Зеленський ветував Закон про підтримку «Пласту». Що робить організація та за що «живе» тернопільський осередок

Зеленський ветував Закон про підтримку «Пласту». Що робить організація та за що «живе» тернопільський осередок
  • Національна скаутська організація України «Пласт» оголосили збір коштів для розвитку свого руху. 
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи мають тернопільські пластуни проблеми з фінансуванням та за що «живе» організація.

Про те, що українська скаутська організація «Пласт» збирає кошти, оголосили у Києві відомі батьки пластунів – Лідія Таран та Ілларіон Павлюк. Організація потребує 10,5 млн. грн. Ці кошти допоможуть підготувати нових волонтерів-виховників та створити нові осередки Пласту.

Необхідність у загальнонаціональному зборі коштів знадобилась через те, що президент України наклав вето та відправив на доопрацювання до Верховної Ради закон про підтримку «Пласту». Щоб не входити у політичний контекст, організація вирішила відмовитися від прямої державної підтримки з державного бюджету.

За що існують тернопільські пластуни?

Журналіст «20 хвилин» поцікавився у представників тернопільського осередку «Пласт», за які кошти існує організація, та чи вистачає державного фінансування зараз.

Відео дня

- Що стосується фінансування, то є два основних джерела, за які і можуть діяти осередки, – розповідає голова тернопільського осередку «Пласт» Назар Гапій. – Держава виділяє близько 5 – 7 мільйонів гривень на розвиток осередків в рік. Також, деякі осередки мають ще міське фінансування. Тернопільським пластунам пощастило, оскільки ми маємо міське фінансування. Є закладена програма розвитку «Пласт» у Тернополі. Частину коштів ми використовуємо на утримання приміщення нашої організації. Близько 100 тис. гривень використовуємо на організацію різних заходів. Також, батьки роблять внески.

Як розповідають батьки, розмір вкладу невеликий. Є щомісячні вклади, також кошти збирають під час поїздок. 

- Щомісяця ми платимо 35 гривень. – розповідає мама одного з пластунів Діана. – Також ми платимо, коли дітей везуть на екскурсії. Сума невелика. Найбільше коштує табір – по 2500 грн. Він є кожного літа.

Назар Гапінь пояснює, що щомісячні вкладки потрібні для організації гурткових сходин, які відбуваються щотижня. Для крайових заходів батьки платять більше. Як розповідає голова осередку тернопільської організації, якщо є державне та міське фінансування, то навантаження на батьків значно менше.

Як повідомили у міській раді, для розвитку тернопільського осередку «Пласт» з міського бюджету виділили близько 1,3 млн. гривень.

- На сесії міської ради було прийнято рішення «Про затвердження програми розвитку пластового руху в Тернополі на 2017 – 2020 роки», – коментує прес-секретар міської ради Мар’яна Зварич. – Відповідно до програми, понад 1 млн 100 тис. гривень передбачено на утримання Дитячо-юнацького пластового центру. Близько 200 тис. гривень передбачено на заходи «Пласту».

Як пояснює Назар Гапінь, кошти, які збирають усією країною, розподілять між усіма осередками організації.

- Кошти використають для підвищення кваліфікації виховників, частина використовується для створення нових осередків, щоб вони були у всіх великих містах, – пояснює Назар Гапінь. – Деяка частина використовується для забезпечення утримання центрального офісу у Києві, які займаються координуванням та усіма фінансовими витратами.

Як долучитися до організації?

Як розповідає голова тернопільського осередку «Пласт», кожен може стати учасником руху. Це можуть бути як діти, так і дорослі. Найменшим пластунам 3 – 6 років. Вони приходять на заняття з батьками. Це «пташата». До «новацтва» можуть долучитись діти від 6 до 11 років. Діти від 11 до 18 років – це «юнацтво». До старших пластунів можуть долучитись тернополяни від 18 років.   

Також, можна стати і виховником, для групи дітей. Вони працюють на волонтерських засадах безкоштовно.

- Виховники не отримують грошей за свою роботу, – каже Назар Гапінь. – Щоб хоч якось подякувати людям, які на волонтерських засадах займаються з дітьми, ми можемо подарувати їм невеликі подарунки та сувеніри. Скільки всього виховників сказати важко, бо хтось приходить, хтось йде. До того ж, на одну групу є не один виховник, а кілька, як підміна. Їх в районі 30 – 50.

Щоб стати пластуном – потрібно батькам з дитиною потрібно написати заявку та подати її в тернопільський осередок, який розташований на вулиці Федьковича, 11. Однак, як каже голова тернопільського осередку, в організацію може потрапити кожен, але потрібно дотримуватись головних принципів пластунів.

- У нас є вислів – «Пласт – для всіх, але не всі – для Пласту!», – розповідає Назар Гапінь. – Потрібно бути вихованим, бути патріотом та мати хороші чесноти. Звичайно, якщо хтось оступився, ми можемо дати пластуну шанс. Але якщо у дитини є проблеми з поведінкою, то, звичайно, ми можемо попросити покинути нашу організацію.  

Як допомогти організації? 

Сьогодні Пласт є найбільшим рухом української молоді у світі, і налічує понад 12 000 членів (3/4 – в Україні) на всіх континентах у понад 20 країнах світу. Пласт – найбільша демократична скаутська організація на пострадянському просторі. Кожного року пластуни-волонтери вкладають більше 668 000 годин у виховання дітей і щорічно проводять більше двох сотень пластових таборів по всій Україні.

Щоб допомогти організації розвиватися – можна зробити пожертву. Наразі вже зібрано понад 700 тис. гривень. Свої внески зробили 522 благодійники. Допомогти організації можна на їх офіційному сайті. Там відображається вся інформація про зібрані кошти.

Також, можна допомогти тернопільському осередку. Для цього можна звернутися в організацію, яка розташована на вул. Федьковича, 11. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Oleksandr Karpyk

    Ви краще напишіть чому ветував
  • Olexander Varakuta

    МИ ПОЗА ПОЛІТИКОЮ так відповідали ПЛАСТУНИ  та їх керманичі коли до них зверталися громадські організації. А тепер що??? Тобто, по за політикою мають бути всі ті, які байдужі до держави України, а ТІ які за НЕЇ повинні бути в політиці та керувати нею!!!
  • Хтось

    Президент ветував цей закон,бо він був недосконалий.Там йшлося про підтримку різних дитячих рухів.Там не в Пласті справа.Але наші журналісти,як завжди написали як їм хочеться,бо ж треба втовкмачувати людям в голови,який із Зеленського поганий президент.Чесно-набридло вже.І,між іншим,цій новині вже не один тиждень.

    Новини Тернополя 20 хвилин reply Хтось

    А Ви уважно прочитали текст? Там не про Зеленського взагалі

    дед reply Новини Тернополя 20 хвилин

    а ви св!й заголовок читали?

    Новини Тернополя 20 хвилин reply дед

    Так, він Закон ветував. Але у заголовку є й інша частина і у ній йдеться про те, що робитимуть пластуни.
  • David Starr

    Був у Пласті, тільки хороші спогади, тут Зеленський неправий.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up