Тернопільська "Свобода" уже з головою

Тернопільська "Свобода" уже з головою

Після раптової смерті керівника міської організації ВО «Свобода» Володимира Стаюри в політичних кругах неодноразово звучало питання: «Хто займе місце голови?»Після раптової смерті керівника міської організації ВО «Свобода» Володимира Стаюри в політичних кругах неодноразово звучало питання: «Хто займе місце голови?»

Нагадаємо, що Володимир Стаюра несподівано помер 26 серпня 2017 року під час відпочинку у Єгипті. Він був очільником Тернопільської міської організаціі Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та депутатом міськради. Поховали політика з почестями 1 вересня на Микулинецькому кладовищі. В останню путь пана Володимира проводжали побратими, однопартійці, друзі та рідні.  Зокрема, на похорон приїхав і лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, нардеп Михайло Головко та інші тернопільські політики. Почесна варта віддала останню честь померлому трьома пострілами у небо.

Відірвався тромб
Друзі характеризують Володимира Стаюру як харизматичного політика, людину слова та борця за честь і свободу.

У багатьох ЗМІ з’являлись різні версії щодо причини смерті «свободівця». Зрештою, у відеосюжеті наших колег із «Тернопільського інформаційного бюро» голова обласної організації ВО «Свобода» Олег Сиротюк розставив всі крапки над «і» в цьому питанні.

Відео дня

- Після демобілізації Володимира Стаюри минув рік, фактично це була перша сімейна відпустка, коли вони із сім’єю поїхали на відпочинок, - йдеться у розмові. – Трапилась трагедія. За лікарськими висновками, це була раптова смерть, яка виникла внаслідок потрапляння тромбу в легеневу артерію. Але це все сталося якраз в той момент, коли він із сином Яромиром був у воді. Коли ця новина прийшла в Тернопіль, то почала обростати неправдивими версіями.

Володимир Стаюра був в числі тих, котрі в 90-х роках піднімали прапор України на міською радою в Тернополі.

Традиційно склалося, що про померлих варто говорити або добре, або краще утриматися. Багато політичних опонентів Володимира Стаюри не захотіли коментувати свої стосунки з покійним. І в цьому є раціональне зерно.

Питання, яке цікавить багатьох, - хто опиниться у «руля» місцевої «Свободи»?

Обрали Віталія Хоркавого

«RIA плюс» стало відомо, що минулого тижня на засіданні комітету «Свободи» таки обрали виконуючого обов’язки голови – Віталія Хоркавого. Він був депутатом міської ради попереднього скликання.

Думками стосовно цього призначення та загалом своїми прогнозами щодо подальшого курсу політсили, яка неодноразово опинялася в епіцентрі скандалів, поділилися місцеві депутати.

«Свободівка» Галина Гевко, яка недавно приєдналася до партії, наголосила, що замінити Володимира Стаюру досить важко.

- Я з ним сиділа за одним столом у міській раді. Для мене це велика втрата. Адже Володя був виваженою людиною та великим політиком. Я це зрозуміла з нашої першої зустрічі, - каже вона. – Він був досить простим у спілкуванні, мені досі не віриться, що він уже не з нами…

За словами пані Галини, у покійного були проблеми із серцем. Нерідко він скаржився на високий тиск, але відпочивати не було коли.

- Політика буде й далі, а от людини вже не повернеш, - продовжує вона. – Чула про призначення Віталія Хоркавого. Звісно, що йому буде важко. Адже Володимир Стаюра вже визначив серйозний управлінський рівень, якому потрібно відповідати. Але я впевнена, що у «Свободі» є багато перспективних молодих людей, які зможуть гідно виконувати програму партії. Поживемо, побачимо, будуть достойні кандидати – будемо їх підтримувати!

Як керуватиме новий очільник? Це – питання часу. Але багато чого залежить і від самої організації, впевнений депутат міськрад від ВО «Батьківщина» Андрій Артимович.

- Організація сильна, тож ці питання знайдуть своє вирішення, - каже він. – Володі шкода, він був неперевершений. Ми з ним були у дружніх стосунках. Колись і наші батьки працювали разом. Володі було болісно говорити неправду. Новому очільнику «Свободи» доведеться добре попрацювати, щоб досягнути такого рівня.

Людина, зручна Надалу

Представник політичної партії «Громадянська позиція» Петро Ландяк зауважує, що сильною стороною покійного Володимира Стаюри було те, що він вмів чути аргументи і змінювати свою думку під їхнім впливом. Ця риса неодмінно повинна бути притаманна тим, хто виконує функцію керівника.

Чи прийдуть кардинальні зміни у тернопільську «Свободу» з новим очільником? Ні, упевнений колишній однопартієць Володимира Стаюри Іван Сороколіт. Нагадаємо, що трьох членів «Свободи» виключили з партії. Івана Сороколіта, Романа Навроцького та Ігоря Турського їхні колишні політичні товариші назвали зрадниками, бо вони нібито не виконують програму партії.

  • Насправді, як і раніше, головою організації буде людина, котра зручна Сергію Надалу і буде чітко, без дискусій виконувати всі його вказівки, - акцентує пан Іван. – Саме він і є реальним керівником «Свободи» в області.

Скільки людей - скільки думок. Насправді головне, про що повинен подбати новий керівник міської організації «Свобода», - це інтереси пересічних тернополян. Такої думки депутат міської ради від «Самопомочі» Юрій Штопко.

- ВО «Свобода» - партія, яка має більше, ніж 20-ти річну історію. Як на мене, до її складу входить немало гідних та ідейних людей, котрі могли б успішно виконувати функцію керівника міської організації, - говорить він. – Не можу точно сказати, якими саме критеріями керувалися при виборі нового голови міської організації. Можливо, керівники роблять ставки уже на майбутні місцеві чи навіть президентські вибори. А може, акцент формується на подальшому впливі на фракцію у міській раді, а отже, і результати голосування. Найважливіше, аби новий керівник, та і всі члени партії не забували своєї місії та працювали на благо громади. Адже виборці «Свободи» - у Тернополі.

«Кардинальних змін наразі не буде»

Своє призначення «RIA плюс» прокоментував в.о. голови міської організації ВО «Свобода» Віталій Хоркавий. Зокрема, він наголосив, що є у складі політсили з 1999 року. А починалося все ще зі створення Соціал-націоналістичної партії України в 1991 році.

Пан Віталій радий, що організація дала йому можливість бути головою. Він обіцяє робити все, аби виконувати програму партії.

- Головною ідеєю є захист національних інтересів українців, - каже він. – Робитиму все можливе, аби гідно виконувати свої функції. Шкода, що Володя так рано пішов з життя. Звісно, знайти йому заміну дуже важко. Певно, нереально бути кращим. Але буду намагатися тягнутися за ним. Мені пощастило із 2006 року багато чого навчитися у Володимира Стаюри. Він вмів бути патріотом, запалював серця та вів за собою.

Чи готовий пан Віталій знову стати депутатом міської ради?

- Щоб щось міняти, потрібно бути частинкою того владного механізму, - зауважує Віталій Хоркавий. – Депутати виконують волю громади. Якщо будуть позачергові вибори в міську раду, буду балотуватися.

Цікаво було почути думку новоспеченого керівника міської організації «Свобода» щодо «неугодних» партії Сороколіта, Турського та Навроцького. Його позиція мало чим відрізняється від інших представників цієї політичної сили.

- Депутати, які йшли на вибори із програмою партії «Свобода», повинні її виконувати, - каже він. – Якщо конкретні особи не виконують певних політичних засад, ставимо питання про їх виключення з партії, а надалі – і позбавлення депутатського мандату. Надалі ці люди можуть спокійно йти на вибори від іншої політичної сили чи створювати власні партії, які відповідають їхнім інтересам. Наразі ми чекаємо рішення ТВК.

Поки що Віталій Хоркавий переймає на себе увесь «фронт» роботи, який виконував покійний Володимир Стаюра. Кардинальних змін, каже, наразі очікувати не варто. Будуть збори членів організації, потім вже можна буде говорити про подальшу стратегію роботи.

Нагадаємо, що пан Віталій наразі лише виконує обов’язки керівника організації. Надалі комітет партії має прийняти рішення щодо остаточного затвердження кандидатури голови. Погоджує її політрада ВО «Свобода» у Києві.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Степан Хурдт

    Ще один неповноцінний!

    Деокупація Донбасу можлива так, як можлива Дерогуляція Західної України.
  • Ігорко Ігорко

    страус
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up