Тернополяни побували у краї гір та озер

Тернополяни побували у краї гір та озер

Італія — це не лише тепле й лагідне море, яскраве сонце, красива архітектура і смачна кухня. Це ще й дивовижна природа. Адже на півночі країни на багато кілометрів простягаються Альпи, тож око туриста ваблять гірські краєвиди й озера. Ось тернополяни і вирушили туди на відпочинок.

На півночі Італії є чимало озер, які стали центрами курортів. Там полюбляють відпочивати як італійці, так і приїжджі — англійці, німці, французи. У тих місцинах набудували багато готелів та котеджів з апартаментами. Є навіть кемпінги для туристів з автомобілями, дуже комфортні для відпочинку. На одному з таких курортів відпочивали й ми.

Previous Next

Гарда — найбільше озеро Італії, розташоване біля південного підніжжя Альп у трьох провінціях — Ломбардія, Венето і Трентіно. У минулому воно було тектонічною западиною, яка з часом заповнилася водою з гір. Водойма закрита горами від холодних вітрів, тому тамтешній клімат — м¦який і теплий, а рослинність така ж, як на Середземноморському узбережжі.  
На озері є найбільший парк дитячих розваг Італії — “Гардаленд», океанаріум “Сіаворд”, аквапарк “Каневаворд” і парк розваг “Мувіленд”.  До усіх цих розваг з містечок, розташованих поблизу, їздять безкоштовні автобуси. Ба, навіть більше. Їхній графік підлаштований до графіка потягів, які прибувають на курорт Песк’єра-дель-Гарда з великих міст — Верони, Мілана та інших. Тому де б ви не відпочивали на півночі Італії, зможете без проблем дістатися до розважальних парків. Бонусами до цих квитків є можливість бачити берег озера у всій красі з будь-якої водної гірки чи атракціону.   
Озеро Гарда має 52 км в довжину і 17 — у ширину. На його берегах багато маленьких курортних містечок і селищ. Краєвиди там неймовірні! 

Поїздка берегом водойми дасть “зелене” уявлення про цей курорт.  Ми саме так і зробили — рано-вранці сіли у рейсовий автобус і вирушили назустріч пригодам.  Доїхали до найбільш північної точки — містечка Ріва-дель-Гарда і пересіли на інший автобус, який їхав до водоспаду Вароне на околиці міста. Висота водопаду – 87 м. Поруч обладнаний майданчик для пікніків, на якому можна насолодитися ланчем на свіжому повітрі. Навколо водоспаду буяє зелень, цвітуть квіти. Щоб підійти до води ближче, треба зайти у печеру. Там прохолодно і дуже мокро. Оглушливий звук водоспаду чути далеко, а у печері — набагато сильніше. Адже величезні потоки води падають з гір у глибокий розкол у скалі. Це фантастичне видовище!

Відео дня

З кількох майданчиків біля водоспаду, які йдуть каскадом, відкривається мальовничий краєвид — Ріва-дель-Гарда в оточенні гір. До верхнього майданчика ведуть сходи з 115 сходинок. Звідти відвідувачі потрапляють у маленький тунель з оглядовим вікном, з якого відкривається захоплюючий вид на ущелину. На табличці біля водоспаду ми прочитали, що його колись відвідували письменник Томас Манн, монарх Австро-Угорщини Франц Йосиф, останній король Італії Умберто II Савойський, письменник Франц Кафка, поет Габріеле д’Аннунціо та інші відомі постаті. 
Оглянули ми й кілька найбільш мальовничих містечок на березі озера. Усі вони оточені високими горами. Одне з найкрасивіших — Ріва-дель-Гарда. Маленьке і затишне, з величною архітектурою, квітковим базаром, ресторанчиками і міською вежею. Звідти відкривається чудовий краєвид на околиці та озеро. 
Наступним у нашому списку must see був курорт Лімоне-суль-Гарда. Назва містечка говорить сама за себе. Мило, пляшки з алкоголем, рушнички, фартушки, картини, посуд й інші сувенірні дрібнички — все мало вигляд, зображення і запах лимонів. Найпопулярнішим напоєм там був лікер “Лімончелло”, найпопулярнішим морозивом — з лимонним смаком. Навіть цукерки і печиво не оминув лимонний бум. А ще скрізь висіли справжні лимони розміром, як кулаки братів Кличків. 
До наступного курорту — Мальчезіне ми пливли прогулянковим корабликом. 20-хвилинна прогулянка озером злетіла миттєво. У Мальчезіне, окрім архітектурних “родзинок”, нас  чекала подорож фунікулером на гору Монте Бальдо. Як ми дізналися, канатну дорогу збудували у 1962 р., а в 2002-му її реконструювали. Маршрут поділений на дві частини: від озера до гори Сан Мікеле, а звідти — до Монте Бальдо. Фунікулер у Мальчезіне не має аналогів у світі: під час підйому кабіна повертається на 360 градусів навколо своєї осі. Це дає змогу туристам охопити зором фантастичні краєвиди.  

Previous Next

На горі Монте Бальдо (висота — більше 1800 м) ми провели дві години. За цей час із тераси встигли сфотографуватися на тлі гір та озера, прогулятися стежкою по гірському хребту і помилуватися Доломітовими Альпами. А ще погодувати кіз і погладити овечок, які паслися на схилах.
На південному березі водойми є півострів завдожки 4 км. На цьому шматку суші розташоване курортне містечко Сірміоне. Цей курорт відомий неприступним замком Скалігерів з оборонною вежею, стіни якої оминають води озера. Споруду збудували у XIII ст. У минулому вона служила воєнним портом веронської флотилії і пристанищем венеціанського військового гарнізону.   
Окрім архітектури, Сірміоне відоме термальними джерелами. Ми нарахували у містечку чимало готелів санаторного типу, де туристів лікують цілющою водою. Температура води у термальних купальнях сягає 69С. Тамтешні води містять сірку, бром і йод, їх використовують для лікування ревматизму, захворювань шкіри і легень. Цілюще джерело б’є на глибині 19 м. Відомо, що вже у часи Римської імперії воду з нього подавали на поверхню свинцевими трубами і що багато заможних жителів Верони мали тут вілли та приїздили сюди на лікування і відпочинок. З римських часів тут зберелися “Гроти Катулла”. Це цілий комплекс руїн вілли, яка належала давньоримському поету Катуллі. Руїни оточені чудовим парком, де можна погуляти.

Корисні поради
1. Якщо ви хочете відвідати кілька парків розваг і при цьому зекономити — купуйте акційний квиток, який дає право відвідати два з них за нижчою ціною.
2. До усіх парків розваг з містечка Песк’єра-дель-Гарда кожних 30 хвилин їдуть спеціальні автобуси, проїзд безкоштовний. 
3. Вхід у “Гардаленд” коштує 37,50 євро для дорослого і 33 євро для дітей до 10 років. Квитки можна купити онлайн за 33 і 30 євро відповідно. Крім того, парк пропонує різні акції, сімейні квитки тощо.
4. Навколо озера Гарда зручно подорожувати рейсовим автобусом або взятим напрокат авто. Щоб скоротити шлях, можна від одного до іншого міста пливти туристичним катером. Квитки на нього — у касах на пристані.
5. Час роботи фунікулера на гору Монте Бальдо для підйому — з 8.00 до 18.00, для спуску — з 8.15 до 18.45. Інтервал руху кабінки — 30 хв. Вартість квитка для дорослого туди і назад — 20 євро, для дитини — 8 євро, для малюка зростом менше метра проїзд безкоштовний. Якщо купити квитки з 8.00 до 9.00 і з 16.00, то можна зекономити кілька євро. 
6. З південної точки на озері — м. Песк’єра-дель-Гарда потягом можна дістатися до Верони і Венеції. Відстань до Венеції — 140 км, час у дорозі — 1 год. 20 хв. До Верони — 32 км, час у дорозі — 35 хв.
7. У Сірміоне варто піднятися на вежу замку, щоб оглянути старе місто. Квитки можна купити біля входу у замок. 
8. Доїхати до водоспаду Вароне можна автобусом зі станції в Ріва-дель-Гарда або пройтися пішки. Відстань від берега озера до нього 3 км. Біля водоспаду працюють бар і сувенірний магазин.
9. Для поїздки до водоспаду треба прихопити із собою дощовик або легку курточку — інакше змокнете до нитки. 
10. Для підйому на Монте Бальдо потрібно мати теплий одяг, бо на горі дує холодний вітер. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up