Як правильно доглядати за газоном улітку? Корисні та практичні поради

Як правильно доглядати за газоном улітку? Корисні та практичні поради
  • Пишний газон – це гордість будь-якого садівника. Він не тільки покращує вигляд території вашої оселі, а й забезпечує природну поверхню, на якій можна відпочивати на дозвіллі.
  • Як пильнувати за зеленим килимом влітку й виростити його ідеальним? Про хвороби, від яких «страждають» газонні трави, та ефективну боротьбу з ними читайте у матеріалі.

Дотримуючись декількох простих рекомендацій, можна зберегти свій газон здоровим та красивим до кінця осені. Найперше – за ним потрібен ретельний догляд.

Особливо пильним слід бути з кінця травня до серпня.

Відео дня

На що звернути увагу влітку?

У цей період для газону необхідно зробити дві обов’язкові речі: регулярне скошування та внесення довгострокових добрив із середини до кінця червня.

Щодо першої, то колектив тернопільської компанії ДП «Світ насіння» радить не підстригати газон надто коротко, адже це послаблює кореневу систему і дає можливість бур’янам конкурувати з травами. Ліпше косити високо – від 3 до 7 см.

Робити це слід періодично, в такому випадку матимете більше шансів на густий та міцний газон. Косіть врізнобіч і щоразу змінюйте «малюнок», наприклад перейдіть з півночі на південь, зі сходу на захід, за годинниковою стрілкою, проти неї, по діагоналі тощо.

Це дозволить зрізати більше бур’янів, стебла яких можуть нахилятись в напрямку косіння, а також зменшить ущільнення ґрунту і знос дерну від коліс.

Заточувати леза косарки потрібно хоча б раз на рік. Тупі леза відривають, а не зрізають травинки. Це робить газон уразливішим для різних хвороб.

Не прибирайте залишки трави. Влітку вони чудово розкладаються й насичують ґрунт азотом та іншими поживними речовинами. Це позитивно впливає на газон. Однак, якщо у літні місяці переважає прохолодна або дощова погода, скошену траву краще зібрати, адже розкладання відбуватиметься повільно.

Після весняного підживлення, вносити мінеральні добрива повторно доцільніше в середині червня. Усі рекомендовані агропрепарати, їхнє цільове призначення та кількість, необхідну для газону, показано на схемі нижче.

Основні хвороби та шкідники газонів

Це, в першу чергу, снігова пліснява. Збудники хвороби — гриби з роду Fusarium, що є паразитами, яких безліч у ґрунті й на рослинних рештках.

Посилюється розвиток хвороби восени, а підсилюється рано навесні. Окремі гриби з роду Fusarium починають розвиватися вже при температурі +5°С.

В результаті захворювання, газонні трави втрачають колір, вкриваються водянистими плямами, на яких з’являється спершу білий, а пізніше рожевий наліт. При сильному розвитку снігової плісняви стебла травинок склеюються, знебарвлюються та відмирають. При цьому газон зріджується.

Крім цієї хвороби, газонам у період вегетації можуть шкодити септоріоз, іржа, борошниста роса, чорна плямистість, а ще звичайні личинки травневого хруща.

Варто уточнити, що зазвичай присутність кількох шкідників або бур’янів на газоні не потребує занепокоєння. Комахи рідко шкодять доглянутій траві.

Якщо на вашій галявині поблизу будинку розкидані кілька широколистих бур’янів, зрізайте їх вручну, перш ніж вони дадуть насіннєві головки.

Складною проблемою є так зване «казкове кільце» – хвороба домашнього газону, у ході якої утворюються круглі або напівкруглі ділянки (діаметром від кількох сантиметрів до 1 метра), з темно-зеленої трави, котра згодом «гине». Якщо плями незначні, проти них застосовують азотні добрива. 

До слова, найпотужніше протистоїть різних захворюванням газон, що складається із суміші сортів тонконога та червоної повзучої вівсяниці.

Які препарати використовувати для захисту газону?

В компанії «Світ насіння» говорять, що при використанні гербіцидів, краще розпорошити їх на окремі бур’яни, а не обробляти всю ділянку, засіяну травою.

У період з кінця квітня до серпня для захисту газону від плямистості, викликаної борошнистою росою, септоріозом, іржею та рештою хвороб, застосовують агропрепарат Квадріс 250 SC, к. с – 6 мілілітрів на 5 л води.

Також з кінця квітня та до травня газони, а особливо ті, яким більше 2 років, можуть псувати личинки ґрунтових шкідників (хрущі, довгоніжки, дротяники).

Профілактично або при перших ознаках пошкоджень газон слід обробити препаратом Актара 25 WG, в.г. Для цього 1-2 упаковки по 6 грам розчиняють у 8-10 літрів води (можна застосувати садову лійку) для обробки 1 сотки.

Для кращого проникнення речовини у ґрунт, після обробки треба полити газон. Не забувайте взагалі ретельно зрошувати траву, особливо якщо влітку тривала посуха. Не потрібно робити це щодня, достатньо 2-3 рази на тиждень.  

Повторну обробку газону Актарою варто провести наприкінці серпня. Завжди читайте етикетку препарата й одягайте захисне вбрання та рукавички при його використанні на своїй ділянці.

Після останнього скошування газону насамкінець застосовують препарат Світч 62,5 WG, в. г. – 10 грамів на 5 літрів води на 1 сотку.  За умови теплої вологої погоди процедуру ще раз повторюють через 10–12 днів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up