Верховна Рада проголосувала за зняття депутатської недоторканності. Що ви про це думаєте?

Верховна Рада проголосувала за зняття депутатської недоторканності. Що ви про це думаєте?

Верховна Рада на своєму засіданні 3 вересня проголосувала за зняття недоторканності з народних депутатів. За ухвалення рішення проголосували 373 депутати. 

Одне із найбільш гучних питань, яке розглядав новий склад Верховної Ради і 29 серпня, і 3 вересня, - обмеження недоторканності народних депутатів. У першому читанні законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції ухвалили в ніч на 30 серпня. За це проголосували 363 народні депутати. Законопроєкт про обмеження депутатської недоторканності був зареєстрований у парламенті попереднього скликання п’ятим президентом Петром Порошенком.

До розгляду цього питання повернулися і 3 вересня. Після довгої полеміки за скасування депутатської недоторканності проголосували 373 депутати.

Відео дня

Єдина фракція, що не віддала жодного голосу за законопроєкт - це Опозиційна платформа "За життя". Найбільше голосів - від партії "Слуга народу" - 252.

Про що йде мова? "Законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності", – йдеться в пояснювальній записці до закону. 

Натомість у новій редакції йдеться про те, що "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу та наклеп".  

Отже, частину політичного "імунітету" нардепи все ж таки зберегли. Крім того, закон набере чинності лише з 1 січня 2020 року. Частина нардепів вважають дане рішення поспішним і таким, що прийняте із порушенням процедури. Так це чи ні - оцінку може дати Конституційний суд України. 

У той же час, нардепи з Тернопільщини підтримали даний законопроєкт. Це ми бачимо і за результатами поіменного голосування.

Єдина жінка з області Людмила Марченко, яка пройшла у Раду за списками від партії "Слуга народу", розповіла, що 3 вересня - історичний день для України.

- Це велика перемога для усіх нас, і для жителів Тернопільщини, зокрема. Ми йшли на вибори із надією нарешті здійснити волю українського народу. Сьогодні у Верховні Раді зробили те, що всі політики не виконали за довгі роки незалежності. Тому вважаю, що це колосальна перемога. Я безапеляційно «за» прийняте рішення. Радію разом із більшістю українців, - розповіла вона.

Народний депутат від 164-го округу, відомий багатьом тернополянам автомайданівець Ігор Василів також підтримує цю ініціативу.

- Народ України чекав цього рішення десятки років. Депутати повинні на рівні з усіма громадянами відповідати за свої дії відповідно до законів. Я дуже радів, коли за цей законопроєкт проголосували у першому читанні, і ще більше радий, що його підтримали більшістю голосів у другому читанні. Ми пообіцяли виборцям навести лад у країні, тож ми повинні виконати це, - говорить він.

За словами пана Ігоря, люди втомилися від балачок, вони хочуть дій. І ось у них є всі шанси виконати бажання народу.

Народний депутат від 167-го округу Володимир Гевко наголошує, що зняття недоторканності – це свідчення того, що передвиборчі обіцянки не будуть розходитися з діями.

- Нікому раніше не стало політичної волі проголосувати за скасування депутатської недоторканності. Ми не боїмося таких змін, адже знаємо, що люди вимагають їх від політиків. Депутати, які  решта громадян України, повинні бути рівні перед законом, - каже він.

Опитування

Чи підтримуєте ви рішення про зняття депутатської недоторканності?

А як думаєте ви: чи варто було скасовувати депутатську недоторканність? Чи потрібен депутатам політичний "імунітет"? Діліться думками у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    Це називається друзям все ,а ворогам закон. Ось побачете скільки буде посадок так званих з слуг народу із ЗЕ еоманди .До влади прийшли самі натуральні більшовики
  • Андрій

    Тут не дуже то і є чому радіти. Все, що вони мутять протизаконного завжди було так сховано - що за це і недокопаєшся, хіба в випадках коли ті телепні себе взагалі богами відчували - то по людях стріляли то ще що. Але найбільше, зо що їх потрібно притягувати до кримінальної відповідальності - і надалі залишається під ТАБУ. Тобто - зібралась там фракція зелебобіків - наголосувала драконівських законів, повіддавала підприємства, електромережі, трубуу і т.д. своїм господарям,   здала державу , продала землі - але вони ні в чому не винні - бо не несуть відповідальності за голосування. То давайте не буде відповідальності за те як і чого учитель вчить в школі, як водій їде, як лікар операції робить - головне щоб вони не матюкали і необбріхували своїх колег....
  • Степан Шкільний

    Нарешті
  • Оксана Бабяк

    Нарешті дочекали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up