Позиція «Самопомочі»: зберегти навчальну концепцію і приміщення за школою мистецтв

Позиція «Самопомочі»: зберегти навчальну концепцію і приміщення за школою мистецтв

20 квітня на черговій сесії Тернопільської міської ради голосами більшості депутатського корпусу було прийнято рішення про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети шляхом об’єднання її із міською загальноосвітньою школою №21.

У результаті реорганізації створено єдиний заклад – Тернопільський ліцей №21 – спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети.

Хоча питання про реорганізацію школи мистецтв обговорювалося ще з осені минулого року, підтримка міськими обранцями відповідного рішення спричинила гострі дискусії серед тернополян та породила розмови про чергову «зраду». Хоча, якщо детальніше і без емоцій ознайомитися із цим питанням, то можна побачити, що основні причини реорганізації Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети лежать у площині міжбюджетних відносин між областю і містом, а також відсутністю належних умов для навчання дітей у приміщенні за адресою Медова, 5.

Якщо раніше фінансовий тягар утримання навчальних закладів несла на собі держава, то сьогодні у контексті реформи децентралізації разом із додатковими повноваженнями місцеві громади мають утримувати всі шкільні освітні заклади. Відповідно, у більшості випадків реорганізація навчальних закладів є неминучою. У даному питанні ідеться про школу, яка числилася на балансі обласної ради, а територіально розташована в Тернополі. За результатами трьох засідань робочої групи, Тернопільська обласна рада спочатку заявляла про наміри об’єднати школу мистецтв із Струсівською школою-інтернетом.

Відео дня

Однак проти такого об’єднання справедливо виступили вчителі і батьки дітей, які навчаються у школі мистецтв. Як вже раніше писалося у ЗМІ, основною умовою при реорганізації школи мистецтв батьки і вчителі вважають її збереження у місті Тернополі. При цьому під час засідань робочих груп всередині лютого цього року батьківський комітет звертає увагу на той факт, що із 350 учнів школи у приміщенні на Медовій, 5 навчаються лише 120 дітей – учні початкових класів. А старші класи за кошти батьків здобувають освіту в орендованому і непристосованому приміщенні для навчання поруч зі школою. Тому для подальшого функціонування освітнього закладу потрібне приміщення, в якому були б відповідні умови для навчання усіх учнів.

У результаті гострих дискусій, 28 березня обласна рада прийняла рішення про передачу школи мистецтв Тернополю. З таким рішенням можна не погоджуватися, але воно було неминучим, так як на цьому наполягав обласний департамент освіти та депутати обласної ради. Тому важливим питанням, яке місту необхідно було вирішити у терміновому порядку, стало забезпечення школи мистецтв придатними для освітнього процесу приміщеннями та збереження її унікальних напрацювань.

«Питання реорганізації школи мистецтв є непростим, але ми радилися із батьками, з якими знайшли відносне погодження щодо матеріально-технічної бази і збереження робочих місць за педагогами. Діти школи мистецтв мають навчатися у зручних умовах, а з усіх пропонованих варіантів об’єднання її із школою №21 є найбільш обґрунтованим», – заявив на сесії міськради голова Тернопільської «Самопомочі» Андрій Грицишин.

При цьому за ініціативи депутатів фракції «Самопомочі» на сесії прийнято важливе рішення про збереження унікального освітнього досвіду і приміщення за школою мистецтв. Після прийняття рішення щодо реорганізації працюватиме робоча група з розробки Програми розвитку новоствореного закладу, до складу якої будуть запрошені педагоги та представники батьківських рад обох закладів. Як зазначив депутат від «Самопомочі» Назар Зелінка: «При формуванні концепції оновленої школи необхідно зберегти навчальну програму школи мистецтв, яка є сформована. Далі звернутися до обласної ради, щоб оновлена школа могла використовувати наявне приміщення на Медовій, 5 у своїх цілях».

Підготувала Тетяна Фединяк

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • QA depot -

    Школу таки добили...
  • Серхіо Сравпес

    Накуя ця школа неуків? Ні мистецтв ні науки там немає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up