На сесії розглянуть майже 200 земельних питань. А от мам обіцяють не чіпати

На сесії розглянуть майже 200 земельних питань.  А от мам обіцяють не чіпати
Депутати сподіваються, що сесія мине спокійно. Хоча активісти та пересічні тернополяни висловлюють сумнів - занадто багато провокацій міська влада "проводить" потай

У п'ятницю, 16 березня, має відбутися чергова сесія міськради. Планують розглянути більше 211 питань. Конфліктних чи резонансних, кажуть депутати, нема. Чи будуть пікети на Листопадовій – невідомо, але поліція готова захищати громадський порядок

Від сесії до сесії живуть депутати весело. І от, 16 березня тернопільські обранці мають знову зустрітися на 23-засіданні сесії міської ради. В орієнтовному порядку денному – понад 200 питань, майже 90% з них – земельні.

Нагадаємо, що попередня засідання сесія відбулось ще 2 лютого. На початку засідання «Свобода» показала «зуби». Мер міста Сергій Надала повідомив про рішення Територіальної виборчої комісії від 25 січня цього року про відвід трьох «неугодних» депутатів – Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького. Тривалий час Тернопіль фактично «лихоманило» від цього протистояння. «Свобода» всіляким методами добивалася того, аби ті, кого вони вважають «зрадниками», позбулися депутатських мандатів. Штовханина, лайка, бійки та роздягання під міськрадою зробили свою справу. Звісно, що екс-«свободівці» не згідні з рішенням комісії і шукатимуть правди у судах.

Земельних питань найбільше

Чи вичерпався на тому конфлікт і чи варто чекати тишу під стінами міськради 16 березня? Це спрогнозувати важко, адже, крім «вигнанців», під будівлею і минулого разу збирались жителі окремих будинків, двори яких вирішили забудувати.

Відео дня

Цієї сесії резонансних питань в порядку денному немає, говорить депутат міськради, голова земельної комісії Андрій Шкула.  Хоча із 211 проектів, майже 200 – якраз земельні. Комісійний розгляд частини з них досі триває, і навіть в переддень сесії комісія ще працюватиме – вивчатиме, аналізуватиме.

- Чимало ділянок не обтяжені нерухомістю, тому будемо чи на комісії, чи на сесії з'ясовувати, хто на них претендує, бо, нагадаю, в Тернополі більше тисячі учасників АТО в черзі за землею, - говорить він. - Із позитивного: декілька ділянок мають іти на викуп орендарями чи на земельні торги. А це додаткові вливання та швидкі надходження до бюджету міста. Особливо спірних, конфліктних чи гарячих питань на цю сесію немає. Є підозра, що сумнівні пропозиції рада голосуватиме «пакетом» з достроковими змінами до Генерального плану, за принципом «гріхом більше, гріхом менше».

Внесуть зміни до бюджету

Крім того, на розгляд сесії цього разу планують винести і бюджетні питання. Щодо Громадського бюджету, то це буде звіт про реалізацію проектів у 2017 році.

- Загалом всі ініціативи були успішно реалізовані, - розповідає депутат Назар Зелінка. – Лише один великий і один малий проекти виконавчі органи влади не виконали. По деяким ще не закриті всі платежі. Також депутати ознайомляться  з програмою соціально-економічного розвитку та почують про виконання бюджету за 2017 рік. Крім того, на розгляд планують внести проект змін до бюджету на 2018 рік. Я особисто готую кілька запитів, які вже і озвучуватиму із сесійної трибуни.

На сесії також виступатиме і начальник управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. Нагадаємо, що до 1 квітня міськрада «заморозила» дію 4 пункту рішення, у якому йдеться, що батьки незареєстрованих у місті дітей додатково сплачувати 1215 грн за відвідування ними садків.

Газета «RIA плюс» неодноразово писала про те, як чиновники місцевих органів домовляються між собою і чи не будуть брати в заручники простих громадян. В останній публікації начальник управління освіти Ольга Похиляк зауважила, що лише Байківецька громада підписала угоду про міжбюджетний трансферт. Решту – мовчать. Хоча до 1 квітня лишилось не так вже й багато часу. Стурбовані батьки, наче на пороховій бочці, чекають, що буде далі. Напруга зросла перед сесією ще більше. У фейсбук-спільнотах батьки висловлюють свої хвилювання з приводу того, щоб депутати зараз потай не прийняли ніяких важливих рішень.

У садках роздають листівки

Більше того, громадський активіст Павло Іванечко у "Фейсбуці" розповів про те, що вихователі в садках роздають листівки батькам без тернопільської реєстрації, у яких ідеться про те, кого звільнять від додаткової плати.

Степан Барна та його підлеглі, працівники молокозаводу (не зрозуміло чому тільки цього заводу), працівники ВНЗ та власники бізнесів та підприємств комунальної власності, але лише тих які обслуговують житловий фонд, - ось усі пільговики, - пише Павло. - Знаєте, я втратив логічний зв'язок, якщо двоє батьків дитини працюють в тернопільських школах, то відповідно до цього листочка пільги вони не матимуть, також не матимуть пільги звичайні працівники тернопільських підприємств. Тішить одне пільги також не мають працівники судів, тому батькам буде легше судитися з міськрадою.

Натомість начальник управління освіти Ольга Похиляк на весь голос заявляє, що з батьків ніхто нічого не збирає, до 1 квітня міська рада працює з територіальними громадами. На питання, чи не планують винести на сесію додаткові пропозиції з цього приводу, відповідає заперечливо.

- Ні, на сесії питання плати у садках ніхто не розглядатиме. Ми обговоримо лише господарські моменти, приміром про створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсного центру №1» чи Про надання дозволу на списання майна Тернопільському дошкільному навчальному закладу №31.

Поліція також готова

Фактично мам пообіцяли не чіпати. Хоча батьки і так особливо не розслабляються, вони тримають руку на пульсі подій та готові в будь-який момент зібратись на нові пікети, аби міська влада не порушувала конституційні права їхніх дітей та не відбирала в них право на освіту.

На те, що сесія відбудеться без сутичок, конфліктів і провокацій, сподіваються депутати різних політсил. А от поліція вже також готова захищати спокій та громадський порядок у місті. Керівник відділу комунікацій Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета запевнив, що правоохоронці працюватимуть злагоджено та відповідно до вимог закону. До речі, минулого разу територія на Листопадовій була обгородженою, рух автомобілів обмежений, а людей пропускали через спеціальні пункти. Поліція перевіряла сумки та обшукувала за допомогою металошукачів. Такі дії не сприйняли окремі громадяни, мовляв владу захищають від народу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина

    Можете привітати Васю Конька, який став щасливим власником  земельної ділянки 10 сотих на Збаразькому повороті, а атошники лохи й надалі нехай беруть землю по 2 сотки на смітнику в кар'єрі або на Микулинецькій, де зливає помиї все місто.... І не нарікайте потім що так хуйово живемо. І дітям своїм потім розкажіть, що був такий мер, який своїм друзям і поплічникам роздав всю землю за особливі заслуги....

    Все, робіть що хочете. Змучилась воювати за правду. Бабло перемагає все
  • marijka

    На рахунок молокозаводу, може то адміністрація молокозаводу взяла на себе витрати для своїх працівників, в рамках соціального пакету.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up