Де потрібно здавати ПЛР-тест і які вакцини визнають у світі? Зібрали свіжі вимоги по країнах

Де потрібно здавати ПЛР-тест і які вакцини визнають у світі? Зібрали свіжі вимоги по країнах
  • У літній період чимало тернополян їдуть на відпочинок за кордон, адже минулого року через жорсткий карантин більшість країн не впускали туристів. Також багато готуються їхати на заробітки.
  • Ми зібрали для вас корисну інформацію по правилам в’їзду на території інших країн. Де потрібно здавати ПЛР–тест чи проходити самоізоляцію та які вакцини визнають за кордоном, щоб подорожувати без обмежень? Про це у нашій публікації.

Вимоги щодо в’їзду на територію інших держав різні. Вони постійно змінюються. Ще кілька тижнів тому країни Європи мали суворий перелік категорій осіб, які можуть перетнути кордон. Тепер же більшість держав готові приймати туристів, щоправда з певними вимогами. Ми зібрали основний перелік.

Польща

Від 17 липня 2021 року всі особи, які прилітають до Республіки Польща, повинні перед вильотом заповнити карту місцезнаходження мандрівника (eKLP) в електронному вигляді. Формуляр знаходиться за посиланням: https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home. Щоб не проходити 10-денний карантин, необхідно мати негативний результат тесту на SARS-Cov-2, виконаний не раніше 7–денного періоду з моменту в’їзду на територію Польщі.

Від обов’язку перебування на карантині після перетину зовнішнього кордону ЄС звільнено осіб:

Відео дня
  • вакцинованих від COVID-19 (за наявності англомовного/польськомовного документального підтвердження про повний курс вакцинації вакциною, зареєстрованою в ЄС – Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Jonson&Jonson);
  • перехворівших на COVID-19 (за наявності документального підтвердження).

Німеччина

До Німеччини можна подорожувати без обмежень. Однак необхідно мати результати тесту, підтвердження одужання або підтвердження повної вакцинації. Тест необхідно зробити максимум за 72 годин до в’їзду (ПЛР) або за 48 годин до в’їзду (швидкий тест на антигени) й отримати негативний результат. Для в’їзду підходить вакцина Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) або Comirnaty (BioNTech Manufacturing). Потрібно пройти повний курс імунізації – отримати два щеплення.

При перетині кордону треба надати відповідний документ англійською, німецькою, французькою, італійською чи іспанською. Те ж стосується і довідки про вакцинацію.

У міжнародному свідоцтві про вакцинацію повинна бути вказана наступна інформація:

  • Персональні дані вакцинованої особи (прізвище, ім’я та дата народження).
  • Дата вакцинації, кількість вакцин.
  • Назва вакцини.
  • Назва захворювання, від якого було зроблено щеплення.
  • Інформація, яка б вказувала на відповідальну за проведення вакцинації чи видачу сертифіката особу або організацію, наприклад офіційний символ чи назва особи/організації.

Таку довідку можна отримати у сімейного лікаря.

Італія

Уряд Італії включив Україну до категорій країн D. З 31 липня можна відвідувати країну з будь-якою метою.

Відповідно до наказу МОЗ Італії від 29 липня ц.р., щодо оновлених норм перетину кордону з Італією, у зв’язку із пандемією «Covid-19», Україну з 31 липня включено до переліку країн категорії D, що передбачає надання можливості відвідувати територію Італійської Республіки з будь-якою метою, в тому числі – туризму.

Також потрібно виконати наступні умови:

  • наявність довідки про негативний результат молекулярного або експрес-тестування на Covid-19, який має бути зроблений, як мінімум, за 72 години до приїзду;
  • заповнена он-лайн форма санітарного контролю Passenger Locator Form, яка доступна за посиланням https://app.euplf.eu/;
  • по прибуттю до Італії громадяни мають пройти самоізоляцію тривалістю п’ять днів, після чого зробити повторний тест на Covid-19, який повинен підтвердити негативний результат.

Відповідно до Наказу МОЗ Італії, згадані умови наразі діятимуть до 30 серпня. Після їх або продовжать, або змінять.

Данія

Громадяни України мають подати лише дійсний негативний ПЛР тест, який має бути зроблено не більше, ніж за 72 годин до прибуття в країну, або тест на антиген за 48 годин.

Після прибуття в Данію також необхідно здати тест. Якщо ви подорожуєте літаком, то здаєте тест безкоштовно одразу в аеропорту.

Повністю вакциновані BioNTech/Pfizer, Moderna або AstraZeneca можуть не проходити ПЛР–тест до та після прибуття до країни, не повинні проходити самоізоляцію.

Білорусь

Щоб потрапити до Білорусі, потрібно надати документ з негативним підтвердженням ПЛР–тесту. Як і в більшості країн, довідка дійсна 72 години з моменту проведення тесту. Вона повинна бути видана білоруською, російською або англійською мовою. Відсутність цього документу є підставою відмови у перетині кордону.

Іноземці, які прибули в Республіку Білорусь з країн, включених у перелік країн, у яких реєструються випадки інфекції COVID-19, що розміщується на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я за посиланням  (http://minzdrav.sov.bviruldlvabelorusskikh-grazhdan/strany-krasnoy-zony.php), зобов'язані перебувати в самоізоляції протягом 7 календарних днів з дня прибуття до Республіки Білорусь і не підлягають подальшому пропуску через державний кордон до закінчення терміну самоізоляції.

Швеція

Наприкінці липня Швеція дозволила перетинати свій кордон туриста з України. Потрібно мати негативний результат ПЛР-тесту, тесту на антиген, LAMP або TMA на COVID-19, зроблений за 48 годин до прибуття, або наявності сертифікату про вакцинацію (COVID certificate). Однак українські сертифікати про вакцинацію Швеція не визнає. Дійсні лише ті, які видані в країнах ЄС/ЄЕП або в Андоррі, Монако, Сан-Марино, Швейцарії чи Ватикані.

Хорватія

У Хорватію теж дозволено в’їзд туристам. Подорожуючі з України можуть навідати країну без необхідності доводити або обґрунтовувати свої причини поїздки, якщо вони відповідають епідеміологічним умовам в’їзду. Також треба мати один з наступних документів:

  • документ, який підтверджує негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 72 годин з моменту тестування до моменту перетину хорватського кордону, або швидкий тест на антиген – RAT на SARS-CoV-2, який визначають спільно країни Європейського Союзу, зроблений не пізніше 48 годин до моменту перетину хорватського кордону;
  • сертифікат про щеплення, який свідчить, що особа вакцинована двома дозами вакцини від Covid-19, яка використовується в країнах-членах ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm) не пізніше 14 днів від моменту в’їзду в Хорватію та не є старішою за 270 днів.
  • медичну довідка про те, що особа одужала від COVID-19 і отримала одну дозу вакцини протягом шести місяців від зараження вірусом, за умови, що особа була щеплена в межах 210 днів до моменту перетину кордону;
  • позитивний результат ПЛР-тесту, або швидкого тесту на антиген, які є давнішими за 11 днів до дати прибуття в пункт перетину кордону. По-суті, це означає, що людина нещодавно перехворіла і є незаразною. Або ж потрібна довідка про те, що особа одужала від COVID-19, видана лікарем;

За відсутності одного з чотирьох вищезазначених документів в’їзд до Хорватії може бути дозволений за умови зобов’язання перебування на самоізоляції до здачі тестів на території Хорватії за свій кошт.

Греція

Подорожувати в країну можна. Для цього треба заповнити спеціальну форму PLF (бланк локації пасажира заповнюється на кожну особу окремо) за 24 години до перетину кордону (на сайті travel.gov.gr).

Окрім цього, потрібно надати довідку про повну імунізацію. Після останнього щеплення має минути щонайменше 14 днів.  Всі вакцини, які використовують в Україні, визнають в Греції. Це Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Sinovac Biotech.

Якщо ви не пройшли імунізацію, необхідно надати результат ПЛР–тесту, якому не більше 72 годин з моменту забору матеріалу. Підійде і тест на антиген, якому не більше 48 годин.

Можна надати довідку про перенесену хворобу.

Усі  документи мають містити прізвище та ім’я латиницею згідно з даними закордонного паспорта.

Чорногорія

Поїхати відпочивати у цю країну найпростіше. Не потрібно здавати жодних тестів, проходити самоізоляцію чи надавати свідоцтво про вакцинацію. 

Іспанія

Без обмежень можна поїхати і в Іспанію. 27 липня  Міністерством охорони здоров’я Іспанії опублікований оновлений список країн «зеленої зони», до якого включено Україну. Відтак, починаючи з 27 липня, громадяни України можуть подорожувати до Іспанії без необхідності надання довідок про вакцинацію або негативних результатів тестування на наявність Covid-19 за умови завчасного заповнення формуляра санітарного контролю: https://www.spth.gob.es/.

Франція

Нещодавно Франція зняла обмеження для в’їзду туристам з України. Немає обмежень для в’їзду, якщо громадянин України вакцинований однією із вакцин, визнаних Європейським агентством лікарських засобів (EMA) і дозволених для використання на території Франції. До їх числа належать вакцини Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield. При цьому вакцинація вважається повною, якщо минуло 7 днів із часу імунізації. Для контролю на кордоні вимагають пред’явити тільки документ, що підтверджує вакцинацію та заповнити заяву про відсутність симптомів Covid-19 та/або про відсутність контактів з особами, які захворіли на Covid-19.

У разі якщо громадянин України не пройшов вакцинацію, він може в’їхати до Франції за наявності ПЛР-тесту, зробленого не раніше, ніж за 72 години до в’їзду, або тесту на антитіла, зробленого не раніше, ніж за 24 години до в’їзду.

Латвія

Після прибуття до Латвії, у разі, якщо громадяни України мають COVID-сертифікати країн-членів ЄС ЄЕП, Швейцарії та Великої Британії (про повний курс вакцинації (Vaxzevria/AstraZeneca, Comirnaty /Pfizer, Spikevax/Moderna, Janssen) або про те, що особа перехворіла СOVID19) – такі особи не підлягають 10-денній самоізоляції та звільнені від вимоги тестування на COVID-19 перед прибуттям до Латвії та після прибуття до Латвії.

У разі  відсутності під час в’їзду до Латвії зазначених вище COVID-сертифікатів у громадян України, залишається обов’язковою наявність негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЦР, який проведено не більш як за 72 години до перетину кордону,  або тест на антигени, проведений не раніш, ніж за 48 годин до перетину кордону. Такі особи не підлягають 10-денній самоізоляції.

У разі  відсутності під час в’їзду до Латвії негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який проведено не більш як за 72 години до перетину кордону,  або тесту на антигени, проведений не раніш, ніж за 48 годин до перетину кордону – одразу після прибуття до Латвії  необхідно зробити тест. Самоізоляція не потрібна.

Єгипет

Єгипетською стороною визнаються вакцини, схвалені ВООЗ і єгипетським лікарським агентством, за умови отримання другої дози двоетапної вакцини (Пфайзер, Астразенека, Модерна, Синовак) мінімум за 14 днів до прильоту.

Вакциновані громадяни, старше 6 років, які прибувають із країн, де не розповсюджені мутовані штами вірусу (у тому числі з України), підлягають перевірці сертифіката про вакцинацію. Якщо ви не пройшли імунізацію, то обов’язкова вимога – сертифікат з негативним результатом ПЛР–тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття.

Туреччина

Для подорожі необхідно мати один з наступних документів:

  • Документ про вакцинацію від COVID-19, зроблений не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну (Туреччина визнає вакцини затверджені ВООЗ, а також ті, які використовуються в Україні на національному рівні);
  • Документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6-ти місяців;
  • Негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до приїзду;
  • Експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до приїзду.

США

Для поїздки у Штати обов’язкова наявність у всіх подорожуючих негативного тесту на COVID-19 (віком від двох років). Проходити тест потрібно навіть, якщо ви пройшли повну вакцинацію від COVID-19. Довідка з негативним ПЛР–тестом повинна бути зроблена впродовж трьох днів (72 годин) до запланованої подорожі. Подорожуючий має надати авіакомпанії в паперовій або електронній формі підтвердження проведення лабораторних досліджень та наявності негативних результатів або одужання від COVID-19 та дозволу від лікаря або органів охорони здоров’я на здійснення подорожі.

Окрім цього, подорожуючим рекомендується здавати повторно тест на COVID-19 на 3-5 день після прильоту до США та залишатись вдома протягом 7 днів, або протягом 10 днів у випадку відсутності результатів повторного тестування.

Канада

З туристичною метою до Канади наразі не потрапити. Федеральний уряд Канади оголосив, що для всіх іноземних громадян перетин кордону буде дозволений з 7 вересня. Канада пускатиме лише осіб, які щонайменше за 14 днів до прибуття пройшли повний курс вакцинації однією із чотирьох вакцин, зокрема: Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Covishield і Janssen (Johnson & Johnson). Документи, які підтверджують вакцинацію, повинні бути оформлені англійською, французькою мовами або мати завірений переклад.

Водночас, до цього часу в’їзд залишатиметься забороненим, за винятком:

  • постійних резидентів Канади та безпосередніх членів сім’ї (батьки/подружжя/діти) громадян/постійних резидентів Канади;
  • резидентів США (за умови обґрунтування суттєвої потреби у в’їзді до Канади);
  • членів дипкорпусу та екіпажів морських/повітряних суден;
  • безпосередніх членів сім’ї (батьки/подружжя/діти) тимчасових резидентів Канади (за умови наявності письмового дозволу Міністерства імміграції на приїзд до Канади);
  • власників дозволів на навчання/імміграцію, виданих до 18.03.2020, а також учнів та студентів, які навчаються в навчальних закладах, що мають дозвіл на прийом іноземних студентів від Уряду Канади (перелік щотижня оновлюється та публікується на офіційному сайті Уряду);
  • власників дозволів на навчання (якщо навчання не переведене в онлайн форму);
  • власників дозволів на роботу (якщо вони проживають в Канаді, або працюють у важливій галузі, і їхнє робоче місце не скорочене внаслідок карантинних обмежень);
  • осіб, які отримали захист.

Після приїзду в Канаду – обов’язкова 14-денна самоізоляція та проходження тесту на COVID-19 на восьмий день. Водночас повністю вакциновані громадяни, яким  дозволений в’їзд до Канади, не підпадають під ці вимоги Уряду.

Дізнатися актуальну інформацію про умови перетину кордону можна на сайті Міністерства закордонних справ за допомогою інтерактивної карти.

Читайте також:

ТОП-10 гарячих фото з пляжів, які опублікували тернопільські красуні в Instagram

Варто взяти з собою на відпочинок: ТОП-5 книг із запахом моря

Їдемо на море. Ми порахували, яким транспортом найдешевше, а яким найшвидше чи найкомфортніше

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up