"Ми навіть руки не можемо помити". Тернополяни два дні без води, а їм пропонують скинутися на трубу

"Ми навіть руки не можемо помити". Тернополяни два дні без води, а їм пропонують скинутися на трубу
  • Два дні мешканці будинку на вулиці Київська, 6 сидять без води. Про це у редакцію повідомила читачка Анна. Вона розповіла, що воду відключили через несправність труб між поверхами. 
  • У підприємстві, що обслуговує будинок, кажуть, що готові зробити ремонт, але якщо мешканці самі куплять трубу. 
  • Чи повинні тернополяни за власний кошт усувати недоліки, ми поцікавилися і в юриста. 

─ Час пандемії, а ми навіть руки не маємо, де помити. У ЖЕКу сказали, щоби ми збирали по 100 гривень, і за ці гроші вони придбають труби, аби замінити нинішні, ─ каже пані Анна. ─ Я не вірю, щоби в ЖЕКу не було труби, аби поставити. Чому нас кинули напризволяще?

В управлінні житлово-комунального господарства пояснили, що в цьому будинку між третім та четвертим поверхом протікає вода, там виникла аварійна ситуація. З такою скаргою звернулися самі мешканці будинку на вулиці Київська 6.

- При детальнішій перевірці працівники ПП «Люкс» з'ясували, що вся труба є гнилою і потребує заміни. Тому майстер відповідного приватного підприємства провів бесіду з жителями про доцільність заміни всієї труби, пояснюють в управління

Відео дня

Чому підприємство не може поміняти всю трубу?

Заміна всієї труби є капітальним ремонтом, який не входить в межі компетенції підприємства, що обслуговує будинок, ─ кажуть в управлінні ЖКГ. ─ Підприємство може замінити не більше семи відсотків труби, згідно з чинним законодавством. Це саме стосується, наприклад, ремонту покрівлі. Якщо люди хочуть зробити поточний ремонт за кошти з бюджету, вони повинні написати заяву  чи звернення в управління ЖКГ, чекати поки їх розглянуть, тому що їхній будинок  не внесений до переліку будинків, де будуть проводити ремонтні роботи.

В управлінні ЖКГ  пояснили, що цього зробити це наразі неможливо, тому що зараз вода вже протікає і відновити водопостачання - означає дозволити затопити весь будинок.

Хто купуватиме труби?

─ Після бесіди з майстром самі мешканці дійшли згоди, і тепер вони збирають кошти для купівлі труби. Знову ж таки, це робить не підприємство, а самі мешканці. Майстер пояснив їм, що заміна лише певної ділянки труби буде неякісною роботою і надалі призведе до нових протікань, ─ повідомляють в управлінні ЖКГ. ─ Один з мешканців цього будинку займається продажем труб, тобто інші можуть купити саме в нього відповідні труби, а підприємство безкоштовно здійснить заміну. На 7 травня працівники готові приділити увагу цьому об’єкту та замінити трубу. Однак, якщо мешканці проти, то це рішення, звісно, можна переглянути.

Якщо жителі будинку на вулиці Київська, 6 зацікавлені в тому, щоби полагодити труби швидше, то варіант, який запропонувало ЖКГ, не порушує чинного законодавства. В іншому випадку, мешканці будинку написати відповідну заяву та чекати відповідь, однак це може затягнутися на довгий час, кажуть в управлінні ЖКГ.

─ Комунальне підприємство не вимагає гроші за заміну труби, а лише запропонувало найоптимальніший варіант вирішення ситуації. До того ж, станом на 1 травня по цьому будинку існує заборгованість перед  комунальним підприємством на суму понад 80 тисяч гривень, ─ додають в управлінні

"Відповідальність несуть співвласники"

За роз'яснення ми звернулися і в приватне підприємство, яке обслуговує будинок. 

─ У нас є затверджений міською радою тариф, у ньому нема закладених витрат на капітальний ремонт. Ми виконуємо те, що закладено в тарифі, капітальний ремонт – це коли іде заміна частини водопроводу, каналізації, тобто потрібні нові матеріали. Заміна стояка є капітальним ремонтом, і саме співвласники несуть відповідальність за його проведення, - каже юрист ПП «Люкс» ─ Ми можемо провести капітальний ремонт, але ці труби купити не можемо, тому що це не входить в структуру наших послуг.

Юрист ПП «Люкс» пояснила, що підприємство проводить лише технічне обслуговування, але не капітальний ремонт. Згідно з пунктом 2.12.1 наказу №150 Держжитлокомунгоспу – заміна ділянок трубопроводу – капітальний ремонт.

"Мешканці можуть поскаржитися на підприємство"

Як юрист пояснює дії підприємства?

─ Я не можу заперечити, що твердження юриста ПП «Люкс»  має певне підґрунтя. Зараз вже не має того регулювання, коли за майно когось несе відповідальність держава, і люди, які живуть в будинку повинні дбати та підтримувати його в належному стані, ─ каже юрист Ростислав Небельський.

Мешканці можуть використати інструменти скарг та звернень, але це все не матиме нагальної дії, і їм доведеться щонайменше місяць часу чекати на відповідь, додав пан Ростислав.

А як вражаєте ви, хто правий в цій ситуації? Діліться думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • саша

    а ви хочете всьо на халяву як за союзу  міняйтесь
  • Олеся Лт

    А що - жеки 30років ніфіга не робили, потім самоліквідувались, а ви тепер, лохи, ремонтуйте зігнивші труби
  • Max

    А хіба будинок і внутрішнік комунікації це не власність ОСББ (тобто жителів пофакту)?. Хто їм ту трубу має купити?
  • Собко Василь

    "У нас є затверджений міською радою тариф, у ньому нема закладених витрат на капітальний ремонт." --- Чудово! Зато 1.4 млн. грн. грошей платників податків на створення флотилії на ставі під час надзвичайної ситуації гроші в ТМР знайшлись і при цьому Надал піарно просить в уряду і депутатів 5 тис. на підтримку мешканців. А катера особливо не вистачає медикам і тим, хто втратив роботу через карантин. Покататися у вільний час.
    https://ternopilcity.gov.ua/vikonavchiy-komitet/rishennya-vikonavchogo-komitetu-2019/38715.html?fbclid=IwAR2BuCrAICNo2rZ9FKuXlfZo-Q-oSwBhuHoI6sZtPKEActxg2CMtdJVuiIU

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up