"Вони не переносять вірус, але мріють про дім": як COVID-19 впливає на безпритульних тварин у Тернополі

"Вони не переносять вірус, але мріють про дім": як COVID-19 впливає на безпритульних тварин у Тернополі

Не лише люди, але і тварини, які живуть на вулиці відчули на собі наслідки карантину. Чи продовжують надавати допомогу безпритульним тваринам та як кожен з нас може допомогти друзям меншим, дізнавалися «20 хвилин».

Голова громадської організації «Ноїв ковчег» Володимир Тукало розповів, що в 2019 році безпритульних собак налічувалося понад 500.

На думку пана Володимира, найбільшою проблемою для безпритульних тварин в період карантину є відсутність місць, де би їх годували. Раніше підгодовували на ринках, чотирилапі завжди мали, що їсти,  працівники ринку їх годували, наразі такого нема. Тому зараз цим займаються лише волонтери.

Відео дня

Білочка, 3 роки. Дружелюбна та весела, стерилізована

─ У нас є центр стерилізації та притулок тимчасового утримування, - каже Володимир Тукало. – Тварин, які отримали ветеринарну допомогу, а особливо тих, які мають якісь серйозні травми чи переломи, розміщують в центрі стерилізації для подальшого лікування. Також багатьох ми відправляємо на лікувальний стаціонар у Львів, там їм проводять стаціонарне лікування, а після цього ми їх забираємо.

Аза, 1 рік. Дуже дружелюбна, стерилізована

За словами Володимира Тукала, кількість собак та котів, яким потрібна допомога під час карантину, точно не зменшилась. Навпаки, є певне збільшення, однак воно не пов'язане з карантином. Така тенденція зберігається ближче до великих свят та на самі свята, наприклад Великдень чи Різдво. Особливо багато собак наразі перебувають в центрі стерилізації з травмами опорно-рухового апарату.

Барні, 1 рік. Вакцинований

Тварин стерилізують, але недостатньо

─ Якщо брати собак, то щоб об'єктивно сказати, чи є наразі великою проблема стерилізації тварин,  потрібно проводити повторний підрахунок безпритульних собак в Тернополі, - пояснює зоозахисниця Людмила Чеховська - Минулого року ми разом із Благодійним Фондом «Вірні Друзі» організували у травні такий підрахунок на базі програмного забезпечення від Animal ID. Тоді виявили лише 21.5% стерилізованих.

Сестрички Емілі, Міра, Мікі, 8 місяців. Вакциновані

Пані Людмила розповіла, що цього року планували знову проводити такий підрахунок, аби промоніторити, як здійснює стерилізацію теперішній підрядник, але завадив карантин. Можливо, вдасться провести такий підрахунок після карантину. Чимало собак котрі раніше бігали без кліпси уже її мають, тобто можна сказати, що стерилізацію проводять. Проблема набагато глибша, адже стерилізація - це постійний процес, бо  з'являються інші тварини, постійно підкидають і викидають нових.

Делі, 1 рік. Дуже активна та дружелюбна, стерилізована

─ Якщо ж брати кішок, то все переважно відбувається зусиллями волонтерів, тому що програма регуляції чисельності безпритульних тварин не стосується кішок, і центр стерилізації не розрахований на котів, але знаю, що в інших містах, як от у Львові, де тримають к-ть собак під контролем, уже беруться і за стерилізацію міських вуличних котиків, - каже Людмила Чеховська.

Люди можуть взяти тварину з центру стерилізації

У центрі стерилізації наразі перебуває близько 75 тварин.

- Люди, які бажають забрати тварин з нашого центру, можуть це зробити. Ми займаємося прилаштуванням тварин і в соцмережах, наприклад у Facebook. Звичайно, ми спочатку запитуємо в людей, куди вони заберуть тварин, чи мають вони можливість нею опікуватися, займатися, питаємо про умови, для того, щоб попередити жорстоке поводження з твариною, - каже пан Володимир. - І найголовніше, для тих хто хоче взяти улюбленця ─ собаки чи котики не розносять коронавірус і не передадуть його вам.

Аліса, 1 рік. Стерилізована

Також люди можуть взяти тварину на перетримування, аби собака чи кіт перечекали реабілітаційний період в більш комфортних умовах.

Поради тим, хто бажає взяти домашню тварину

─ Людям потрібно пам'ятати, що тварина - не іграшка, а таке ж живе створіння з почуттями і свідомістю, як і ми, - каже зоозахисниця Людмила Чеховська. - Заводити тварину потрібно обдумано і відповідально, враховувати свій спосіб життя і навіть фінансову спроможність, а крім того відповідально її утримувати, не випускати без нагляду.

 Пані Людмила вважає, що егоїзм по відношенню до тварин призводить до таких вірусів, який зараз поставив людство на коліна. Люди мають ставитись до інших так, як хотіли б, аби ставились до них, це абсолютно реально.

Володимир Тукало розповідає, що часто люди беруть домашню тварину, коли в сім'ї є мала дитина, але в неї на таких тварин може бути алергія. Тому, перш за все, варто проконсультуватися з сімейним  лікарем чи педіатром, чи не буде шкодити вашій дитині перебування тварини в домі.

─ Про деталі, наприклад: вигул, годування і так далі вже можна домовитися із волонтерами, у яких ви берете тварину. Також важливо виховувати манери у собак, аби собака була контрольована і не становила загрози ні сім'ї, ні людям, з якими вона може контактувати.

Також необхідно приділяти тварині час, загалом варто виділити від трьох годин в день, каже пан Володимир.

Якщо ви виявили бажання взяти до себе собаку або котика, можете зателефонувати за номером:

(097) 227 43 51;

(097) 489 10 35.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Liudmyla Sha

    Додам важливий момент, який автор статті чомусь не згадав з мого коментаря. При підрахунку минулого року, ми виявили лише 21.5% стерилізованих серед безпритульних собак, що було відображенням діяльності стерилізаційного центру за керівництва попереднього підрядника ТОВ Зооцентр. Як працює теперішній підрядник поки ще рано судити, але сподіваємось знову провести підрахунок після карантину.
    Це важливо, тому що це свідчить про недобросовісне виконання обов'язків за кошти громади саме ТОВ Зооцентр в той час коли у ЗМІ вони не соромились говорити неправду про 300-900 відловлених і стерилізованих собак на рік... Співзасновниця ТОВ Зооцентр, до речі, тепер має інший комерційний бізнес - соціальну ветеринарну клініку Хатіко, відкриту також за кошти громади.
  • Фея

    От би українцї так співчували людям, як тваринам, але на жаль до своїх співвітчизників зі Сходу ми відносимся гірше ніж до котиків і собак...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up