"Ідеальний" замок тернополяни побачили у ретро-містечку

"Ідеальний" замок тернополяни побачили у ретро-містечку
Жовква - лише адміністративний центр одного із районів у Львівщини. Втім, наші чиновники там могли б повчитися, як треба зустрічати туристів.

Зауважте, на огляд всіх пам'яток Жовкви потрібно принаймні цілий день. Нашій групі - представникам тернопільського Центру "Гармонія" - двох годин виявилося надто мало. Добре роздивитися ми встигли лише майдан, кілька храмів і замок. Решту, на жаль, - з вікна автобуса. Тож усі тернополяни були одностайні - Жовква достойна того, аби туди неодмінно приїхати ще раз.

Що там можна побачити?

Відео дня
>

Жовква - звісно, провінційне містечко, але дійсно унікальне, переконалися ми. Ще б пак - 55 пам'яток архітектури світового, національного та регіонального значення, дві - садово-паркового мистецтва, 15 пам'яток історії! Пєтро Сперендіо, Бернардо Морандо, Павло Римлянин, Петро Барбон, Авреліо Пассароші - імена, відомі усім, хто хоч трохи цікавиться архітектурою. Саме ці зодчі доклалися до формування обличчя міста. Місто було закладене в 1597 р. на землях давньоруського поселення Винники, неподалік древнього міста Щекотів, повідомляє "Вікіпедія". Історія Жовкви як міста розпочалася з бажання коронного гетьмана Станіслава Жолкевського побудувати "ідеальне місто". Саме він одержав королівський привілей Зигмунта III на будівництво міста і право назвати його Жовквою (1603 р.). Із наданням населеному пункту Магдебурзького права там пожвавилося економічне життя, почали розвиватися ремесла та торгівля. Керував тут магістрат, який обирали за згодою власника міста. Із 1678 р. Жовківський замок став королівською резиденцією Яна III Собеського. За Союзу Жовкву перейменували на Нестеров. Повернули стару назву у 1992 р. Із 1998 р. Жовква є претендентом на внесення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Історії цього міста

Серцем Жовкви була твердиня. Будувати її почали за участі архітектора Щасливого. Наприкінці XVII ст. будівництво замку завершили, але з 1674 р. тривала перебудова, бо оборонне значення цей об'єкт втратив. Охоронець замку Іван Копоть розповів, що частково зводили будівлю полонені турки і козаки.

- Обережно, дивіться, аби не впали в яму, - застеріг чоловік. - Це археологи копають. За переказами, колись тут був підвісний міст. Його залишки вчені й шукають. Наразі тільки "руру" відкопали (див. фото - прим. ред.).

Заглянувши у шурфи - ями, розміром приблизно метр на метр і завглибшки більше метра, ми змогли роздивитися всі рівні фундаментів старої забудови. Це вразило. Однак сам вигляд внутрішнього двору замку і більшості споруд - пригнітив: руїни, купи піску, обдерта штукатурка. Відреставрованою є лише частина, де розмістили місцеву мерію та інформаційно-туристичний центр.

- Замок разом із містом був колись оточений мурами, - каже пан Копоть. -Залишки цієї забудови можна й сьогодні побачити, навіть на центральній площі. Брам, за його словами, було чотири: головна Глинська (або Краківська), Львівська, Зверинецька і Туринська (залишилося тільки дві). Мури були у свою чергу оточені валом і глибоким ровом.

- Оце краса! - навперейми вигукували тернополяни, обходячи навколо і роздивляючись із центрального майдану реставровану частину замку. - Такій ратуші може позаздрити не одне європейське місто!

До речі, за вхід на територію замку, аби подивитися, як там ведуть розкопки археологи та ремонтують дахи майстри, треба заплатити гривню. Іван Копоть стверджує, що всі зібрані з туристів кошти йдуть на реконструкцію замку. Придбати у чоловіка можна було карту містечка та путівники. Сувеніри та іншу подібну продукцію туристам пропонують і в спеціальній крамниці, що діє при інформаційно-туристичному центрі міськради.

Чи є "родзинки" у Жовкви?

"Родзинки" Жовкви - її храми. Вони - старі, зі збереженими фресками та іконами. Навіть аура всередині таких церков - особлива, помітили тернополяни. Не дарма ж у кінці XVII-на поч. XVIII ст. прославили місто іконописці та різблярі Жовківського мистецького осередку. Туристи з Тернополя відвідали василіанський Храм серця Христового (УГКЦ, XVII-XX ст.).

Там помолилися до ікон Божої Матері та святого Миколая. Довго роздивлялися фрески, зокрема ту, де зображені мученики новітньої України. Серед них впізнавалися обличчя останніх гетьманів, Михайла Грушевського та інших. Зовсім поруч - римо-католицький храм Св. Лаврентія (XVII ст.).

Його вдалося роздивитися тільки зовні, бо Служба Божа закінчилася і браму зачинили. Майстри нині реставрують один із куполів костелу. Окрім того, вразила туристів синагога. Зводити цей іудейський храм почали в 1692 р. Під час окупації синагогу спалили, залишилися лише стіни. Але в середині ХХ ст. науковці провели там консерваційні-реставраційні роботи. Оглянути в Жовкві можна й Домініканський (XVII-XVIII ст.) монастир. До речі, в межах міста виявили джерела сірководневої води з температурою 39 град. Їх можна використовувати для бальнеологічних і термальних цілей.

Кому варто їхати?

Жовква збудована за принципом "ідеальних міст" доби Ренесансу. Тернополяни це відчули відразу, як опинилися на центральній площі містечка. Вона майже вся оточена старими будиночками, що "ліпляться" один до одного, як у старих містах Західної Європи. Тож усім, хто прагне зануритися у подібну атмосферу, але не має можливості далеко мандрувати, радимо відвідати хоча б Жовкву. - Поляки, які до нас часто приїжджають, весь час повторюють: "Скоро то бендзе наше!" - ділиться Іван Копоть. - Вони ж цю територію вважають своєю і сподіваються повернути. Ми порадили б поїхати у Жовкву також тернопільським чиновникам. Тамтешні колеги їм покажуть, як треба працювати з туристами. Так, в інформаційно-туристичному центрі Жовкви можна екскурсії замовити кількома мовами.

Як туди дістатися

Жовква розташована за 25 км на північ від Львова і зав 35 км від українсько-польського кордону, на розвилці міжнародних автошляхів на Польщу (Львів - Рава-Руська - Варшава) та Прибалтику (Львів - Ковель - Брест). Поряд з автотрасою проходить залізниця Львів - Рава Руська - Варшава. Дістатися в Жовкву просто, головне - доїхати до Львова. Маршрутки звідти курсують майже кожні 15 хв. Власне, рейсовий автобус "Львів-Рава-Руська" зупиняється просто під стінами костелу. Найзручніше, звісно, їхати туди авто - від Тернополя трасою близько 150 км.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    А як може бути до Жовкви 80 км, якщо тільки до Львова з Тернополя десь 120? То якою дорогою треба їхати, щоб було 80? Підкажіть, будь-ласка. бо дуже хочу в Жовкву!

    Anonymous reply Anonymous

    Перепрошуємо. Сталася технічна помилка - водій, який віз групу, повідомив відстань до іншого містечка. До Жовкви дійсно близько 150 км
  • Anonymous

    автор виправ з Жовква достойна того, на Жовква гідна того

    Anonymous reply Anonymous

    В словнику української мови ці слова вказані як синоніми з незначною різницею у значенні. Тобто в цьому варіанти можна використати обидва слова. Правий - і автор, і ви
  • Anonymous

    реклама-рекламою, але ж фото можна було б додати? нє?

    Anonymous reply Anonymous

    Які всі нетерплячі. Техніка трохи гальмує. Фото є і чимало!!!

    Anonymous reply Anonymous

    невже у ріа нема коштів на нову техніку? Село!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up