Спершу Карпати - потім Монблан, каже тернопільський мандрівник

Спершу Карпати - потім Монблан, каже тернопільський мандрівник

Засніжені вершини Казбеку чи Монблану – для тих, хто шукає пригод та прохолоди у спекотне літо. Проте дістатися туди зможуть не всі. Таке сходження потребує серйозної фізичної підготовки.

 

Якщо ви в хорошій фізичній формі, вже обійшли українські Карпати і маєте досвід ночівлі в наметі взимку, можете підкоряти вищі вершини. Вони чекають на людей, які люблять пригоди, екстрим, не бояться труднощів. Тепличним тут не місце, переконані досвідчені мандрівники.

Тернополянин Олександр Рибаков вже здійснив більше десятка сходжень на Казбек (5033 м). Цього літа двічі підкорив Монблан (4810 м). Чого чекати від цих вершин та наскільки потрібно бути готовим фізично, він розповів «RIA плюс».

Відео дня

Здоров’я і фізична підготовка

- Такі сходження вимагають фізичної і технічної підготовки, - каже Олександр.- Треба знати як користуватися гірським спорядженням – льодорубами, мотузками, кішками. У всіх учасників наших походів вимагаємо досвід зимового альпсемінару в Карпатах. Також у нас є нормативи, які треба виконати. Ми цього не перевіряємо, все на відповідальності людини. Приміром, треба 10 разів на одній нозі присісти, пробігти 5 кілометрів за 25 хвилин. Якщо це для людини не складно, значить вона витримає похід. Загалом потрібно бути у нормальній загальній фізичній формі, не мати хронічних хвороб, проблем з диханням, серцем. Адже задавнені хвороби можуть проявлятися. Я кажу, щоб вам було комфортно, треба вміти те і те. Якщо люди цього не роблять, я це бачу - з другого дня мандрівки вони залишаються в базовому таборі.

Якщо людина ходить в спортзал, це ще нічого не означає, додає Олександр. Є люди, які не займаються у залі і можуть набагато швидше підкорити вершину. Якщо людина веде активний спосіб життя, в неї проблем не буде. Також потрібна технічна підготовка і загальний досвід перебування в горах. Треба знати, що робити з льодорубом, мотузками і кішками.

- Спершу треба обійти Карпати. Розуміти, що таке ночівля в наметі зимою, - каже він.- Вітер, сніг, падає намет, щось зламалося, посуд чи рукавицю замело снігом. Це наче дрібниці, але для тепличної людини це може бути стресом. Треба знати багато хитрощів, які допоможуть вам у цьому.

Монблан з комфортом

В червні Олександр побував на Монблані зі знайомим, який зібрав групу киян з федерації альпінізму і скелелазіння. А наприкінці липня була ще одна подорож на цю вершину від тернопільського турклубу, в якій взяли участь люди з різних міст. Всі з дуже з хорошою фізичною підготовкою. До слова, Олександр Рибаков - керівник відділу активного відпочинку «Турклуб Тернопіль».

- На Монблані спершу треба зробити організаційне сходження на меншу гору. Ми ходили на Гран-Парадізо – найвищу вершину Італії, яка має 4080 метрів висоти, - розповідає Олександр. - Гарна гора, багато там людей. На сходження на неї потрібно два-три дні.

Влітку на Монблані досить тепло, розповідає турист. Та все залежить від погоди. Якщо гарна погода, то до висоти 3200 метрів можна виходити в футболці і шортах. Якщо погана погода, то на цій висоті може і дрібний сніг падати.

- Взагалі сходження складається з кількох етапів, - розповідає Олександр Рибаков. - На горі є два притулки для туристів, де можна зупинитися і переночувати з комфортом, але звісно з великими витратами. Перший притулок - висота 3200 м. Далі йде крутий кам'янистий схил, де проходить стежка, і по цьому схилу треба піднятися на висоту 3800. Це наступний притулок. Це єдине місце на схилах Монблану, де можна ставити намет. Вище і нижче заборонено. І біля нього вже повністю снігові поля, льодовик, там треба бути зв’язаними мотузками. Вдень там +10, а в ночі 0 -1. Вершина від 3800 до 4800- це все снігові покриви. Таких місць, де можна втратити рівновагу та розбитися є дуже мало. Але якщо сходити зі стежки і піти погуляти, то можна зірватися. Проте на Монблані є одне небезпечне місце – Гранд Кулуар або як його ще називають «кулуар смерті». Його туристи стараються проходити дуже швидко, адже тут є ризик падіння каміння і щороку тут стаються нещасні випадки.

Загалом, якщо група добре підготовлена, то сходження на Монблан займає два-три дні.

Дикий Казбек

 На Казбеку Олександр Рибаков був більше 10 разів.

- Їздимо туди кожного вересня щороку. Цього року були в кінці червня. Наступне сходження плануємо у вересні, - каже він. - Цього літа наприкінці червня з нами були туристи з Німеччини та двоє дівчат з Тернополя. Перед сходженням ми робили тренувальний трекінг – піднімалися до висоти 3000 метрів. Сходження на Казбек займає 3 дні, а в більш лайтовому режимі – 4-5 днів.

- Підготовка потрібна аналогічно як до Монблану, - додає співрозмовник. - Якщо людина бігає і ходить в гори – проблем не буде. Але біг в умовах Тернополя не дає потрібного ефекту. Адже м’язи, які піднімають ноги вище, не задіяні. Хіба що спеціально бігати по сходах або шукати гірки в парках.

Загалом Казбек більш дикий, розповідає Олександр Рибаков.

- На Монблані постійно літають гелікоптери і можуть забрати туриста, якому складно продовжувати сходження, - каже він. - Там є два притулки для туристів, у ще третій невеликий на висоті 4 тисячі метрів. Тобто там можна знайти прихисток, перепочити. Тут багато зроблено для комфортного сходження, практично можна постійно жити в готелі, ночувати в теплому ліжку, їсти теплу їжу. На Казбеку такого нема. Там лише є одна метеостанція на висоті 3600, а далі до самого верху – вільне плавання. Зв'язок теж закінчується на висоті 3800. Якщо щось стається на цій висоті, треба спускатися вниз.

Загалом особливих проблем під час сходження не було.

- Труднощі - це коли йдеш і тягнеш туристів на мотузці, а вони падають і кажуть: «Ми хочемо додому», - каже Олександр. -. Такого не було. Сповільнювали темп, збільшували відпочинок. Дівчата виходили вперше, не мали технічної підготовки, але у нас все вийшло. Хоча були випадки, коли людям ставало погано і було ризиковано підніматися далі. Було і таке, що псувалася погода, і вся група припиняла сходження.

Самостійно – вдвічі дешевше

Зараз підкорити закордонну вершину – доступніше, ніж здається. Цьому посприяв і безвіз. Маєте біометричний паспорт, бажання і трохи грошей – гайда!

Їхати можна двома шляхами – придбавши тур, під час якого вас супроводжуватиме інструктор. Приміром, Монблан чи Казбек вам обійдеться в районі 500 євро. Якщо ви хочете їхати самотужки – це коштуватиме вдвічі дешевше.

- Якщо їхати самостійно – перше, що треба, знайти хорошого друга, який знає, що робити і куди йти і йому не важко вас туди провести, - радить Олександр Рибаков. - Для людини, яка має час, натхнення, здоров'я і трохи грошей - це все реально!

Фото Архів Олександра Рибакова

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up