Коли уряд та депутати готують чергове підвищення тарифів для тернополян?(пресслужби)

Коли уряд та депутати готують чергове підвищення тарифів для тернополян?(пресслужби)

Тариф на тепло та гарячу воду більше ніж на 85 % залежить від ціни газу та електроенергії, вартість яких напрямку контролює НКРЕКП, “Нафтогаз” та уряд.

Через підвищення вартості енергоносії вартість тепла та гарячої води вже ближчим часом може зрости до 80 % в залежності від регіону. Тобто в середньому платіжка може «подорожчати» щонайменше на 600-800 грн. Про це прямо заявляють комунальники.

Очевидно, для багатьох українських родин такий «подарунок» від уряду стане важким фінансовим тягарем. Тож заяви урядовців про передачу формування тарифів на місця є не більше ніж спробою відвернути справедливе обурення людей від своєї діяльності.

Монополії для олігархів. Суттєво на підвищення ціни впливає збереження олігархічної монополії на доставку газу і розподіл електроенергії. Більшість обленерго, як і газорозподільчих компаній належать українським енергетичним олігархами. В середньому, кожна українська родина сплачує у кишеню олігарха 150- 300 грн за незрозумілою і непрозорою формулою. Переглянути цю формулу і
скасувати так звану “другу платіжку” урядовці обіцяли ще рік тому, але далі обіцянок не пішло.

Премії чиновникам. Тарифами переймається президент Володимир Зеленський. Він вже кілька разів вимагав розібратися у ситуації. Між тим, поки чиновники безпосередньо відповідальні за підвищення тарифів отримують мільйонні премії, які можна зрівняти з бюджетом окремих українських громад. Зокрема, у минулому збитковому для “Нафтогазу” році, керівники підприємства отримали премію у розмірі 610 млн грн.У 2021 році, вже після підтверджених збитків у квітні, чиновники “Нафтогазу” авансом отримали ще 130 млн грн премії.

Що відбулося

Коли права рука не знає, що робить ліва. У Національній комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), заявили, що в Україні необхідно терміново підвищувати, а не знижувати тарифи на електроенергію для населення. В організації, що від імені держави, займається регулюванням тарифів переконані, що населення має платити економічно
обґрунтовані ціни за електроенергію. Варто нагадати, що у серпні урядовці зробили “знижку” на електроенергію для населення. Хоча, за підрахунками експертів, з урахуванням “урядової знижки на електроенергію” українці заплатять в середньому на 7 % більше. Минулого року 250 Квт електроенергії для українських родин коштувало на 20 грн менше, ніж коштуватиме цього року після “знижки”. Причина проста — наприкінці 2020 уряд підняв ціну на електроенергію за перші 100 Квт/год майже у 2 рази. Тож, “знижка” не компенсує попереднього підвищення.

Тепер же стає очевидним — за публічними заявами про те, що тарифи регулюються на місцях, уряд готує населення до чергового зростання комуналки.

Як зробити тепло доступним
Місцеві комунальники роблять все можливе, щоб зберегти свої міста від “холодної зими”. Громади виділяють кошти з місцевих бюджетів, щоб компенсувати високу ціну газу та електроенергії у тарифі. Врятувати ситуацію могло б забезпечення комунальних підприємств та населення газом українського видобутку. Це газ прилизноу 5-ть разів дешевший за той, яким торгують на міжнародних майданчиках. На сьогодні вартість газу українського видобутку складає близько 2,5-3
грн за кубометр.

Згідно Конституції України — газ українського видобутку належить українському народу. Однак, ані уряд, ані парламент не поспішають давати своєму народу його ж власність. За рахунок простого українця латають бюджетні діри. Адже левову частку вартості газу українського видобутку становить “рента” за користування надр. Вона йде до державного бюджету.
Таким чином, замість проведення реформ, покращення бізнес-клімату, уряд покриває свої дефіцити за рахунок використання надр і підвищення тарифів. Схожа ситуація і на ринку розподілу газу. У більшості країн Європи діє принцип, коли орендар газорозподільчих мереж заробляє на підвищення ефективності, зменшенні втрат при доставці газу. В Україні ж застосовують тіньові формули, взяті “з повітря”. Відтак олігархи йдуть простим шляхом, через НКРЕКП підвищують ще й тариф на доставку газу, замість покращувати ефективність роботи своїх підприємств.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

keyboard_arrow_up