ПЛР-тест, самоізоляція чи свідоцтво про вакцинацію? Ми зібрали вимоги в’їзду в популярні туристичні країни

ПЛР-тест, самоізоляція чи свідоцтво про вакцинацію? Ми зібрали вимоги в’їзду в популярні туристичні країни
  • У багатьох тернополян тривають літні відпустки. Дехто вирішив поїхати за кордон. Однак через карантин досі не всі держави готові впускати туристів.
  • Ми зібрали правила в’їзду до різних країн. Де необхідний ПЛР тест та куди можна потрапити з міжнародним свідоцтвом про вакцинацію?
  • Підпишіться, щоб прочитати далі.

Кожна країна має свої вимоги щодо в’їзду на свою територію. У деяких державах, наприклад, іноземців готові приймати з результатами негативних ПЛР–тестів, довідкою про вакцинацію чи довідкою, що ви перехворіли. Декотрі зробили в'їзд вільним. Але в багатьох країнах Європи туристам наразі зась.

Ми зібрали вимоги тих держав, до яких часто їдуть відпочивати чи працювати тернополяни.  

Польща

Для того, щоб потрапити до країни, вам доведеться пройти 10–ти денний карантин. Щоб уникнути його – можна зробити ПЛР–тест, який підтвердить, що ви здорові.

Відео дня

Від перебування на карантині звільняються також вакциновані від коронавірусу. Для підтвердження потрібно мати англомовний/польськомовний документ про повний курс вакцинації однією з зареєстрованих в ЄС вакцин: Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Jonson&Jonson. Не потрібно ПЛР-тест та проходження карантину, якщо ви протягом пів року перехворіли та маєте документальне підтвердження про це.

Також звільняються від карантину туристи, які перебувають на територіях країни не більше доби та мають авіаквиток, що підтверджує виліт протягом 24 годин з моменту прибуття в Польщу.

Німеччина

Починаючи з 25 червня 2021 року, можливий в’їзд для осіб, повністю вакцинованих від Covid-19. Це можуть зробити ті, хто щепився двома дозами AstraZeneca, Moderna чи Pfizer.

Якщо ви не маєте щеплення – необхідний ПЛР-тест. Тест потрібно пройти максимум за 72 годин до в’їзду (момент взяття мазку). Є альтернатива – експрес-тест на антигени. Він дійсний 48 годин.

При перетині кордону треба надати відповідний документ англійською, німецькою, французькою, італійською чи іспанською. Те ж стосується і довідки про вакцинацію.

У міжнародному свідоцтві про вакцинацію повинна бути вказана наступна інформація:

  • Персональні дані вакцинованої особи (прізвище, ім’я та дата народження).
  • Дата вакцинації, кількість вакцин.
  • Назва вакцини.
  • Назва захворювання, від якого було зроблено щеплення.
  • Інформація, яка б вказувала на відповідальну за проведення вакцинації чи видачу сертифіката особу або організацію, наприклад офіційний символ чи назва особи/організації.

Таку довідку можна отримати у сімейного лікаря.

Читайте також:

Від запису до отримання сертифікату. Ми перевірили, як щепитися від ковіду і отримати документ

Італія  

Наразі в Італії діють заборони на в’їзд в країну з метою туризму. До 30 липня, доки Уряд не продовжить чи встановить нові правила.

В’їзд на територію Італії дозволено лише з поважних причин: робота, здоров’я чи навчання, невідкладні випадки, повернення додому чи місця проживання.

На кордоні потрібно пред’явити документ, що ви пройшли ПЛР–тест чи тест на антиген. Довідка дійсна 3 дні. Після приїзду повідомити про це компетентний орган охорони здоров’я (ASL).

Протягом 10 днів доведеться проходити самоізоляцію. Після цього необхідно знову здати тест ПЛР чи на антигени.

Після приїзду до Італії ви не зможете користуватися громадським транспортом – лише приватним.

Данія

Країна відкрила свої кордони для українців 17 липня. Сюди можна поїхати для відпочинку чи роботи. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Однак обов’язкова умова при перетині кордону – результат ПЛР- або тесту на антиген. ПЛР–тест потрібно зробити не більше, ніж за 72 години до в’їзду, а тест на антиген – не пізніше, як 48 годин.

Після перетину кордону знову доведеться здати тест. Якщо ви подорожуєте літаком – це можна зробити безкоштовно одразу в аеропорту.

Білорусь

Щоб потрапити до Білорусі, потрібно надати документ з негативним підтвердженням ПЛР–тесту. Як і в більшості країн, довідка дійсна 72 години з моменту проведення тесту. Вона повинна бути видана білоруською, російською або англійською мовою. Відсутність цього документу є підставою відмови у перетині кордону.

Іноземці, які прибули в Республіку Білорусь з країн, включених у перелік країн, у яких реєструються випадки інфекції COVID-19, що розміщується на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я за посиланням  (http://minzdrav.sov.bviruldlvabelorusskikh-grazhdan/strany-krasnoy-zony.php), зобов'язані перебувати в самоізоляції протягом 7 календарних днів з дня прибуття до Республіки Білорусь і не підлягають подальшому пропуску через державний кордон Республіки Білорусь до закінчення терміну самоізоляції.

Також з 15 липня до країни можна приїхати для вакцинації від коронавірусу російською вакциною «Спутник V», ефективність якої не визнають у більшості європейських країн. Ця послуга є платною і коштуватиме від 1400 до 1600 гривень за два щеплення повідомляють білоруські ЗМІ.

Швеція

До Швеції українці не зможуть поїхати до 31 серпня 2021 року. Там діє заборона на в’їзд. Виключенням є громадяни України, які мають дозвіл на постійне місце проживання в Швеції чи в іншій країні ЄС;

національну візи (типу D) Швеції або національну візу (типу D), що діє більше трьох місяців в іншій країні ЄЕП, Андоррі, Монако, Сан-Марино, Швейцарії або Ватикані;

в’їжджають до Швеції з метою навчання (студенти, які мають посвідку на проживання для навчання, а також ті, хто повинен навчатися у Швеції менше трьох місяців, і не потрібує посвідки на проживання);

сезонні робітники у сільськогосподарському, лісовому та садівничому секторах, які мають дозволи на роботу в Швеції та можуть документально підтвердити мету подорожі;

є висококваліфікованими фахівцями (якщо їх робота не може бути відкладеною або здійснена дистанційно);

подорожують з невідкладних сімейних причин (народження, смерть, раптова хвороба або нещасний випадок у сім’ї, що вимагає присутності в Швеції);

виконують особливі функції (медичні співробітники; особи, які здійснюють перевезення вантажів і товарів; моряки; представники міжнародних організацій).

Побувати в Швеції як турист, на жаль, не вдасться.

Також обов’язковою вимогою для цих категорій громадян є наявність негативного ПЛР–тесту (72 години від моменту здачі до перетину кордону) або сертифікат про вакцинацію. У Швеції визнають всі вакцини, які використовують в Україні.  

Хорватія 

У Хорватію в'їзд туристам дозволеною. 

Подорожні з України можуть здійснити поїздку до Республіки Хорватія без необхідності доводити або обґрунтовувати свої причини поїздки, якщо вони відповідають епідеміологічним умовам в’їзду в Республіку Хорватія та можуть надати один із підтверджуючих документів:

– документ, який підтверджує негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 72 годин з моменту тестування до моменту перетину хорватського кордону, або швидкий тест на антиген – RAT на SARS-CoV-2, який визначають спільно країни Європейського Союзу, зроблений не пізніше 48 годин до моменту перетину хорватського кордону;

– сертифікат про щеплення, який свідчить, що особа вакцинована двома дозами вакцини від Covid-19, яка використовується в країнах-членах ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, SinoPharm) не пізніше 14 днів від моменту в’їзду в Хорватію та не є старішою за 210 днів. Якщо вакцина передбачає одну дозу (Janssen/Johnson&Johnson), то вакцинація повинна бути здійснена не пізніше 14 днів від моменту в’їзду в Хорватію;

– медичну довідка про те, що особа одужала від COVID-19 і отримала одну дозу вакцини протягом шести місяців від зараження вірусом, за умови, що особа була щеплена в межах 210 днів до моменту перетину кордону;

– позитивний результат ПЛР-тесту, або швидкого тесту на антиген, згаданий у пункті 1, що підтверджує, що особа одужала від вірусної інфекції SARS-CoV-2, який був проведений за попередні 180 днів, та який є давнішим за 11 днів з дати прибуття до пункту перетину кордону, або довідка про те, що особа одужала від COVID-19, видана лікарем;

– за відсутності одного з чотирьох вищезазначених документів в’їзд до Хорватії може бути дозволений за умови зобов’язання перебування на самоізоляції до здачі тестів на території Хорватії за свій кошт. Після отримання результатів тестів особа звільняється від самоізоляції. За відсутності можливості здачі тестів самоізоляція триває 10 днів.

Діти до 12 років звільняються від обов’язку тестування, якщо подорожують з батьками/опікунами, які мають негативний результат ПЛР-тест, швидкий тест на антиген чи підтвердження лікаря, що особа хворіла на Covid-19.

Греція

В країну туристам з України дозволили з 14 травня. 

заповнення спеціальної форми PLF (бланк локації пасажира заповнюється на кожну особу окремо) за 24 години до перетину кордону. Треба надати один з наступних документів:

– надання сертифікату про щеплення із зазначенням інформації, що минуло 14 днів з часу повної вакцинації проти Covid-19, кількості отриманих доз та дати  їх проведення (також з 05 липня ц.р. для внутрішнього переміщення між островами паромом або літаком),

– надання негативного результату лабораторного молекулярного  ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, який зроблений не раніше ніж за 72 години (рахуючи від часу взяття забору до прибуття на пункт пропуску в Грецію). Зазначена вимога також застосовується з 05 липня ц.р.  для внутрішнього переміщення між островами паромом або літаком),

– наявність негативного результату лабораторного тесту на антиген (швидкий тест), який  необхідно зробити не раніше ніж за 48 годин до прибуття. Зазначена вимога також застосовується з 5 липня для внутрішнього переміщення між островами паромом або літаком.

– довідка про перенесену коронавірусну хворобу та одужання чи довідка про наявність антитіл після  перенесеної коронавірусної хвороби, видана державним органом або сертифікованою лабораторією (чинність довідок: від 2 до 9 місяців з дати видачі).

Ці документи мають містити номер закордонного паспорта громадянина України, прізвище та ім’я  латиницею згідно з даними закордонного паспорта.

Вищезазначені вимоги розповсюджуються також на дітей віком з 12 років.

Чорногорія

Поїхати відпочивати у цю країну найпростіше. Не потрібно здавати жодних тестів, проходити самоізоляцію чи надавати свідоцтво про вакцинацію. 

Франція

Відпочити у Франції, на жаль, не вдасться. 

В'їзд до країни аборонено, крім осіб:

  • які мають дозвіл на проживання або довгострокову візу Д еквівалентну дозволу на проживання у Франції;
  • членів-родин громадян Франції (чоловік/дружина, неповнолітня дитина).
  • резиденти однієї із країн Європейського Союзу.
  • у разі поїздки “нагальної необхідності” (більш детальна інформація щодо визначення «нагальної необхідності» поїздки оприлюднена на сайтах МВС, МЗС Франції та французьких консульств за кордоном).

У випадку в’їзду з України (країна помаранчевої категорії) та будь-якої країни червоної категорії іноземець, в тому числі громадяни України, зобо’язаний дотримуватися 7-денної самоізоляції.

Особи, які пройшли повністю вакцинацію однієї з визнаних вакцин в ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca (європейського виробництва) та Johnson & Johnson), звільняються від самоізоляції по прибуттю у Францію.

Єгипет

Єгипет не обмежує в’їзд для туристів з України. Для подорожі необхідно оформити туристичну візу.

Обов’язкова вимога – сертифікат з негативним результатом ПЛР–тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття.

Сертифікат має бути виданий англійською мовою. Довідка не повинна бути заповнена від руки. Також не може бути жодних виправлень. Якщо виникнуть сумніви у його достовірності – ви будете змушені здати тест знову. Якщо ви прибули без тесту – його вартість складе 30 доларів США – це близько 820 гривень.

Українським туристам радять завчасно проходити тестування до прильоту в Єгипет. Туристів із позитивними результатами ПЛР-тестів, зроблених по прильоту в аеропортах курортних міст, буде ізольовано в окремих корпусах на території заброньованих ними готелів до моменту отримання негативного результату повторного тесту. Таким туристам забороняється полишати номери та вільно переміщуватись територією готелю. Перед подорожжю,  переконайтесь що ваш страховий поліс відповідає вашим потребам та може покрити видатки на ізоляцію та/або лікування.

Туреччина

Ще одна популярна туристична країна, де люблять відпочивати тернополяни, не має заборони для тимчасового в’їзду.

З 01.06.2021 р. Туреччина запровадила нові правила в’їзду в країну. На відміну від Єгипту, щоб поїхати до Туреччини, можна мати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Тоді тест на коронавірус не потрібен. Для перетину турецького кордону необхідно виконати одну з умов (мати один із зазначених документів):

Документ про вакцинацію від COVID-19, зроблений не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну (Туреччина визнає вакцини затверджені ВООЗ, а також ті, які використовуються в Україні на національному рівні);

Документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6-ти місяців;

Негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до приїзду;

Експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до приїзду.

Ще одна обов’язкова умова – наявність страхового полісу на COVID 19, який можна придбати онлайн, у туроператора, під час придбання авіаквитків, а також безпосередньо в аеропорту Туреччини після прибуття.

США

Для поїздки у Штати обов’язкова наявність у всіх подорожуючих негативного тесту на COVID-19 (віком від двох років). Проходити тест потрібно навіть, якщо ви пройшли повну вакцинацію від COVID-19. Довідка з негативним ПЛР–тестом повинна бути зроблена впродовж трьох днів (72 годин) до запланованої подорожі. Подорожуючий має надати авіакомпанії в паперовій або електронній формі підтвердження проведення лабораторних досліджень та наявності негативних результатів або одужання від COVID-19 та дозволу від лікаря або органів охорони здоров’я на здійснення подорожі.

Окрім цього, подорожуючим рекомендується здавати повторно тест на COVID-19 на 3-5 день після прильоту до США та залишатись вдома протягом 7 днів, або протягом 10 днів у випадку відсутності результатів повторного тестування.

Дізнатися актуальну інформацію про умови перетину кордону можна на сайті Міністерства закордонних справ за допомогою інтерактивної карти. 

Читайте також:

ТОП-10 гарячих фото з пляжів, які опублікували тернопільські красуні в Instagram

Варто взяти з собою на відпочинок: ТОП-5 книг із запахом моря

Їдемо на море. Ми порахували, яким транспортом найдешевше, а яким найшвидше чи найкомфортніше

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up