Смарагдові вареники і м'ясна кишеня: рецепти оригінальних страв на Зелені свята

Смарагдові вареники і м'ясна кишеня: рецепти оригінальних страв на Зелені свята
  • У народі вважають, що починається літо саме з Трійці.
  • Зелених свят чекають особливо — це одне з найбільших християнських свят.
  • На столі мають бути страви з зеленню.

Святковий стіл на Трійцю аж буяє від зелені. Проте за всією величністю свята Трійці українці не перетворювали його на свято їжі, тобто не готували якихось надзвичайних страв, дорогих чи занадто вишуканих, зате було багато зелені, парувала молода картопелька з кропом, яйця — як барви сонця і літа, молоко і молочні страви — символ достатку, запечене м’ясо, пироги з ягодами і ревенем, киселі, узвари, пише umoloda.kiev.ua.

Салати: чим простіше — тим краще 

Причому чим він легший — тим краще. Бо ще ж треба скуштувати і м’яса, і пирогів, і своєї коронної страви, тому готуємо салат iз молодої моркви, м’яти і власне салату.

Відео дня

Нам знадобляться: 2 свіжі огірки, 2 молоді морквини, пучок салату, банка консервованої кукурудзи (як тільки з’явиться свіжа — ідеально брати її: відварити кукурудзину, дати охолонути і зрізати зерна з качана), петрушка, м’ята, кріп, сіль, перець за смаком, столова ложка лимонного соку і чотири ложки йогурту для заправки (смачно і зі сметаною, і з майонезом — обирайте свій варіант). 

Моркву відварити і порізати соломкою. Огірки порізати кубиками, салат порвати на шматочки руками, з кукурудзи злити маринад, зелень покришити, йогурт (сметану тощо) змішати з лимонним соком, сіллю і перцем.

Викласти всі овочі й зелень у салатник, залити заправкою і перемішати. У заправку можна натерти трохи лимонної цедри.

Салат iз редьки, яєць і цибулі — всі барви в одній тарілці: красива, корисна запашна літня страва. На 4 яйця потрібно стільки ж середніх свіжих огірків, пучок зеленої цибулі, 200 г редьки, чайна ложка гірчиці, сіль за смаком і сметана для заправки. 

Яйця відварити і порізати кубиками, огірки і редьку — четвертинками кружалець, цибулю також покришити,змішати всі інгредієнти, посолити і заправити гірчицею та сметаною. 

Літо, сонце,.. яйця

У всьому можна знайти зв’язок, між цими словами — також. Як тільки кури вириваються на зелені й квітучі луги, вони несуться щедро і, як кажуть, натхненно.

Із яйцями можна приготувати безліч смачних страв, приміром, сніданок на Трійцю. 

Це може бути несподівано смачний омлет «власної технології»: берете улюблені овочі, дрібните і викладаєте у змащену маслом форму, заливаєте збитими яйцями — і в духовку.

Як приклад — «омлет літній», який готується так: відварити четвертину капустини, дрібно порізати її і викласти на змащене сметаною деко.

На олії спасерувати цибулину і соломкою порізаний стручок солодкого перцю, викласти це на капусту, а зверху — кільцями порізані два помідори.

Окремо збити три яйця, додати до них півсклянки молока, сіль і перець. Цим залити капусту і відправити в духовку на 5-7 хвилин. Подавати з зеленню.

Оригінальними будуть яєчні гнізда.

Потрібно буде 4 яйця, півсклянки тертого сиру, кілька гілочок кропу і сіль за смаком.

Відділити білки від жовтків, збити білки у круту піну і викласти на вистелене пекарським папером деко у формі гнізд, притрусити сиром і подрібненим кропом.

Посередині кожного гнізда покласти по жовтку, злегка присолити і відправити в духовку на сім хвилин. Буде красиво на тарілці з листям шпинату. 

М’ясна кишеня

М’ясо, якщо його вміло приготувати, може бути чудовою кишенею для різноманітної городини, а все разом складе чудовий смаковий ансамбль.

На 1,5-2 кг свинини (вирізки чи шийної частини) потрібно приготувати соус iз двох столових ложок гірчиці, трьох — соєвого соусу, столової ложки лимонного соку, чотирьох зубчиків роздавленого часнику, шматочка тертого імбиру.

А ще вітається «трав’яна» імпровізація — тобто сміливо додавайте свої улюблені спеції для м’яса: куркуму, кмин, коріандр, базилік, кріп, паприку тощо.

М’ясо помийте, висушіть і зробіть на ньому надрізи-кишеньки. Натріть його сумішшю перців і сіллю та замочіть у приготовленому маринаді на ніч.

А зранку нафаршируйте «кишеньки» м’яса пластинами помідорів, болгарського перцю, кабачків, салатної цибулі, баклажанів і всім, що полюбляєте з городини (м’ясу додадуть особливої вишуканості шматочки твердого сиру в його «міні-кишеньках»).

Потiм усе це покласти або в фольгу,  або в рукав для запікання, викласти на деко і відправити в духовку.

Випікати недовго, хвилин 40-50 при температурі 160-180 градусів. Наприкінці випікання розріжте рукав, щоб м’ясо зарум’янилося. Важливо його не пересушити.

Кишеня, до речі, може бути і овочева, причому досить «конкурентоспроможна» з м’ясною.

Спробуйте таку — з капусти. Краще взяти капустину, якщо знайдеться, зі старого врожаю, у неї листя товстіше, отож і «кишеньки» будуть надійніші, але молода так само підійде і смакуватиме. 

Щоб приготувати овочеву кишеню, потрібно на дно вогнетривкої посудини налити трішки олії, покласти розпарені листки  капустини і почергово наповнювати цю посудину в такій послідовності: фарш— листя— майонез — фарш — пошинкована з морквою, помідорами, перцем, печерицями і цибулею капуста, і так — до верху посудини.

Зверху кишеню накрити листям капусти і поставити в духовку на 40 хвилин, накривши фольгою для запікання.

За 10 хвилин до закінчення приготування зняти фольгу, щоб страва зарум’янилася, а готовою її перевернути на тарілці й прикрасити зеленню і морквою.

Для такого смаколика знадобиться одна середня капустина, півкіло фаршу зі свинини чи курятини (можна навпіл), дві середні цибулини, два перці, морквина і спеції. 

Вареники — деруни!

І вареники, і деруни — з розряду тих страв, які практично не набридають.

Причому вони мають стільки варіацій, начинок, спецій тощо, що їх можна готувати майже не повторюючись.

Щодо затрат — вони також мінімальні, отож ці страви треба урізноманітнювати і готувати. 

На Зелені свята слід варити смарагдові вареники — з молодою капустою і кропом. 

Начинка готується швидко: на пательні на олії злегка обсмажується подрібнена цибулина, шинкується молода капустинка і додається до цибулі, під кришкою овочі тушкуються 10 хвилин, соляться, перчаться і «озеленюються» подрібненим кропом. 

Потім замішується тісто з борошна, солі та перевареної води кімнатної температури.

Додати трохи рослинної олії (на 2 склянки борошна — 2 столові ложки олії і чайна ложка солі)  і зовсім трішечки соди — тоді тісто вийде пухкеньким.

Тісту добре дати трішечки «відпочити» (хвилин 20) і можна починати ліпити вареники.

Вареники варимо в окропі, воду трішки присолюємо.

Готові вареники виймаємо на друшляк, даємо воді стекти, і хай вони трішечки схолонуть.

Можна посмачити  цибулею, смаженою на олії.

Як смажити — трошки притрусити борошном, тоді цибуля виходить відчутніша та смачніша.

Дуже смачно до таких вареників вичавити молодого часничку, смак стає надзвичайно пікантним! 

А ще ви можете зовсім несподівано здивувати своїх рідних поживними, смачними і легкими у приготуванні пиріжками з сиром і кропом (багато хто їх називає дерунами із сиром).

Знадобиться 300 г сиру, цибулина, 2-3 зубчики часнику, 1 кг картоплі, сіль, перець за смаком і зелень кропу. 

Сир пропускаємо крізь м’ясорубку або робимо його однорідним іншим способом.

Посолити, поперчити і додати подрібнений кріп і знову старанно перемішати. 

Далі натираємо на дрібну тертку картоплю, відкидаємо її на сито і віджимаємо сік.

Відвар не виливаємо, а даємо відстоятися, отриманий крохмаль використаємо для приготування смачного киселику (з полуницею, цукром і соком лимона — буде гарно і смачно). 

Картоплю підсолюємо, перчимо і починаємо формувати пиріжки: беремо картопляну масу, розплескуємо і робимо млинчик, зверху на нього кладемо начинку і загортаємо ніби конвертиком, надаємо форми пиріжка і смажимо на олії з обох боків до зарум’янення.

Готові пиріжки посипаємо подрібненим часничком і даємо трохи охолонути. Теплі вони смачніші за гарячі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up