«Ми ризикуємо до кінця місяця отримати 70 летальних випадків», — епідеміолог (пресслужби)

«Ми ризикуємо до кінця місяця отримати 70 летальних випадків», — епідеміолог (пресслужби)

Станом на 12 січня в області на COVID-19 хворіє майже три тисячі осіб. З них – 442 людини перебувають на стаціонарному лікуванні. Майже три сотні потребують кисневого забезпечення. Про це під час засідання Тернопільського обласного штабу боротьби з COVID-19 повідомила начальниця управління охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко. Зниження показників захворюваності протягом останніх 10 днів пов’язане із зменшенням кількістю звернень у період новорічних свят і не відображає реальної картини поширення COVID. Натомість епідситуація в області залишається складною.

Якби уряд не посилив протиепідемічні заходи, вже орієнтовно за 3 тижні довелося б вводити справжній локдаун — з повною забороною громадянам покидати домівки, окрім тих, хто забезпечує ключові інфраструктури держави.

Період введення додаткових обмежувальних заходів (з 8 до 24 січня 2021 року) збігається із завершенням інкубаційного періоду захворювання COVID-19 у людей, які потенційно інфікувалися під час новорічних свят, коли відбулося активне переміщення населення на території України та за її межами. Через це збільшився ризик поширення інфекції. Посилення карантинних заходів у січні дозволить країні не вдаватися до аналогічних заходів впродовж весни 2021 року.

 

Відео дня

За 11 днів померло 27 людей

 

Попри заяви окремих скептиків, завдяки впровадженим карантинним заходам, зокрема й карантину вихідного ми отримали очікуваний результат. Але статистичні цифри на Тернопільщині не повинні вводити в оману та нівелювати серйозність коронавірусної небезпеки. На жаль, хвороба не відступає.

«Зараз ми маємо не істинне зниження захворюваності, а статистичне, - розповідає епідеміолог Володимир Паничев.  Воно пов'язане із меншою кількістю звернень за медичною допомогою та меншою кількістю тестувань, пов'язаних із святкуванням новорічних свят. Якщо послуговуватися іншими критеріями, зокрема, показниками летальності, то за 11 днів померло 27 людей. Якщо буде зберігатися така динаміка, то ми ризикуємо до кінця місяця отримати в районі 70 летальних випадків. Це серйозна загроза. Відсоток позитивних результатів на ПЛР складає від 25 до 33%. Це дуже високий показник, який засвідчує циркуляцію вірусу в нашій популяції. Рекомендацією ВООЗ стосовно цього показника - він не має перевищувати 5%. Тільки тоді можна говорити про те, що ситуація є контрольованою, - каже Володимир Паничев.

Крім того, на  Тернопільщині кожного дня продовжують реєструвати нові випадки інфікування на коронавірус. Від початку пандемії в області вже зафіксували 37 повторних випадків зараження.

«Наші аналітичні матеріали засвідчують, що повторне захворювання протікає значно важче, а ніж первинне. Тобто якщо перший раз в людини була легка форма захворювання, то повторне буде середньої ступені важкості. Якщо ж середня форма захворювання, то повторне інфікування — тяжка форма захворювання», - каже Володимир Паничев.

Карантин не жорсткий

Цей карантин пом’якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун. Він стосується здебільшого тих сфер життєдіяльності, де найвищий ризик поширення інфекції. Поряд з тим, працюватимуть громадський транспорт, стратегічні підприємства, дитячі садочки, магазини, які продають продукти харчування, засоби гігієни та побутову хімію. Кафе та ресторани працюватимуть на винос

Уряд попередив про посилення карантину за місяць до його введення. 9 грудня була офіційно оприлюднена постанова Кабінету Міністрів. За цей час бізнес міг підготуватися — спланувати графік відпусток чи новий формат роботи, наприклад, доставки. Люди, у свою чергу, мали можливість завчасно придбати товари, які їм будуть необхідні протягом 16 днів.

Держава потурбувалась про малий та середній бізнес під час карантину. Майже 12 тисяч підприємців краю отримали компенсацію у 8 тисяч гривень через втрачений прибуток у період зимового локдауну. Тернопільщина увійшла у ТОП- 5 регіонів України за співвідношенням укладених договорів у рамках "Державної програми доступних кредитів 5-7-9" до зареєстрованих у регіоні малих та середніх підприємств. Таким чином Уряд робить все можливе, аби взяти на себе частину збитків бізнесу нашої області.

Карантин у країнах Європи

Польщі з 28 грудня діє тритижневий локдаун - він триватиме до 17 січня.

Протягом цього часу у країні будуть зачинені торговельні центри та гірськолижні траси. У новорічну ніч діяла комендантська година. Під час локдауну працюють лише магазини з продуктами та необхідними товарами повсякденного вжитку.

Наприкінці жовтня уряди Бельгії та Франції оголосили про початок повторних карантинів, які тривали до грудня.

Для того, щоб вийти з дому у Франції громадяни мусять мати із собою спеціальний документ – форму, у друкованому або електронному вигляді. Там вказано ім’я прізвище, місце і дата народження, і адреса проживання.

У Німеччині з 16 грудня країні закрили більшість магазинів, школи та дитсадки, не працюватимуть перукарні і салони краси.

Театри, музеї, фітнес-клуби та басейни були закриті з 2 листопада, коли запровадили "м'який" локдаун. 

У Чехії карантин передбачає, зокрема, комендантську годину (заборону виходу з дому) – з 21.00 до 05.00. Магазини, крім тих, що торгують найнеобхіднішим, будуть закриті. Ресторани не зможуть продавати навіть з вікон видачі, можлива лише доставка додому.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень для техніки школярам 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up