Куди поїхати восени з мінімальним бюджетом

Куди поїхати восени  з мінімальним бюджетом

Близьке Тернопілля та Карпати можуть стати чудовим варіантом осіннього відпочинку на вихідні. Навіть за кордон можна злітати за 100 Євро. Але, щоб економити, потрібно завчасно продумати варіанти, із транспортом та житлом.

Хоч на дворі уже осінь, та це не привід відмовлятися від подорожей та нових вражень. Як подорожувати безпечно та зі скромним бюджетом, під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» розповів тернопільський мандрівник, громадський активіст Ромко Задорожний.

За його словами, щоб відпочити від робочих буднів, турбот та гори проблем , достатньо просто змінити обстановку хоча б на вихідні. Географія подорожей насправді може бути дуже великою. Від того залежить сума, яку доведеться витратити на дорогу, проживання і так далі.

- У мене є багато знайомих блогерів, автостоперів, які подорожують за смішні гроші, що навіть мене дивує, хоча я також намагаюсь мандрувати за досить невелику суму, - каже він. – Якщо розділити два-три погожі осінні дні, то як варіант можна розглядати близьке Тернопілля, або максимум Західну Україну. Якщо все гарно спланувати, то можна встигнути побувати і далі. Наприклад, з вильотом зі Львова можна спокійно разом з дорогою на три дні податися до Стамбула. Але для цього треба завчасно спланувати свою мандрівку. Якщо раніше забронювати квитки, подбати про житло, то бюджет цієї закордонної мандрівки може не перевищувати 100 Євро.

Відео дня

Нині за плечима гостя програми дуже багато подорожей, як Україною, так і світом. Він уже давно збився з рахунку. А от ця жага до мандрів зародилася в нього ще в студентські роки.

- Тоді я і навчився подорожувати економно. То був приблизно 2001 рік, бюджет був досить смішний – 40-50 грн, включаючи і дорогу, і харчування, і проживання в Карпатах на чотири дні. Недавно знайшов старі записи і приємно здивувався, що квитки туди і назад вартували 20 грн. Плюс 20 грн на харчування. І все, - говорить він. – Потім у клубі «Кристал» разом з Борисом  Горою створювали ідеї якомога економніших мандрівок. Організовували літні чумакування чи весняні спортивні виїзди. Вартість мандрівки складалася із невеликих оргвитрат, плюс невеликі кошти на оренду спорядження, якщо людина його не мала.

Звісно, щоб було економно, потрібно докласти зусиль, пошукати різні варіанти житла, проїзду і так далі. Інакше, треба платити гроші туроператорам. Є ще одна можливість навчитися активному економному туризму – влаштуватись на роботу інструктором в одну з туристичних фірм.  

- Таким чином з’явиться можливість і в печери сходити, і на сплавах побувати. А в майбутньому можна стати і сертифікованим інструктором туризму, - каже Ромко Задорожний. – Тим паче, для активного відпочинку мамо всі сприятливі умови – гори поруч, гарне залізничне та автомобільне сполучення. 100 грн на квиток, аби дібратися у село Кваси чи Ясеня – це не так дорого насправді в нинішній час. Тож головне для подорожей – це мати бажання.  


Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Наталка                       

Звідки черпаєш інформацію для подорожей?

Ромко Задорожний

Коли починав мандрувати, то ще не було стільки інформації в інтернеті, тепер же в мережі всього достатньо – і маршрути, і поради.

 

Від редакції

Можливо, є місця, куди завжди повертаєшся?

Ромко Задорожний

Я дуже люблю гори. Хочу побувати в Альпах. Враховуючи, що Кавказ для нас зараз частково закритий, тому їдемо в інші регіони.

 

Наталя

На які найвищу гору піднімався?

Ромко Задорожний

Це була вершина Ельбрус – найвища гора в Європі та Росії. ЇЇ висота 5642 м. Через погані погодні умови я зміг піднятися лише на 5300 м. Звісно, хочу побувати і вище. Гори манять, той, хто побував там, не може зупинитися і повертається знову.

 

Від редакції

Що порадиш початківцям, у що вдягатися та що із собою взяти, йдучи в гори?

Ромко Задорожний

Усе залежить від ночівлі, у першу чергу – чи то буде в наметі, чи в людей. Від того вже можна виводити кілька сюжетних ліній. Найпоширеніший варіант – зупинка у котеджах, зелених садибах. Власний автомобіль допомагає швиденько дістатися до місця призначення, використати час максимально ефективно, побувати на всіх ринках, зібрати гриби тощо. Списки можуть бути різними. Спорядження також може бути різноманітним. Завжди раджу – не забувати необхідного і не брати зайвого. Відповідно, щоб було максимально зручно, рюкзак має бути дуже зручним, аби думати про гори, а не про наплічник, який врізається в плечі. Те ж саме стосується взуття та одягу. На один день на Говерлу достатньо і звичайних кросівок, у яких ви ходите в і Тернополі. А от про підбори і тапки треба забути. На більшу кількість днів уже потрібно більше готуватися, зважати, які саме це гори. Якщо там дуже багато каміння, то, значить, потрібне взуття з твердою підошвою, краще черевики. Відповідно до погодних умов варто підбирати і одяг, і спорядження.

 

Петрович

Чи організовуєте ви безкоштовні, благодійні поїздки?

Ромко Задоржний

Хіба долучаємось до благодійних проектів. Робили волонтерські виїзди для дітей пільгових категорій чи учасників АТО. А так хоча б мінімальні витрати на транспорт повинні бути. Повністю безкоштовних мандрівок немає.

 

Петрович

Яку подорож ви ніколи не забудете? Бували дуже ризиковані, можливо?

Ромко Задорожний

Це була мандрівка у 2005 році Тайгу, у гірський масив Східний Саян, біля Монголії, 5000 км звідси. Закинутий регіон, де навколо можуть бути лише звірі, а в радіусі 200-300 км немає жодного поселення, лише гори і річки. Це був сплав, ходили в гори лише під час стоянок. Насправді зовсім інша природа, цю пригоду я згадую вже 13 років. А з екстримальних, та і наші Карпати взимку – це екстрім.

 

Від редакції

Що робити, якщо заблукав у горах?

Ромко Задорожний

Хіба у глибоких ярах чи ущелинах не може бути зв’язку. А так є можливість користуватися гаджетами, тож потрібно взяти повербанк. Перед тим, як іти в гори, треба не полінуватися ознайомитися з маршрутом подорожі, мати контактні телефони рятувальних загонів, або мінімум пам’ятати номер «101». Плюс завжди потрібно мати із собою мінімум необхідних речей, навіть якщо ви переходите на вершину всього на 2-3 години, то треба мати запальничку, сірники, ніж, ліхтарик. Усяке може трапитися в дорозі. Є списки для туристів, у яких прописані всі пункти. Є, приміром, досить легкі рятувальні ковдри, які можуть врятувати чиєсь життя. Та найголовніше спорядження – е розсудливість і голова на плечах. Якщо умови не дозволяють дійти до крайньої точки, не потрібно ризикувати. Життя важливіше.



Ольга

Якщо нема телефону, як вийти із гір, коли заблукав?

Ромко Задорожний

Треба йти в долину річок, вони в будь-якому разі виведуть в населені пункти.

 

Дарина

Чи безпечно подорожувати автостопом?

Ромко Задорожний

З автостоперами подорожувати цікаво. По-перше, це людина, із якою можна поговорити  і зробити мандрівку веселішою. Побутує перевірений досвід – погані люди не зупиняються на насичених трасах. Чи безпечно?  Маю багато знайомих дівчат, які по Україні подорожують собі. Поганих історій не чув. Звісно, якщо дівчина одна, а зупиняється авто, у якому три чоловіки, то краще до них не сідати. Якихось негативних курйозних випадків я не знаю.

До речі, тернополянка Катя Рудяк повернулася із двомісячної подорожі Середньою Азією. У компанії з одним хлопцем вони подорожували саме автостопом. У принципі, подорожувати таким чином можна. Двох хлопців не хочуть брати. А от хлопця і дівчину беруть.

 

ДОВІДКА

Запис прямої трансляції відбувався з технічної підтримки компанії MagneticOne.

 

Коментарі (1)
  • Діонісій

    з мінімальним бюджетом восени треба їхати до села, бараболю копати, а не вимахуватись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: деталі аварії 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up