Готуємо хек із морквяно-картопляним пюре

Готуємо хек із морквяно-картопляним пюре

20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Смажений у клярі хек із морквяно-картопляним пюре — один із варіантів ситного обіду у піст. Таку страву під час майстер-класу приготував шеф-кухар „Файного міста” Віталій Гуралевич.

Previous Next
 
— Хек вважають однією з найкращих риб для приготування, тому що в ньому мало кісток, — розповідає Віталій. — У хеку майже немає жирів, і це робить продукт незамінним у дієтичному харчуванні. А рецептів приготування цієї риби надзвичайно багато.


Спочатку для риби потрібно приготувати кляр. 
— Кляр — це рідке тісто, в яке продукти вмочують перед обсмажуванням. Слово „кляр» французького походження, що означає „рідкий”, — каже шеф-кухар. — Головне завдання кляру – захист продукту від прямого контакту з жиром. При цьому на рибі утворюється скоринка, а всередині кляру вона запарюється. Також кляр дозволяє збільшити розмір страви і надає їй ситності.
В’язкість кляру, додає співрозмовник, є показником його правильного приготування і визначається швидкістю стікання з ложки. 
— Кляр для обсмажування риби на сковороді й обсмажування у фритюрі має бути різним, — пояснює чоловік. — Для фритюру він має бути густішим.
Віталій готує кляр із борошна, картопляного крохмалю, яєць і молока. Спочатку він збиває яйця, поступово додаючи борошно і молоко. За словами шеф-кухаря, клейковина борошна набухає  — і кляр стає пишнішим. Наприкінці чоловік додає крохмаль, ретельно його розмішує, щоб не було грудочок, і кладе кляр у холодильник на 15 хвилин — щоби був в’язким. 
Готувати морквяно-картопляне пюре нескладно. Головне — добре його протерти, щоб не було грудочок. Тож шеф-кухар спочатку розминає варену картоплю, збиває у блендері варену моркву. Потім, змішавши обидва пюре, протирає масу через сито, щоб була ніжною. А тоді додає вершки, масло і спеції.  
— Морква — це не тільки смачний солодкий овоч, а й дуже корисний продукт завдяки високому вмісту каротину, — каже Віталій. — Ця речовина є найкращою профілактикою хвороб зору. Найкраще каротин з моркви засвоюється з рослинними чи тваринними жирами, тому для страви з цього овоча обов'язковою добавкою є вершкове масло, олія, вершки або сметана. Морква набагато корисніша у вареному вигляді, ніж у сирому. Саме тому морквяне пюре має бути у раціоні як дітей, так і дорослих.
Поки шеф-кухар „чаклує” над стравою, дізнаюся, що у меню ресторану нещодавно з’явилися нові страви з риби. Так, тепер у „Файному місті” можна посмакувати фореллю на овочевій подушці під вершково-лимонним соусом, а також запечена скумбрія з овочами — солодким перцем, броколі і грибами. Тож любителі рибних смаколиків не залишаться голодними. 

Відео дня

Скільки чого треба:
70 г хека, 100 г моркви, 100 г картоплі, 3 ст. л. борошна, 2 ст. л. картопляного крохмалю, 0,5 скл. молока, 3 яйця, сіль, перець, 100 мл 18% вершків, 50 г масла.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up