Партнер рубрики Події

Зустріли агресивного собаку – дзвоніть у поліцію

Зустріли агресивного собаку – дзвоніть у поліцію

Агресивний собака на вулиці – клопіт не тільки їхніх власників, якщо такі є, але й наляканих перехожих. Адже, що робити при зустрічі із таким псом, відповіді у різних інстанціях – різні. Якщо ж і вдасться і притягнути до відповідальності власника, якщо такий є, то штрафи смішні.

85 гривень – це максимальна відповідальність власників котів і собак, якщо їхні тварини завдали шкоди оточуючим. Відповідальності власників інших тварин, які можуть завдати шкоди, закон не передбачає

Тернополянка Ірина поскаржилась на агресивного великого собаку, що бігав та кидався на дрібніших псів, в управління муніципальної поліції. Там відповіли, що зможуть притягнути до відповідальності власника, якщо буде фото – власника і собаки.

Агресивного собаку, імовірного бійцівської породи, жінка зустріла на шляху до дитсадка, куди вранці вела старшу дитину. Меншого везла в калясці. Собака був у нашийнику, але без повідка та без власника. Чи був останній десь поблизу, тернополянка не знає.

Відео дня

-Я тверезо розуміла, що якби тому псиську клямка впала і він кинувся не на цуциків, а на нас, я мало що могла би зробити, - каже Ірина. - Тим паче, в мене ще й з коляска з меншим. З господарем той пес був, чи сам - без поняття. Принаймні, господаря близько видно не було і в ситуацію він не втручався. Кажуть, в парках таке часто. А тут і не парк, а двір, ранок, діти йдуть в школи і садки. 

Відтак жінка поскаржилася в управління ЖКГ, там порадили звернутись у муніципальну поліцію. В останній підтвердили, що за вигул собаки без намордника можуть оштрафувати і вони штрафують. Штрафи – невеликі. Однак, для підтвердження порушення їм треба фото власника з псом. Якщо ж власника нема, нема фото, то і притягнути до відповідальності не зможуть.

Чому не можна без фото, пояснили в управлінні муніципальної поліції.

- Ми не можемо у такій ситуації притягнути до відповідальності, - каже юрист управління муніципальної поліції Марія Дубова. – Якби було зафіксовано саме цей факт, що великий собака без намордника, без повідка, то так – можемо скласти адмінпротокол. А у цьому випадку нема фіксації. Для того, щоб ми могли притягнути до адмінвідповідальності за ст. 154 КУпАП, повинен бути і правопорушник. Тож у такій ситуації, для оперативного виїзду, найкраще дзвонити у патрульну поліцію. Адже будь-який собака, навіть в нашийнику, якщо він без господаря, прирівнюється до безпритульного.

Загалом, кажуть у муніципальній поліції, у випадку зустрічі з агресивним собакою до них звертатись можна. Але знову ж таки, якщо собака – домашній, безпритульними вони не займаються, і якщо на місці є власник, або ж у скаржника є підтвердження порушення – фото власника і пса.

Дзвонити в поліцію

Що ж робити при зустрічі з агресивним псом, варіантів – кілька. Щоб собаку забрали – треба дзвонити у службу відлову, щоб власника покарали – відразу на 102.

- Варто телефонувати у ТОВ «Зооцентр» за номером 40-07-43, - кажуть у прес-службі міськради. - Ця організація забере собаку, при потребі проведе стерилізацію та щеплення, а після цього на деякий час собака перебуватиме у Центрі перетримки в Дичкові. При можливості працівники «Зооцентру» шукають людей, які беруть безпритульних собак на утримання. У випадку, якщо собака домашня і тернополяни знають власника собаки, необхідно звернутися у правоохоронні органи, щоб вони провели роз’яснювальну бесіду щодо правил вигулу собак бійцівської породи.

Схожу відпоповідь отримали і в ЖКГ. Тут нагадують, що вигул власниками домашніх тварин, без повідка та намордника, без наявності одноразового пакета та інвентаря для збору екскрементів тварин, заборонений правилами благоустрою. І за ці порушення передбачена відповідальність відповідно до статті 154 КупАП. Утім, кажуть тут, тернополяни не завжди дотримуються цих правил.

- Якщо поводиться агресивно собака домашній, то найкраще відразу телефонувати і у службу відлову, і відразу телефонувати на 102, - каже головний спеціаліст відділу благоустрою та екології міської ради Оксана Ілліч. - Адже, якщо собака не чіпована, без нашийника, вона вважається фактично безпритульною і може бути забрана в Дичків. Там за необхідності собаку стерилізують, вводять протиглисні препарати, роблять вакцинацію від сказу. У Дичкові собака перебуватиме певний час, а далі її повертають на місце, звідки забрали.


Закон застарілий

Забраного домашнього ж собаку, припускають тут, вочевидь шукатиме власник. Той і зможе забрати його з Дичкова. Та загалом складається враження, що у службах дещо розгублені у своїх відповідях. Що каже у такій ситуації закон?

- Право у цій ситуації не захищає, - роз’яснює юрист Ростислав Небельський. - Вчергове наголошу на застарілості Кодексу України про адміністративні правопорушення, який неадекватно регулює відносини, в тому числі і щодо відповідальності власників котів і собак. Зауважте, інших тварин, від яких варто захищати оточуючих, закон ще не знає. Причому, максимальна відповідальність - 85 гривень.

Ситуація, яка складається в країні із безпритульними тваринами, певною мірою плачевна. І такою є зокрема через те, каже юрист, що поліція майже не реагує на порушення правил тримання тварин, зокрема їх вигулу.

- Тут варто знати, що такі Правила вимагають від власників здійснювати вигул тільки на короткому повідку і в наморднику, окрім дрібних порід, в реєстраційних посвідченнях яких є відповідна помітка, - додає він. - Тому спостерігати за порушенням законодавства не варто – слід викликати поліцію, яка і сама б мала проводити моніторинг. Якщо ж власник повторно вчинив порушення, або його пес завдав шкоду здоров'ю чи майну людей - така собака підлягає конфіскації.

Що ж до відповіді муніципальної поліції , то каже юрист, вона не зовсім правильна. Адже доказами є не лише фото- чи відеоматеріали, а й свідчення очевидців, яких треба було опитати. На це в муніципальній поліції ми зрозумілої відповіді так і не отримали.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • marijka

    Зараз якраз відкрита петиція "Про необхідність прийняття Правил утримання домашніх тварин в місті Тернополі" (посилання: https://e-dem.in.ua/ternopil/Petition/View/1007).

    Кому справді не байдужа ця тема - підписуйте.

  • Діонісій

    зустрів агресивного поліцейського - звони до собак ! в обох ситуаціях буде однаково.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up