"20 хвилин" пропонує свій майстер-клас, а також рецепти різноманітних смачних страв і напоїв
Немає нічого смачнішого, ніж домашня випічка — ще тепла і пахуча, щойно з духовки. Тож пропонуємо рецепт, перевірений на практиці. Спробуйте — не пожалкуєте!
Маківниками називають коржики з маком і медом, листковий пиріг із маком, струдель, а також маковий перекладанець. У нашому випадку йдеться про останній.
Перекладанці з маком готують по-різному. Деякі господині викладають шар тертого маку на тісто, інші мак із тістом вимішують. Пропонуємо другий варіант. Він нічим не гірший від першого, якщо маку не пожаліти. А коли дати багато горіхів, то пальчики оближете!
Отож спочатку готуємо всі необхідні продукти: тремо мак, чистимо горіхи, відмірюємо точно за рецептом решту складників. Мак можна терти як у макітрі, так і в кавомолці. Почищені горіхи треба покраяти ножем не дуже дрібно, аби вони хрумтіли.
Далі збиваємо яйця на пухку піну. Це можна робити за допомогою міксера, вручну — вінчиком або у кухонному комбайні. Я обрала третій — найлегший варіант. У ході збивання повільно всипаємо цукор. За кілька хвилин тоненькою цівочкою вливаємо до яєчної маси топлене масло. Якщо воно ще гаряче, ставимо посудину у холодну воду — і воно миттю охолоне. Разом із маслом збиваємо суміш ще кілька хвилин.
Тепер готуємо тісто. Спочатку змішуємо борошно з горіхами, маком і розпушувачем. До нього виливаємо яєчно-масляну суміш. Усе ретельно вимішуємо, а в кінці вливаємо молоко. Готову масу виливаємо у форму для випікання, змащену жиром або застелену харчовою фольгою. Печемо маківник 25-30 хвилин при температурі 200 градусів. Готовність випічки визначаємо сірником.
Бажано, щоб маківник трохи охолов, перш ніж ви будете розрізати його навпіл. Далі перекладаємо пляцок кремом, поливаємо приготовленою чи купованою глазур’ю, посипаємо кокосовою стружкою. Якщо все зроблено правильно, а головне — з гарним настроєм, то маківник вдасться на всі сто. Смачного!
Скільки чого треба:
Тісто: 1 скл. борошна, ? скл. цукру, 100 г масла, 150 г волоських горіхів, 100-150 г маку, 2 ч. л. ванільного цукру, 1 ч. л. розпушувача, 2 яйця, 125 мл молока. Крем: 200 г масла, цукор-пудра і лимонний сік до смаку. Шоколадна глазур: 50 г масла, 2-3 ст. л. какао, 2 ст. л. води.
Послідовність приготування:
1. Почистити горіхи, змолоти мак, підігріти масло, підготувати інші продукти
2. Збити яйця на пухку піну, поступово додаючи цукор і ванільний цукор
3. Борошно змішати з розпушувачем, маком і горіхами, ретельно вимішати
4. Топлене масло влити до яєчної маси, змішати масу з борошном, влити молоко
5. Маківник пекти 25-30 хвилин при 200С, вийняти, розрізати, перемастити кремом
6. Полити маківник шоколадною глазур’ю, посипати кокосовою стружкою
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер
Anonymous
Anonymous
Anonymous