Тернополянка відвідала сім країн Європи за 100 доларів

Тернополянка відвідала сім країн Європи за 100 доларів
- Під час подорожі Європою є проблема, як зателефонувати. Вихід, - просто попросити телефон у перехожих. Більшість погоджувалися, - каже Оксана Кузьменко. - Лише один чоловік відмовився
  • За два тижні подорожі автостопом тернополянка Оксана Кузьменко побувала в Сербії, Хорватії, Італії, Румунії, Словенії, Австрії, Угорщині
  • Під час мандрівки Європою тернополянка відвідала 8 міст: Клуж-Напока, Тімішоара, Белград в Румунії, Загреб в Хорватї, Трієсту в Італії, Любляну в Словенії, Відень у Австрії, Будапешт в Угорщині та  острів Пашман у Хорватії.

Про свої пригоди Оксана Кузьменко розповіла нещодавно під час зустрічі з тернополянами у книгарні «Є».

Подорожувала автостопом, нічліг шукала заздалегідь у мережі для мандрівників Couchsurfing. На кожне місто запланувала витрачати не більше 10 доларів. Підготовка до подорожі тривала три дні. Навіть таблички для автостопу з назвами міст написала заздалегідь удома. Мандрівниця зізнається, що окрім 100 доларів готівкою, у неї була ще картка на випадок, якщо щось трапиться. Але все обійшлося, подорож завершилася успішно, а Оксана вклалася у потрібну суму. І навіть придбала собі обновки на розпродажі у Відні.

Автостоп - безпечний

Подорож тернополянки тривала з 26 лютого до 12 березня. У різних містах Європи Оксану приймали в гостях різні люди (хости - ред), яких вона знайшла на сайті couchsurfing.com. Одні були дуже гостинними, годували, проводили екскурсію. А траплялися й такі, що натякали на інтим, пропонували пиво та марихуану. Але в жодну халепу закордоном тернополянка не потрапила. Хіба що трохи намерзлася, адже люта українська зима наздогнала її в Європі.

Відео дня

- Автостоп в Європі найбезпечніший. В Україні страшніше, - можуть завезти в лісопосадку. А в Європі це неможливо, на автобані неможливо нікуди з’їхати, за зупинку штрафують, всюди камери. В місті також нема де розвернутися, - каже Оксана Кузьменко.

Підвозили роми

У кожному місті дівчина зустріла цікавих людей та отримала багато вражень. Перше місто, яке вона відвідала – Клуж-Напока в Румунії. Воно за розмірами як Дніпро. 180 км від кордону, а це, як показували гул карти - 3 години 30 хвилин їзди.

- Я завжди множу цей час на два. Чому? Тому що можуть довго не підбирати. Це особливості автостопу. Це вам не автобус, - каже Оксана. - З першим автостопом проблем не було, мене підібрав через 20 хвилин румун. Але потім я зрозуміла, що мені не дуже пощастило, бо їхав він дуже швидко. Потім був ще один водій, який завіз мене за потрібною адресою.

Не варто соромитись просити відвезти вас, куди потрібно радить мандрівниця. Так можна зекономити на громадському транспорті. Наступне місто - Тімішоара. Туди довелося їхати бусом з ромами. Потім Оксана відвідала Белград. Далі – Загреб. Стопити туди транспорт довелося довго.

- Це були найдраматичніші дві години, - почався сильний сніг, холодно, ніхто не зупиняється. Зізнаюся, я там розплакалася, - розповідає Оксана Кузьменко. - Вирішила піти зігрітися у Макдональдз. Бачу жінка сідає в авто, біжу до неї з табличкою, кажу, що мені треба в Загреб. Виявилося, нам по дорозі. Емоції зашкалювали! Жінка, яка мене підвозила, - рефері, яка судить «Вімблдон» та інші тенісні турніри. Було дуже цікаво з нею поспілкуватися.

Взяла участь у марафоні

Викладач університету Ніколас із Загреба виявився найкращим хостом за всю мандрівку, каже Оксана Кузьменко.  Крім того, що він показав дівчині місто, пригощав смачною їжею, він ще й запропонував поїхати на острів на марафон і навіть взяти в ньому участь.

- На острові Пашман було тепло, +10, тоді як в Загребі у той час -10. Під час забігу я вибрала дистанцію 12 кілометрів, - каже Оксана. - Це був не просто забіг, а з орієнтуванням на місцевості. Я загубилася, потім довелося зрізати шлях і шукати дорогу. В цьому забігу було 480 учасників, серед них всіх я прибігла 86-та, серед жінок 25-та.

Наступною у подорожі Оксани було італійське місто Трієста. А також Любляна, Відень. Дівчина навіть відвідала родичів у Будапешті, звідки потягом повернулася в Україну.

Читайте відгуки про тих, до кого їдете

Чи не страшно подорожувати, користуючись мережею Couchsurfing, найчастіше запитують Оксану Кузьменко.

- Трохи боюся, - зізнається вона, - але це міжнародний соціальний сервіс побудований на довірі. І коли заповнюєте заявку на якесь місто, можете створити public trip – загальна мандрівка, де пишете куди їдете, в які дати, з якою метою. І люди, які хочуть вас прийняти, можуть написати вам перші, або ви пишете їм. І коли мені писали, я вирішувала, до кого я поїду. Я могла зайти на їх профіль і прочитати про їхнє хобі, чи є у нас спільні інтереси, прочитати відгуки. Адже після того, як ви побували у когось, ви можете написати відгук про цю людину, а потім пишуть про вас. Хоча це все не дає 100% гарантій. Приміром, я домовилась з чоловіком із Загреба, що він мене завезе на Плитвицькі озера – це просто мрія. Але він підвів мене. Довелося швидко шукати нового хоста. Тому раджу якщо ви будете когось приймати у себе, то будь ласка не скасовуйте зустріч і не складайте інших планів. Бо якщо людина приїжджає в чужу країну, їй нема на кого надіятися. Домовленостей треба дотримуватися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up