Будівництво нових об'єктів, ремонт доріг та боротьба з ковідом: що зробив голова ОДА за рік на посаді (пресслужби)

Будівництво нових об'єктів, ремонт доріг та боротьба з ковідом: що зробив голова ОДА за рік на посаді (пресслужби)

Минув рік на посаді голови області Володимира Труша. Що важливого було зроблено за цей час? Як змінилась область та чого ще чекати в подальшому?

Призначення Володимира Труша на посаду співпало з початком пандемії. Через коронавірус виникло чимало проблем, які треба було вирішувати швидко. Головні проблеми – погана забезпеченість лікарень, відсутність кисню та елементарних засобів захисту у лікарів.

Як змінились лікарні області

Чи не найважливіший напрямок роботи був у сфері охорони здоров’я. Лікарні області були не готові до того, що з’являться хворі на коронавірус. Були проблеми навіть з елементарними засобами захисту для медиків.  

– Цей рік видався складним не тільки для Тернопільщини, а і для всього світу, – каже Володимир Труш. – Ми були однією з перших областей, які увійшла в «ковідну турбулентність». Рішення доводилось приймати швидко.

Відео дня

Тому питання забезпечення лікарень треба було вирішувати швидко. Тепер в області працює і приймають хворих на коронавірус пацієнтів у 27 закладах. 

– Цей рік був не лише важким, він був продуктивним, – продовжує голова ОДА. – Ми не знали, як лікувати хворих, які мають бути ліжка, які мають бути бокси, чим захищати медиків. В той час це були виклики. Тепер ми маємо 1951 ліжко з киснем – це один з найкращих показників по Україні, і це ще не кінець. При необхідності ми можемо розгортати додаткові ліжка.

У області достатня кількість апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів та кисневих генераторів. Раніше лікарні у районах не мали сучасного обладнання. Ковід мине, а необхідне для лікування людей обладнання залишиться.

– Вже почалась третя хвиля пандемії, – каже Володимир Труш. – Сусідні області вже в «червоних зонах». Нам вдається триматись завдяки титанічній роботі медиків, управлінню охорони здоров’я. На 42 млн гривень ми закупили необхідне для лікарень обладнання. Робота велась постійно.

Лабораторний центр було відремонтовано та обладнано за три тижні. Завдяки цьому ПЛР тести вдавалось проводити максимально швидко. Коли в сусідніх областях пацієнти та лікарі чекали результатів тестів до тижня – тернопільський обласний лабораторний центр видавав їх за добу. Були навіть моменти, коли до Тернополя з сусідніх областей везли біоматеріали на дослідження.

 – Я можу з гордістю сказати те, що на Тернопільщині люди не чекають результатів тестів 5–7 днів, – розповідає Володимир Труш. – За добу вже видають результат. Коли були тяжкі часи в сусідніх областях – Тернопільщина допомагала з тестуванням.

Як розповідає очільник області, найважливіший показник ефективної роботи в сфері охорони здоров’я – низький рівень летальності від коронавірусної інфекції.

Економіка та інфраструктура

Через коронавірус економіка зазнала тяжкого удару. Значні фінанси витрачаються на боротьбу з пандемією. Однак це не паралізувало роботу в інших напрямках. На Тернопільщині реалізовують президентську програму «Велике будівництво».

За рік побудовано 163 км державних доріг. Тернопільщина займає 4 місце в Україні по інфраструктурі. У селі Біла відкрили новий сучасний дитячий садочок на 120 місць. На фінальній стадії будівництво водної арени. Там вже можуть тренуватися спортсмени та проводити змагання.

– Наприкінці року, незважаючи на тяжке фінансове становище і пандемію, бюджет виконано на 99,3%, а це виплачені всі заплати, – каже Володимир Труш. – Ми досягли дуже хороших показників.

В перспективі є ремонт кількох важливих спортивних об’єктів.

– Кожна команда має свою стратегію, – розповідає голова ОДА. – Ми беремося за об’єкт, його робимо, здаємо і переходимо до наступного. Якщо взяти 5–6 об’єктів, розпочати там роботу – це буде ні про що. До прикладу – ми за рік добудували водну арену, де планують проводити перші чемпіонати світу. Проектів, які потрібно зробити, є багато. Але для цього всього потрібно фінансування.

Велика реставрація

Одна з державних програм, яку активно реалізовують, – велика реставрація. Це відновлення історичних пам’яток області, які зможуть стати «туристичними  магнітами».

– На Тернопільщині знаходиться 33% всіх замків України, – каже Володимир Труш. – Ми подали до списків великої реставрації кілька об’єктів, серед яких Бережанський і Чортківський замок. Це ті об’єкти, які можуть стати сильними туристичними магнітами.

Також потенціал бачать і в печерах на території області. Розвиток туризму може принести значні фінанси, привабити інвестиції, створити нові робочі місця. Тим паче, туристичних місць у області є чимало.

Окрім самих культурних об’єктів, навколо них розвивають інфраструктуру.

– До кожного об’єкту, який підлягає реставрації, також потрібно зробити хороші умови, – каже голова ОДА. – До нього має бути нормальний під’їзд, нормальна інфраструктура та надання послуг. Це найкраще демонструвати на Збаразькому замку. Там вже завершується реставрація, є нова хороша дорога, неподалік  готель. Ми маємо туристичний потенціал, який потрібно розвивати.

Яка доля аеропорту та недобудованої бібліотеки

Є і проблемні об’єкти. Це Тернопільський аеропорт та недобудована обласна бібліотека.  

– Обласна бібліотека – це об’єкт, який вже 30 років будується, – каже Володимир Труш. – Чесно скажу, не буде стільки коштів, щоб її добудувати. Це приміщення зведене з порушенням будівельних норм, там чимало проблем. Є проблеми з документами. Фактично його треба не добудовувати, а перебудовувати. Єдиний варіант – це передати приміщення громаді, щоб об’єкт закінчили і зробили там хаб, бібліотеку, адміністративні приміщення, тощо. Ми вже ведемо ці перемовини про передачу приміщення.

Інший проблемний об’єкт, який переходить з рук в руки кожному очільнику області – аеропорт. Є надія, що він нарешті зможе запрацювати. Для цього вже зроблені перші кроки.

– Вже багато років йдуть розмови про те, що в Тернополі буде аеропорт, – продовжує Володимир Труш. – Але, на жаль, це все лишалось розмовами. З літа минулого року ми вже серйозно підійшли до цього питання. Виділено 4,5 млн гривень на проєктно–кошторисну документацію, яку ми замовили в Харкові.

Будувати аеропорт будуть при спільному фінансуванні обласної та міської ради, оскільки обласний бюджет не зможе потянгути будівництво аеропорту, бо це понад мільярд гривень. Тому залучено місто. До цього часу були лише пусті розмови про відбудову аеропорту.

Однак будівництво аеропорту не відбудеться швидко. В ОДА розраховують, що лише до кінця року буде готова проєктно–кошторисна документація. Наступного року можна буде переходити до добудови злітної смуги, облаштування навігації, тощо. Загалом потрібно щонайменше три роки.

Як каже очільник області – за цей рік було зроблено багато важливих речей. Ще чимало проєктів та планів попереду. Незважаючи на труднощі, їх будуть реалізовувати.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up