Рецепт смачного і простого «Тертого пирога» з варенням чи ягодами

Рецепт смачного і простого «Тертого пирога» з варенням чи ягодами

Пам'ятаєте пиріг, який готувала вам мама чи бабуся ще у дитинстві? Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко відтворив рецепт такої випічки. Ми ділимось ним із вами.

— Тертий пиріг —  це одна з небагатьох страв, які готувала моя мама в дитинстві. Пам’ятаю неймовірний аромат, який виходив з духовки під час приготування, і те, як я не міг дочекатися моменту його приготування. Ще гарячим хапав, обпікаючи пальці рук, і насолоджувався божественним смаком. Звичайно, я вніс у мамин рецепт свої корективи і вирішив сам приготувати начинку для пирога. Мені здається, що ці невеликі зміни його зовсім не зіпсували, а зробили смак ще більш насиченим і яскравим, — описує рецепт шеф-кухар Євген Клопотенко. 

Ви ж можете приготувати такий пиріг із будь-яким варенням, яке знайдете у холодильнику. Або замінити ягоди на будь-які інші сезонні.

Як приготувати тертий пиріг 

Відео дня
v class="video-block">

Інгредієнти

Для тіста:

  • 420 г борошна пшеничного
  • 200 г вершкового масла
  • 250 г цукру
  • 10 г цукру ванільного
  • 2 яйця
  • 10 г розпушувача
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 400 г чорної смородини (свіжої або замороженої)
  • 200 г цукру
  • 5 гілочок фіолетового базиліку

Покроковий рецепт 

Крок 1

Приготуйте начинку. Для цього з'єднаєте у сотейнику чорну смородину (400 г) або будь-які інші ягоди з цукром (200 г). Поставте на сильний вогонь на 2-3 хвилини, щоб сік почав виділятися і цукор почав розчинятись. Не забувайте при цьому постійно помішувати ягоди, щоб вони не підгоріли. Тепер зменшить вогонь трохи нижче середнього і уварюйте масу протягом 15-20 хвилин. Як я перевіряю готовність варення? Перед тим як його варити я беру тарілку і відправляю її в морозилку охолодитися. Для перевірки варення на готовність я капаю варення на холодну поверхню тарілки і нахиляю тарілку з боку в бік. Якщо крапля тримає свою форму і не розтікається при цих маніпуляціях, то варення готове і його можна знімати з вогню. Якщо ще розтікається, то потрібно проварити ще якийсь час.

Приготовьте начинкуКрок 2 

Листя базиліка (5 гілочок) дрібно наріжте і відправте в гаряче варення за декілька хвилин до готовності. Перемішайте. Начинка до пирога готова - можемо замішувати тісто.

Нарежьте базиликКрок 3 

 

Вершкове масло (200 г) наріжте кубиками і перекладіть в миску. Нехай воно трохи підтане.

Нарежьте листья базиликаКрок 4

 

У миску з підталим вершковим маслом додайте ванільний цукор (10 г), сіль і цукор (250 г).

Добавьте сахарКрок 5 

За допомогою вінчика збийте масу до повного об'єднання і пишності. Можете для цього використовувати автоматичний міксер, ну, а мені ліньки мити посуд, тому я намагаюся обходитися мінімальною кількістю гаджетів. Вийде не гірше!

С помощью венчика взбейте массуКрок 6 

Введіть яйця (2 шт.) по одному і продовжуйте збивати до однорідності.

Введите яйцаКрок 7

Тепер прийшов час для борошна (420 г) і розпушувача (10 г).

Добавьте мукуКрок 8 

Замісіть м'яке і пластичне тісто. Намагайтеся місити його мінімально, пісочне тісто не любить перегріву від тепла рук!

Замесите тестоКрок 9 

Тепер відокремте від загальної маси 1/3 тіста, це буде основа для пирога. Насправді існує два варіанти приготування тертого пирога. Можна використовувати меншу частину в якості основи, а решту 2/3 тіста натерти зверху. Тоді пиріг буде більш пишним. Якщо ж ви хочете зробити пиріг більш тонким і хрустким, то розкачайте 2/3 тіста, а решту меншу частину відправте у морозилку, а потім натріть на тертці. Смак від цього особливо не зміниться.

Отделите от общей массы 1/3Крок 10

Оберніть більшу частину тіста харчовою плівкою і приберіть в морозильну камеру на 30 хвилин. Нехай тісто трохи охолоне і підмерзне, так його буде зручніше натирати на тертці. Меньшу частину тіста також оберніть харчовою плівкою і приберіть в холодильник, щоб воно відпочило, теж на 30 хвилин. Після цього воно стане ще більш пластичним і його буде зручно розкачувати.

Оберните тесто пищевой пленкойКрок 11

Дістаньте меншу частину тіста з холодильника і розкачайте між двома листами пергаменту в пласт товщиною 3-4 мм. Перенесіть його прямо з нижнім пергаментом на деко і далі формуйте пиріг вже в ньому.

Раскатайте меньшую частьКрок 12

 

Змастіть основу пирога вже остиглим варенням. Дістаньте другу частину тіста з морозилки і натріть його поверх варення на крупній тертці, рівномірно розподіляючи по всій поверхні основи.

Натрите большую часть тестаКрок 13

Поставте в духовку з температурою 180 градусів на 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підрум'янитися. Готовому пирогу дайте трохи охолонути і наріжте порційними шматочками.

Отправьте пирог в духовкуСмачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали як приготувати Пляцок «Чорнобривці» .У ньому поєднуються тонкі пісочні коржі, макова і кокосова начинка та ніжний крем з цитрусовою ноткою! Це так смачно, що гості точно не залишать і шматочка.

Читайте також: 

 Корисно і для здоров'я, і для фігури: легкі салати з буряком

І намазка, і салат: готуємо універсальну весняну страву з редискою

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up