«Рука руку миє»: чому Каськів уникнув покарання?

«Рука руку миє»: чому Каськів уникнув покарання?

Баталії останніх днів із екстрадицією Владислава Каськіва з Панами в Україну і його звільненням в залі суду вкотре підтверджують необхідність прискорення розгляду і прийняття проекту Закону про антикорупційні суди та забезпечити формування Вищого антикорупційного суду протягом найближчих шести місяців.

Саме з такою вимогою до Президента та Верховної ради звернулася Тернопільська міська рада за поданням депутатів «Самопомочі» Андрія Грицишина, Віктора Генсерука, Назарія Зелінки, Сергія Лупака, Олега Нитки, Андрія Шкули, Юрія Штопка.

У зверненні вони висловлюють занепокоєння згортанням активних дій щодо впровадження антикорупційної реформи. Зазначають, що не зважаючи на ряд прогресивних кроків у сфері боротьби з корупцією (створення НАБУ, впровадження електронного декларування), в державі досі відсутній ключовий важіль боротьби з корупцією – антикорупційній суд. Законопроект про антикорупційні суди зареєстровано та подано на розгляд Верховної Ради України ще у лютому цього року, проте його прийняття затягується. І це ставить під сумнів наміри влади продовжувати антикорупційну реформу та здійснювати реальну боротьбу з корупцією.

Депутати констатують, що суспільство є свідком того, як корупціонери уникають покарання та продовжують перебувати на посадах, навіть попри беззаперечні докази вини, надані НАБУ, а судді, попри процес люстрації та масові переатестації, залишаються корумпованими. Довіра населення до суддівського корпусу втрачена.

Відео дня

На переконання ініціаторів звернення, для запобігання безкарності чиновників-корупціонерів та запобігання посадовим злочинам необхідне глибинне оновлення складу судів та законодавчі гарантії  їх незалежності, що можливо втілити лише створивши незалежну вертикаль спеціалізованих антикорупційних судів.

У чинному законі «Про судоустрій і статус суддів», зазначають вони, вже передбачено існування Вищого антикорупційного суду, проте досі не прийнятий закон, який би регулював його діяльність та вимоги до суддів.  Отож зволікання з прийняттям вказаного Законопроекту гальмує повноцінне впровадження та застосування антикорупційного законодавства, потурає безкарності корупціонерів та розростанню корупції.

Прийняття цього Закону вимагає від України також і міжнародна спільнота. Згідно з взятими Україною зобов'язаннями перед МВФ, закон про створення антикорупційного суду слід було прийняти ще до середини червня 2017 року.
Палата боротьби з корупцією не вирішить проблему
Закликає українську владу створити незалежний суд з боротьби з корупцією в рамках юридичних зобов'язань України і її зобов'язань перед ЄС і Міжнародним валютним фондом Міжнародна антикорупційна неурядова організація «Transparency International».  В організації зазначають, що Президент Петро Порошенко заявив: у рамках нинішньої судової системи повинна бути створена палата з боротьби з корупцією. Але, на думку її керівництва, це не вирішить гостру проблему. «Україна повинна прийняти рішення про створення незалежного суду з боротьби з корупцією, щоб гарантувати, що кумівство не має жодного значення в тому, як правосуддя здійснюється в Україні. Президент Порошенко розуміє актуальність ситуації, але його пропозиція створення палати в рамках поточної системи не буде працювати. Люди не довіряють судовій влади», - заявив голова «Transparency International» Хосе Угас.

Міжнародна організація зазначає, що українські суди працюють вкрай погано: на сьогоднішній день вони навіть не приступили до слухань 26 справ із 86. 
Наша Феміда працює із пов’язками на очах, приписує собі те, чого не заслужила. Так, за інформацією центральних телеканалів,  Верховний суд України похвалився, що за перше півріччя нинішнього року більше сотні осіб за корупційні діяння етапували у місця позбавлення волі. Але, як виявилося, реально посадили за грати лише дев'ять дрібних виконавців. «Крупну рибу»  випускають у річку, себто на волю. І зараз, і раніше. 

Так, справи смотрящих Януковича за корупційними схемами – Іванющенко (Юра Єнакієвський) та Злочевський – уже закриті. Обох знято з міжнародного розшуку і вони вільно подорожують світом. Іванющенко добудував маєток під Києвом, а бізнес Злочевського успішно працює в Україні та за кордоном.
Генпрокуратура так і не оголосила підозру Юрію Бойку, міністру енергетики Януковича, який переплатив за бурові вежі сотні мільйонів доларів з наших податків. Тепер ці вежі вкрала Росія, а Бойко сидить в Раді і очолює фракцію «Опозиційного блоку». Його захищає депутатський імунітет і він активно готується до виборів президента.

Вчора в Панамі, а сьогодні вдома на волі
Нині набирає обертів резонансна справа колишнього топ-чиновника часів Януковича Владислава Каськіва. Екс-голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (перебував на цій посаді з 23 грудня 2010 р. по 15 березня 2014 р.) після екстрадиції в Україну з Панами вже опинився… на волі. Суд випустив його під дуже «смішну»  заставу - в 160 тисяч гривень.

За сприяння друзів-бізнесменів підозрюваний у корупційних діяннях  повернув до Державного бюджету майже 7,5 мільйона грн. Але вони не покривають всю завдану ним суму збитку. Порахуємо на калькуляторі. По теперішньому курсу це близько 280 тисяч доларів. У той час, коли він їх «освоював», долар коштував 8 грн., отже, це був майже один мільйон «зелених»! А якщо ще сюди додати сплату 20 відсотків річних за ставкою НБУ, то колишній високопосадовець завдав збитків Україні не менш як на півтора мільйона доларів! Та це, як мовиться, ще «квіточки». Бо, за заявою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Каськів вивіз з України 255 млн. гривень! 

Може, судова система краще працювала в минулі роки? Проведений  працівниками проекту «Наші гроші» аналіз судових вироків у корупційних справах за період з 1 липня 2015 року по 30 червня 2016 р. підтвердив, що в Україні суди взагалі не притягують до відповідальності за корупційні злочини топ-чиновників. Було проаналізовано 819 вироків стосовно 952 осіб. Третину усіх присуджених покарань становили штрафи, переважно до 20 тис грн. 300 осіб були звільнені від відбування покарання з іспитовим строком, ще 25 – по амністії, 11 – з інших підстав, зокрема, у зв’язку із закінчення строків давності. Стосовно 84 осіб суд застосував положення статті 69 Кримінального кодексу, тобто призначив покарання, що є меншим, ніж передбачено санкцією відповідної статті.
Найбільшу кількість вироків винесла Феміда у справах про одержання хабарів – загалом засуджено 361 особу. Переважна більшість хабарів -  на суму до 10 тисяч грн. (63%), вироків про випадки хабарництва на суми понад 100 тисяч грн. лише 18. 

За досліджуваний період четверо суддів були засуджені до позбавлення волі, один – отримав покарання у вигляді штрафу та ще четверо виправдали.
 Суспільство, міжнародні партнери  сподівалися на ефективнішу роботу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Сьогодні детективи НАБУ проводять досудове розслідування у 225 кримінальних провадженнях та повідомили про підозру 117 особам, а на 40 осіб до суду вже направлені обвинувальні акти. У Бюро підрахували, що у справах, які вони розслідують, чиновники вкрали 87 мільярдів гривень українських податків. Підозри у корупційних злочинах отримали раніше «недоторкані» ТОП-чиновники. Але жоден із них  досі не засуджений.

Керівник НАБУ Холодницький коментує: «Наші справи не є легкими. Ми без доказів у суд не йдемо. А там є по п'ять адвокатів на кожну справу, які, відробляючи свою копійку, намагаються, в тому числі, затягнути процес, коли бачать, що у нас залізні докази. Відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу (КПК), всі корупційні справи повинна слухати колегія, яка складається з трьох суддів. Однак подекуди через брак кадрів після суддівської люстрації у судах немає жодного судді для таких справ. А якщо вони і є, то через надмірну завантаженість не можуть оперативно їх розглядати». 
«Так, є свідоме зволікання з розглядом справ по суті. Відтак і винесення вироку часто затягується», - констатує прес-секретар Національного антикорупційного бюро Світлана Оліфіра.

Судді затягують розгляд справ і в такий спосіб рятують корупціонерів від тюрми. Навіть є справи, судовий розгляд яких не починався рік і більше!   Сьогодні повна відповідальність за те, що корупціонери сидять не в тюрмах, а перебувають у високих кабінетах, лежить на суддях.  Єдиний спосіб розірвати цю суддівську кругову поруку – створити  незалежний суд, якому будуть довіряти. Але сьогодні дуже багато високопосадовців  роблять все, аби такий антикорупційний суд не з’явився. І таким чином страхують себе від  покарання за фінансові махінації, зловживання владою.


 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up