У Тернополі депутати "озброїлись" та готові йти на сесію

У Тернополі депутати "озброїлись" та готові йти на сесію

У Тернополі депутати спробують зібратися на чергову сесію. Шістнадцяте пленарне засідання має відбутися 28 липня.

Нагадаємо, що 26 червня, очікували чергових сутичок під міськрадою та зриву запланованого засідання сесії. Утім, ні першого, ні другого не сталось – депутати «зрадники» (Сороколіт, Турський, Навроцький), яким уже кілька місяців блокують вхід у міськраду колишні «побратими», не прийшли, а сесію таки провели.

Тоді розглянули тільки одне питання із порядку денного, заслухали заяви народних обранців і депутатські запити та проблемні питання жителів міста. А от усі «земельні» проекти рішень перенесли на наступну сесію. Мотивували це тим, що вони потребують глибокої перевірки і доопрацювання.

Аналізувати чи прогнозувати результат цього засідання важко. Адже, судячи з подій, які вже доводилось спостерігати в попередні рази, «потенціл» у місцевих депутатів значний. В орієнтовному порядку денному шістнадцятої сесії – понад 300 «земельних» питань і ще майже 40 поточних, які стосуються різних сфер життєдіяльності міста. От тільки виникає питання: чи готові вони скерувати свою енергію в необхідне русло і працювати на користь громади (особливо деякі), чи збираються далі збирати аншлаг під стінами міськради?

Відео дня

Що думають з цього приводу самі обранці, ми запитали в кількох представників різних політичних сил. Виявляється, вони вже «озброїлись» списком питань і готові «йти в бій». Спілкуючись із депутатами, задавали два питання: «Чи почнеться сесія спокійно?» і «Які проблемні питання у списку на розгляді порядку денного, за які ви не збираєтесь голосувати?» Зрештою, представимо відповіді кожного з опитуваних.

 

Юрій ШТОПКО, депутат від «Об’єднання «Самопоміч»»:

- Комісія з питань архітектури і містобудування, у якій я працюю, розглянула всі питання. Їх – більше 350, до речі, 300 з них – «земельні». Також мають бути вісім звітів керівників підрозділів та управлінь, тому маю сумніви, що сесія пройде за один день. Звичайно, що на початку сесії будуть охочі виступити від імені громади, думаю, будуть активісти, які виступають проти котелень на торфі. На сесію прийдуть і мешканці, які воюють проти забудовників впритул до своїх дворів та будинків. 

Щоб не було провокацій, потрібно чітко спрацювати поліції. Правоохоронці мають забезпечити громадський порядок та забезпечити дотримання норм законодавства «Про статус депутатів місцевих рад», аби не допустити перешкоджання депутатській діяльності.

 

Андрій ШКУЛА, безпартійний, висуванець від «Об’єднання «Самопоміч»», голова земельної комісії міськради:

- Роботу земельної комісії, на яку припадає чи не найбільше роботи в міжсесійний період, ми намагалися будувати за принципом відкритості та прозорості, із залученням громадськості та обговоренням окремих проблем в соцмережах. Сказати, що на 100% прискіпливо опрацювали всі питання, буде лукавством. Адже якщо нам вдасться таки провести сесію, то на засіданні депутати розглядатимуть майже 300 «земельних» питань.  Серед них, звісно, є неоднозначні і сумнівні, я це озвучуватиму на сесії. Назву лише кілька з них. Приміром, зміна цільового призначення землі по вулиці Заміська, що дозволить ущільнену будову біля будинків. Чи, наприклад, зміна призначення промислової землі на вулиці Чернівецькій під житлову та громадську будову. Або ж відведення землі під неіснуючу зупинку по Карпенка. Співвласники ОСББ на вул. Київській, 7 просять не віддавати 0,1380 га прибудинкової території для будівництва багатоквартирного будинку. Вірю, що депутати будуть на боці громадян, бо ж будова забере в людей прибудинкову територію.

Чи буде аншлаг? Не знаю. Перешкоджання депутатській діяльності, недопуск на сесію - злочин. Чекати конкретних дій від правоохоронців, схоже, - марна справа. Тож діятиму по ситуації.

 

Роман НАВРОЦЬКИЙ, колишній член ВО «Свобода»:

- У день сесії я плану проводити прийом громадян прямо під стінами міськради. Нині збираю своїх виборців та попереджаю про ймовірний розвиток сценарію, адже маю інформацію про те, що «гостролери» з Хмельницького знову збираються блокувати вхід у міськраду. Хочу, щоб тернополяни на власні очі побачили ці провокації силового характеру. «Свобода» показала у всій красі свою неміч. Їхні фальшиві наміри позбавити нас депутатських мандатів з допомогою ТВК провалилися. Тож вони надалі продовжують силовими методами блокувати мій доступ у сесійну залу.

На рахунок проблемних питань, то вони є. І я їх збираюсь озвучувати на засіданні сесії. Одне з них, наприклад, - забудова на вул. Київській, 7.

 

Галина ГЕВКО, депутат від ВО «Свобода»:

- Мене, у першу чергу, цікавлять всі питання, які стосуються «господарки» міста. Крім того, через те, що депутати тривалий час не можуть нормально зібратися на сесію, багато тернополян кілька місяців чекають на вирішення своїх питань. Вони переймаються тим, чи потрібно буде поновлювати довідки, адже термін їх дії – три місяці. Тож закликаю всіх депутатів до співпраці, щоб ми зібрались, сіли і розглянули всі питання. Люди мають знати, що депутати працюють на місто і виправдовують ту довіру, яку вони на них поклали.

Надіюся, що здоровий глузд переможе, ми зберемося в такій кількості, яка потрібна для прийняття рішення. Не повинно бути такого, щоб один хтось відлучився з певних причин хоча б на хвилинку.

Я лише вийшла з відпустки. Фракція ще не збиралася. Тож ми ще не обговорювали порядок денний. Сесія не відбувається без проблемних питань. Мене, зокрема, турбує проблемна забудова на вул. 15 Квітня, 2. Знаю, що підприємець, який купив дану земельну ділянку, не готовий іти на компроміси, і я розумію позицію людей, біля будинку яких виросте новобудова. Тож наразі це для мене пріоритет.

 

Віктор ШУМАДА, депутат міської організації Партії «Блок Петра Порошенка» «Солідарність»»:

- Сесія не відбувалася вже досить довго, тому вона вже повинна пройти спокійно. Є багато господарських питань, які потребують вирішення. Наразі є всі передумови, щоб засідання минуло спокійно. Якщо не буде «туристів», ми зможемо розглянути всі питання. Головне – щоб депутати мали доступ до роботи.

У переліку питань є такі, що можуть викликати дискусію. Але таких, занадто «гарячих», як на мене, немає.

 

Тарас БІЛАН, безпартійний, висуванець від БПП «Солідарність»:

- До сесії готовий. Усі господарські питання потрібно приймати. У активістів є зауваження щодо роботи Михайла Ібрагімова. Зокрема, нас цікавить те. Що він заливає цементом входи у підвальні приміщення. Якщо депутат працює не на користь громади, ми готові з нього «спитатися».

Надіюсь, що нам всім вистачить здорового глузду, аби працювати на користь України.

 

Петро ЛАНДЯК, політична партія «Громадянська позиція»:

- На сесію ми йдемо. Наразі на засіданнях фракції розглядаємо та аналізуємо всі питання. Одне з найгостріших для мене – чергове виділення земельної ділянки ОСББ «Явір». Об’єднання, яке створив невідомо хто, має вже 15 ділянок. Як таке може бути? ОСББ створюється в конкретному будинку і за ним може бути закріплена тільки одна земельна ділянка, яка належить цьому будинку.

Щодо можливих провокацій, я на них не зважаю. Є помилки двох сторін. Іде внутрішньопартійна боротьба. На місці тих депутатів, яких виключили, я би вже написав заяву і пішов, а на місці тих, хто ініціював виключення, – не блокував би вхід у міськраду силовими методами. Цю справу можна вирішити лише в суді. У нас немає мажоритарних депутатів, є партійні, які йшли на вибори з програмою конкретної партії і мусять її виконувати.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина

    хай би вже нарешті працювали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up