Депутати просять церкву бути поміркованою в земельних питаннях

Депутати просять церкву бути поміркованою в земельних питаннях

Депутатська земельна комісія міської ради звернулись до місцевих єпархій з проханням бути уважнішими, коли звертаються за ділянками і униками землі в зелених зонах, скверах на прибудинкових. Також попросили не будувати при церквах багатоповерхівок

Текст звернення на своїй сторінці у Facebook розмістив член земельної комісії, депутат міської ради Роман Навроцький. Чоловік, до слова, в минулому свободівець і один з трьох депутатів, доступ до міськради яким блокують невідомі особи останні засідання сесії. В своєму дописі депутат зазначив: «Мусимо реагувати на неодноразові спроби недобросовісних забудовників втягувати релігійні громади та організації в будівельні схеми та скандали. На постійній депутатській земельній комісії одноголосно підтримали ініціативу звернулися до релігійних організацій». В самому тексті звернення депутати також наголошують на тому, що Церкву підтримують в усіх її добрих починаннях. Проте в питаннях землі все має бути згідно з Законом та потребою громади. Причиною такого звернення, як повідомив голова цієї комісії Андрій Шкула, стали конфлікти в різних частинах міста та нецільове використання землі.

- Церква, і це правильно, може безоплатно користуватися землею, - каже Андрій Шкула. - Крім того депутати, зазвичай, йдуть на зустрічі релігійним організаціям чи громадам, коли ті просять ділянки. Всі ми розуміємо: церква несе не лише віру, а й функцію опіки, виховання, навчання. Проте останніми роками бачимо тенденцію: ділянки під храми просять там, де є спротив громади або ж на землі отриманій під культову споруду, виростають різні об’єкти. Часто житлові та комерційні. Мусимо на те реагувати, бо такі дії забудівників, які пробують втягти церковні інституції в подібні речі, погані. Шкода іміджу Церкви, бюджету міста, інтересам громади.

Наводимо текст звернення, яке розіслали різним конфесіям Тернополя.

Відео дня

«Звернення щодо недопущення зловживань в земельній сфері в межах м.Тернополя»

На розгляд постійної комісії міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, а потім і на пленарні засідання сесії, часто надходять проекти рішення про надання дозволу на складання проекту землеустрою відведення земельної ділянки, а потім його затвердження, релігійним організаціям, установам, громадам.
Частина з проектів - «фіксація» землі під існуючими об’єктами. До таких проектів рішення в членів комісії зауважень чи застережень немає. Та, буває, що на розгляд надходять проекти рішення, котрі стосуються «голих» земельних ділянок необхідних для будівництва нових храмів або ж побудови технічних і житлових приміщень поряд. В таких випадках, часто, рішення комісії негативні через невдоволення тернополян.
Такі ж негативні висновки комісії були, і напевне будуть, до проектів рішень, якими вносяться зміни в попередні рішення. Така практика існує задля того, щоб на церковній землі розпочалась багатоповерхова житлова забудова або ж зменшився розмір пайового внеску на розвиток інфраструктури.
Для уникнення непорозумінь, зняття соціальної напруги, припинення обурення тернополян рекомендуємо при зверненнях перевірити чи ділянка, яку пропонуєте для відведення чи затвердження, не:
- зелена зона, сквер, площа;
- прибудинкова територія, дитячий чи спортивний майданчик;
- площею дійсно лише для будівництва храму, а не храму та багатоповерхівки.
Крім того рекомендуємо до звернень щодо закріплення таких ділянок (на етапі надання дозволу на складання проекту землеустрою) долучати підписи мешканців довколишніх будинків (з вказанням вулиці, № будинку й квартири). Присутність на комісії під час розгляду таких питань одного представника від єпархії та одного від релігійної громади, вітається.

Щодо конфліктних ділянок, які уже в Вашому користуванні, рекомендуємо (спільно з міською радою та депутатами) шукати варіанту заміни земельних ділянок. Тернопіль, хоч повільно, але розростається і на нових землях Храми знайдуть своє місце.
Висловлюємо свою повагу і наголошуємо, що комісія готова сприяти та допомагати Церкві у всіх її хороших починаннях».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up