місця для відпочинку.

Як розповідав ще на початку вересня міський голова Тернополя, закінчити реконструкцію сподівались до 1 грудня. Однак, вона ще триває. Відповідно до проєкту, ремонт мають закінчити до нового року. Робітники кажуть, що зможуть усе зробити швидше. 

Автомобілі можуть заїжджати на територію Привокзального майдану, однак до входу в приміщення вокзалу доступу немає. Там облаштовують пішохідну зону

Біля приміщення вокзалу поклали нову бруківку, облаштували освітлення та підготували місця для висадки дерев.

- Наразі роботи тривають на іншій частині (з правої частини, якщо дивитися обличчям на вокзал), там влаштовують пішохідну та проїжджу частину, – розповідає прес-секретар міськради Мар’яна Зварич. – Також передбачені роботи із заміни світлофора. Висадження зелених насаджень заплановано вже у теплу пору – весною наступного року. 

Оновлені сходи біля фонтану “Сльози Гронського”

У парку імені Тараса Шевченка повністю оновили сходи фонтану “Каскад”, який ще називають «Сльози Гронського».

Оскільки ці сходи були збудовані ще у 60-тих роках минулого століття та уже потребували ремонту, цього року з міського бюджету були виділені кошти на проведення їх реконструкції.  На ремонт сходів із міського бюджету виділили близько трьох мільйонів гривень. Загалом капітально відремонтували самі сходи, провели реставрацію ліхтарів, встановили перила. Хоча капітальний ремонт завершений, та наступного року сходи стануть ще красивішими, кажуть в управлінні ЖКГ, за рахунок реконструкції освітлення на сходинках.

Відкриття відремонтованої вулиці Чорновола за 8 млн

Капітальний ремонт вулиці Чорновола розпочали наприкінці червня 2018-ого. Ремонтували ділянку дороги вул. В. Чорновола від вул. І. Франка до вул. Б. Хмельницького. На вулиці замінили комунікації, які частково пошкодило коріння каштанів. Тому каштани замінили на червонолисті клени. Відкривали оновлену вулицю урочисто 28 вересня 2018-ого. 

А у 2019 провели капітальний ремонт другої частини цієї вулиці, що ближче до Театрального майдану. Відкриття вулиці ім. В.Чорновола, на якій провели капітальний ремонт, відбулось 28 серпня на День міста. 

На реконструкцію витратили близько восьми мільйонів гривень. На вулиці провели заміну каналізаційних та водопровідних мереж, влаштували дощову каналізацію, замінили дорожнє покриття проїзду та пішохідної ділянки, проклали велодоріжку,  а також висадили екзотичні червонолисті клени та оновили вуличне освітлення. Зараз ця вулиця стала одним із улюблених місць тернополян у місті. 

Реконструкція фонтану "Кульбаба"

Також у сквері ім. Чорновола зараз провели реконструкцію фонтану "Кульбаба". Реконструкцію фонтана на вул. Чорновола в Тернополі розпочали ще на початку літа. 

Зазначимо, що фонтан «Кульбаба» востаннє був реконструйований у 2008 році. Останнім часом він не працював. 

І у неділю, 13 жовтня, оновлений фонтан урочисто відкрили. Нагадаємо, під час реконструкції фонтану тернополяни просили «Кульбабу» не забирати, адже - це один із символів міста. Але тепер він буде вигравати барвами підсвітки. Поряд встановили пішохідні фонтани, схожі на ті, що є на "Циганці". 

Урочисте відкриття відбулось у неділю, 13 жовтня, прийшли подивитись на оновлений фонтан чимало тернополян. Кажуть, що їм дуже подобається, що і історію зберегли, бо «Кульбабу» не забрали, і зробили цю зону сучасною.

В парку Шевченка нарешті збудували нову альтанку

Альтанка, від якої сходи ведуть в парк Шевченка, похилилась, бо не мала опори, а під нею проходить водовідведення. Над проєктом реконструкції альтанки та підпірної стіни працювали проектанти ще у 2018-му.      

 А 11 жовтня у Тернополі в парку імені Т. Шевченка завершили капітальний ремонт альтанки. 

- Для уникнення зсуву нової будівлі основу альтанки додатково укріпили, - продовжує Микола Лесів. -  Розробники проєкту передбачили влаштування армованої основи та буро-набивних сваїв для того. Ми зробили аналогічну споруду, але з іншого свіжого каменю.  Також, як зазначив пан Лесів, працівники наростили підпірну стінку і зробили невелику огорожу для повноцінної безпеки тернополян.

На реставрацію пам’ятки з міського бюджету виділили мільйон двісті тисяч гривень. Як зазначив Микола Лесів у найближчих планах облаштувати сходи до альтанки та зробити еко-парковку в сквері Амора-Тарновського.

Доробили й "Пам'ятник вчителю"

Скульптурну композицію "Пам'ятник вчителю” таки завершили. До арки, яка біля школи №3 на вул. Грушевського в самотності простояла з грудня 2018-го, доставили ще дві скульптури. Відкрили композицію у середу, 18 грудня 2019-го. 

Нагадаємо, ще у грудні 2018 облаштували п`єдестал з аркою. І минулого року цей проєкт мали завершити. Проте вдалось зробити це лише зараз. 

Мета проекту у тому, щоб прикрасити центральну частину міста пам'ятником вчителеві - носію культури, знань, інтелігентності. У липні 2018 виконком міськради доручив управлінню культури і мистецтв разом з КП "Об'єднання парків" визначити місце для пам'ятника в одному з парків Тернополя. На містобудівній раді визначили, що доцільно розмістити пам’ятник вчителю в центрі міста біля школи. Як пояснює заступник міського голови Леонід Бицюра, це була дуже клопітка й майстерна робота. 

                             

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Андрій

    Ще напишіть  скільки Надал хапнув звідти грошей. Це смішні,, ремонти".

    Ігор Дуда reply Андрій

    Андрійку, як, бидлота, поживаєш?
    Усе мене за когось іншого приймаєш?
    При різних маніях таке, я чув, буває
    Але - із скипидару клізма добре помагає
    ЇЇ зроби й гівна ковтнути не забудь !
    Тоді вважатимеш, що  Чаушеску мене звуть
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/DTP/ternopil-bere-kredit-u-2-mln-evro-na-15-avtobusiv-10990494.html

    Ігор Дуда reply Андрій

    До Надала симпатії захмарної  не маю,
    Але завжди вважав і нині теж вважаю:
    Коли тебе якесь неадекватне й істеричне критикує -
    Це похвали великої вартує
  • Ярослав Капчинський

    Дякуємо! Бажаємо ще більш вагомих успіхів у майбутньому!
  • Ярослав Капчинський

    Дякуємо! Бажаємо успіхів у майбутньому ще більш значимих!
  • Водій, який там їздив

    І кругом бруківка, бруківка, бруківка, бруківка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up