Китай — країна таємниць і загадок

Китай — країна таємниць і загадок
До недавнього часу в Гугун не пускали туристів. Адже заборонене місто – колишня резиденція китайських імператорів. Їх жило тут 24

Від надлишку вражень ми одразу заблукали у Пекіні, — пригадує з посмішкою Тарас Заставецький, який з групою туристів із Тернополя та Львова побував у Пекіні та Шанхаї. — Попросили перехожого, щоб допоміг. Той бідолаха на нас витратив, мабуть, із півгодини часу. Навіть у таксі посадив. Отака гостинність по-китайськи.

“Зацінили” красунь-китаянок

Українці очікували, що на вулицях столиці буде дуже жвавий рух — натовп людей і довжелезний ланцюжок із транспорту. Тому спочатку не повірили своїм очам — вдень там було майже безлюдно.

Відео дня
>Китайці — ділові та працьовиті. Вдень розбігаються по справах: на роботу чи навчання, — продовжує тернополянин. — Батьки для своїх чад не шкодують ні грошей, ні сил. І, звісно ж, мають ким гордитись.
Дітвора змалечку знає англійську. На Шанхайській телевежі тернополяни спілкувалися з чотирирічним хлопчиком, який вільно володів англійською.

Мати дітей у Китаї – справжня розкіш. Сім'ям у місті не дозволяють мати більше однієї дитини, в сільській місцевості — не більше двох, інакше доведеться сплачувати величезні штрафи, — каже Тарас.
Китаянки просто красуні, зауважили тернополяни. Заміж дівчата виходять лише закінчивши навчання. Тепер вони самі вирішують, з ким одружитись. Раніше, до 1949 року, наречених китаянкам обирали батьки.

Горілка — китайська або українська

До китайської кухні нашим туристам довелося звикати близько двох днів – їжа виявилася не надто смачною. Страви були досить гострі та солені. Фірмове блюдо в Пекіні – качка по-пекінськи, а ще рис до кожного столу. Усі страви розміщені посередині столу – обов’язково круглого, аби всі гості почували себе рівними. Центр стола обертається і кожен може обирати собі страви сам.

Навчитись їсти паличками вдалося лише трьом з восьми наших туристів. Інші ж, “аби не померти з голоду”, попросили в офіціантів виделки. Таке для іноземних туристів у ресторанах передбачено.

Ми не могли звикнути до того, що там немає хліба, — каже Тарас. — Шукали його по всіх магазинах, однак не знайшли, тож довелося купувати печиво з тмином.
Продуктів, як у нас, на вулицях не продають. Бабусь із соняшниковим насінням не зустрінеш тим більше. Єдиний виняток — це шашлики. На вулиці їх і готують. Решта продуктів — лише в магазинах. Вони значно дешевші, як у нас. Приміром, коробка цукерків коштує 12 юанів, а одноразовий стакан – 10 юанів ($1 = 8 юанів). Горілка, яку продають у магазинах, китайська або українська. Проте багато спиртного китайці не вживають. А їхнє рисове пиво за смаком нагадує наше.

Заборонене місто Гугун

Іноземним туристам залюбки пропонують подивитися церемонію приготування чаю. Пити цей напій — також мистецтво.

Китайський чай дуже міцний, — розповідає Тарас. — А подають його в маленьких чашках. Вибір дуже широкий – як чорних, так і зелених сортів. Причому кожен має лікувальні властивості і рятує від різних хвороб.
У перший день мандрівники з України пішли на екскурсію Пекіном. Побували на площі Тяяньмень, яка вважається найбільшою у світі, та відвідали місто Гугун.

До недавнього часу в Гугун не пускали туристів. Адже заборонене місто – колишня резиденція китайських імператорів. Їх жило тут 24, — каже тернополянин. — Тепер всі такі таємниці поступово відкриваються.
Коли ж знесилені туристи нарешті ввечері потрапили в готель, то вирішили відпочити й подивитись телевізор. Та виявилося, що всі канали — китайські. У передачах не показують насильства, реклами алкоголю та цигарок. Транслюють спорт, музичні передачі та передачі про природу.

Новий рік — сьомого лютого

У Шанхаї наших туристів вразила телевежа “Перлина Сходу” висотою 470 метрів. Це найбільша телевежа в Азії і третя за висотою у світі. Там є шість швидкісних ліфтів. Аби дістатися нагору, довелось три рази пересісти. З біноклів на вежі розглядають Шанхай. Перед телевежею тече річка Хуанпу.

Крім цього, туристи відвідали чимало китайських храмів, серед них Храм Нефритового Будди і храм пристанища душі. Хоч офіційно все населення Китаю вважають атеїстами, однак багато людей в свята приходять в храми, аби помолитися.

— А ще нам пощастило потрапити на Китайський Новий рік. Тут його святкують сьомого лютого, — пригадує Тарас. — Однак бучних гулянок не було. Китайці традиційно зустрічають Новий рік у сімейному колі, ніхто нікуди не ходить. Всюди по місту висять червоні ліхтарі, а вночі подекуди лунають салюти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    хочу!!!!!! в Китай

    Anonymous reply Anonymous

    А я была этим летом в Пекине на Олимпиаде!!! Море впечетлений!!!
  • Anonymous

    переглянути фото можна на сайті "Світ географії і туризму" http://ukr-tur.narod.ru/

    Anonymous reply Anonymous

    Гарні фотки,поїхати би туди:))
  • Anonymous

    а також китайська медицина - супер. Доктор за пульсом у медичному центрі у Пекіні діагностує всі хвороби
  • Anonymous

    Цікава країна
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up