Брудна антиагітація, грубі порушення та маніпулювання: як у Тернополі проходить передвиборча кампанія

Брудна антиагітація, грубі порушення та маніпулювання: як у Тернополі проходить передвиборча кампанія
  • Коаліція громадських організацій «За прозорі та чесні вибори» та ТО «Нівроку» представили результати громадського моніторингу перебігу парламентської виборчої кампанії в Тернопільській області.
  • Спостерігачі виявили ряд грубих порушень деяких кандидатів, підкуп виборців та брудні антиагітаційні маніпулювання виборцями.

Як розповідає керівник проекту «Залучення молоді до активної участі у Президентських та Парламентських виборах України 2019 та запобіганню порушень виборчого законодавства в Тернопільській області» Олександр Домбровський, грубі порушення під час виборчої кампанії розпочалися близько за два тижні до дня голосування.  

- На сьогоднішній день сформовано п’ять мобільних груп, які будуть працювати в день голосування та в день підрахунку голосів, – розповідає Олександр Домбровський. – Через стислі терміни передвиборчої кампанії ми виявляли незначні порушення на початку кампанії, однак зараз таких порушень значно більше.

Одне з грубих порушень, як розповідає координатор коаліції «За прозорі та чесні вибори» Іван Марчук, – розміщення та розповсюдження агітаційних друкованих матеріалів без вихідних даних, тобто без інформації про замовника, тиражу матеріалів, тощо. Такі плакати на рекламних щитах було виявлено по всій території Тернопільської області. Також, газети без вихідних даних роздають тернополянам.  

Відео дня

- Ми зараз звертаємося до представників ЖКГ та ОСББ, щоб працівники перешкоджали розповсюдженню агітаційних матеріалів, які розвішують на дошках оголошень під’їздів, оскільки це пряме порушення виборчого законодавства, – розповідає Іван Марчук. – Відповідні місця, де можна розміщувати агітаційний матеріал, визначено міською радою.

Деякі кандидати, як розповідає Іван Марчук, у рамках своєї рекламної кампанії надавали тернополянам безкоштовну можливість пройти медичні послуги. Це перевірка крові на вміст цукру, а також тест на гепатит С. Це є грубим порушенням виборчого законодавства, оскільки надавати безоплатні послуги у рамках виборчої кампанії забороняється.

- 15 липня на одному з інтернет-ресурсів нами був виявлений ролик з відео-зверненням польського політика у підтримку одного з кандидатів в депутати, що є грубим порушенням, оскільки громадяни інших країн не можуть брати участь у виборчій кампанії.

Ще одне грубе порушення, за яке передбачено кримінальну відповідальність – розповсюдження антиагітаційного матеріалу з наклепом на одного з кандидатів від Тернопільського мажоритарного округу. Газета нібито розповсюджувалась від ТО «Автомайдан». Однак тимчасовий виконувач обов’язків керівника Тернопільського осередку «Автомайдан» Юлія Гесюк розповідає, що ніякого відношення організація до газети немає.

- Ми можемо бачити, що цей агітаційний матеріал має логотип, схожий на логотип «Автомайдану», – розповідає Юлія Гесюк. – Хочу підкреслити, що «Автомайдан» займається антикорупційною, а не агітаційною діяльністю. На жаль, назви різних громадських організацій почали використовувати у брудних агітаційних кампаніях. Тому ми просимо людей які отримують будь-який матеріал перевіряти інформацію.

Газета з антиагітацією має вихідні дані. Так вказано, що тираж газет складає 20 тис., вони надруковані на власному обладнанні, а відповідальний за замовлення – Ігор Безликий.

Однак, як розповідають представники громадських організацій, притягнути до відповідальності порушників практично неможливо, оскільки до деяких порушень не передбачена відповідальність.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up