Захист томатів на присадибних ділянках: коротко і ясно про складне (ПОРАДИ)

Захист томатів на присадибних ділянках: коротко і ясно про складне (ПОРАДИ)
  • Серед овочів на присадибних та дачних ділянках тернополяни найчастіше вирощують помідори. На хороший урожай цієї культури впливає чимало факторів, зокрема, правильний догляд та захист від хвороб, використовуючи якісні агропрепарати.
  • Як боротися зі шкідниками та ураженнями рослин, які «хімікати» доцільніше купувати й коли? Читайте про все у нашому матеріалі.

Останнім часом городники все частіше вирощують високопродуктивні зарубіжні гібриди помідорів, з яких без належного агрофону та застосування засобів захисту рослин отримати великий урожай практично неможливо.

На невеликих за розміром присадибних ділянках непросто регулярно дотримуватись сівозміни, а ще зазвичай томати тут значно частіше уражають хвороби, котрі не дають розкрити потенціал насіння у повній мірі.

Про захворювання та способи порятунку рослин від них нам погодились більше розповісти в ДП «Світ Насіння», що є офіційним дистриб’ютором компаній-виробників «BAYER» і «SYNGENTA» у Тернополі.

Відео дня

Про хвороби й шкідники, що уражають томати

Найчастіше помідори страждають від таких хвороб, як:

  • Фітофтороз — найпоширеніша та найшкодочинніша хвороба пасльонових культур (картоплі, томатів, перцю, баклажанів), яка уражує листя, стебла, плоди рослини. Втратити врожай можна навіть за 3–4 дні.

  • Альтернаріоз уражує листя, стебла, плоди помідорів. Зазвичай перші ознаки цієї хвороби з’являються у кінці цвітіння. Може уражуватися розсада. Пошкоджені плоди непридатні до вживання та переробки.

  • Септоріоз (біла плямистість). Ця хвороба широко розповсюджена в теплицях та відкритому ґрунті. Спочатку на нижньому листі з’являються невеликі бурі плями, пізніше їх центри набувають брудно-білого кольору. Плями зливаються, листя засихає. Верхівка рослини лишається зеленою. Септоріоз спричиняє великі втрати врожаю. Оптимальний розвиток хвороби відбувається за температури 20 ᵒС та вологості повітря 70–90 %.​

  • Борошниста роса найчастіше зустрічається у теплицях. На листі з’являється білий наліт, знижується якість урожаю. Хвороба потужно розвивається при температурі 20–25 ᵒС та при підвищеній вологості повітря.

  • Сіра гниль також поширена у теплицях. На листі та плодах виникають  темні вологі плями з сірим пухнастим нальотом. Хвороба поширюється за температури від 15 ᵒС і вище та при надмірному зволоженні. Пошкоджені плоди втрачають товарний вигляд, не зберігаються.

Щодо шкідників, то томатам зазвичай шкодять:

  • звичайний колорадський жук (небезпечний для сходів та висадженої розсади);
  • попелиця (живиться клітинним соком рослин, пошкоджує бутони й квіти помідорів, їхнє листя скручується та передчасно опадає);
  • озима совка (підгризає сходи та молоді рослини);
  • картопляна совка (вигризає ходи в стеблах, після чого рослини ламаються);
  • городня совка (живиться листям та дозріваючими плодами);
  • бавовникова совка (виїдає точки росту, верхнє листя рослини, а пізніше пошкоджує дозріваючі плоди).

Яка комплексна технологія захисту томатів?

Для запобігання проростанню однорічних злакових і деяких дводольних бур’янів ще до висадки розсади помідорів ґрунт необхідно обробити гербіцидом Дуал Голд. Аби оберегти саму розсаду від дротяників, капустянки та колорадського жука її в касетах або стаканчиках за день до висадки в землю необхідно полити 0,2 % розчином інсектициду Актара. 

– Якщо не вийшло обробити розсаду до висадки, можна провести полив цим розчином на другий-третій день з розрахунку 30–50 мл на рослину. Актара є системним препаратом, який активно поглинається корінням і рухається по рослині до листя, забезпечуючи довготривалий захист, – кажуть у підприємстві.

Пізніше, коли розсада томатів вкоренилась, проти фітофторозу, альтернаріозу і борошнистої роси необхідно провести профілактичну обробку фунгіцидом Квадріс. Таку обробку можна здійснювати і раніше в касетах, за 2–3 дні до висадки стебел. Для знищення багаторічних і однорічних злакових бур’янів на ділянці застосовують гербіцид Фюзілад Форте. Цей препарат безпечний для томатів, впливає тільки на злакові бур’яни.

– У період активного росту для захисту томатів від фітофторозу їх обробляють фунгіцидом Ридоміл Голд. Треба 2–3 обробки з інтервалом 8–14 днів залежно від погодних умов. Препарат забезпечує подвійний захист: частина його поглинається листям і стеблами, а решту – залишається на поверхні, не даючи збудникам хвороб проникнути в рослину, – розповідають у «Світ насіння».

Згодом, коли припиняється активний ріст помідорів та починається утворення плодів, необхідно зробити 1–2 обробки фунгіцидом Ревус Топ для захисту від альтернаріозу й фітофторозу. Цей «хімікат» має потужну дію ще й на септоріоз та кладоспоріоз.

У період дозрівання томатів для захисту від фітофторозу, альтернаріозу, кладоспоріозу, сірої гнилі знову застосовують фунгіцид Квадріс.

– Цей препарат вирізняється комплексною дією проти багатьох хвороб і має дуже короткий період очікування — всього 5 днів. Також для захисту від сірої й іншої гнилі радимо застосовувати фунгіцид Світч, який використовують як у відкритому ґрунті, так і у теплицях в фазу бутонізації й дозрівання томатів. Препарат має короткий термін очікування, значно покращує лежкість та товарний вигляд плодів, – пропонують фахівці підприємства.

У період вегетації для захисту від попелиць, трипсів і цикадок — переносників таких вірусних хвороб, як стовбур, бронзовість листя, дачники можуть використовувати інсектициди Актара й Енжіо

Обробки проти бавовникової та томатної совок проводять інсектицидом Проклейм на початку цвітіння й до моменту дозрівання томатів. Цю процедуру треба робити при появі яйцекладок шкідника.

Під час вегетації за умови розтягнутого періоду виходу личинок совок застосовують інсектицид Енжіо. За умови збігання строків обробок проти хвороб та шкідників проводять сумісну обробку (фунгіцид + інсектицид). 

Безпека застосування препаратів

Для кожного конкретного агрохімікату необхідно використовувати рекомендації, зазначені в інструкції. Важливо чітко дотримуватися дозування і термінів застосування продукції, витримуючи необхідний час очікування до дозрівання та збору врожаю.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • СТУГНА П

    Стільки хімії і мороки ,що простіше купити на ринку чим цією дурньою займатися . Якщо порахувати то сраний ридоміл голд 50г  коштує 84 грн , а решту препаратів ось і все плюсуємо до купи ,а ще витрати на проїзд . Одним словом щоб мати помідори на своїй ділянці ,дачі це треба там бути  цілодобово і безперестанку заливати хімією . У нас в Тернополі не той клімат щоб вирощувати томати .Все це бавленка від розсади і до кінцевого результату . Скільки хімози не ляй на ті помідори так чи інакше результат буде максимум відро нормальних помідорів ,а решту просто погниє .

keyboard_arrow_up