Роман Бартіш працює сушистом понад вісім років. Чоловік розпочинав із звичайного кухаря в одному з місцевих закладів, а рік тому відкрив власний суші бар. Проте кухню не покидає.
Рецептом рола "Філадельфія" шеф поділився з читачами "20 хвилин"
Рис довгозернистий, оцет рисовий, крем-сир, водорості Норі, свіжий огірок, лосось (бажано копчений), вассабі, імбир, соєвий соус, палочки для суші, бамбуковий килимок, харчова плівка, гострий ніж.
Рис краще обирати круглозернийстий. Готувати його найкраще у мультиварці або пароварці. Якщо ви не маєте їх – згодиться і звичайна каструля. Проте там приготувати рис буде довше, і він може розваритись. Звісно, у вас не вийде рис точно як у ресторані. Але наближено приготувати можете.
У рисі для суші дуже важлива клейка консистенція (ні в якому разі не переварена рисова каша). Це важливо в першу чергу для того, щоб роли не розпадалися і добре тримали форму. Досягти ідеальної клейкості можна лише в тому випадку, якщо в обраному рисі є велика кількість крохмалю.
Ще одна важлива складова – рисовий оцет. Інколи його замінюють яблучним оцетом. Ефект, щоправда виходить не такий. Рисовий оцет для суші можна знайти в супермаркеті. До нього потрібно додати цукор та сіль.
Для приготування заправки на кілограм рису треба десь 10-12 ложок рисового оцту, 7-8 ложок цукру, а також 1,5-2 ложки солі. Змішуєте все це в невеликій каструлі та легенько розігріваєте на невеликому вогні. Не треба доводити заправку до кипіння, лише нагріти, щоб сіль та цукор розчинилися.
Для початку варто подбати, щоб у вас під руками була посудина з чистою водою для того, щоб змочити руки, щоб рис не прилипав. Також варто приготувати бамбуковий килимок та обгорнути його харчовою плівкою.
Спочатку варимо рис.
На килимок спершу ставимо половину листка норі. Далі на нього тонким шаром встеляємо рис.
Перевертаємо норі з рисом, рисом вниз. На водорості норі виставляємо крем-сир та огірок. Щільно загортаємо з допомогою килимка. Викладаємо лосось та знову притискаємо килимком. Розрізаємо рол посередині. Потім ще раз.
За бажанням рол можна посипати тертим пармезаном.
Із огірка використовуйте лише тверду частину. Усю середину бажано викинути.
Сир «Філадельфія» можна замінити дешевшим крем-сиром.
Після кожного розрізання готового рола мийте та протирайте ніж. Так шматочки матимуть кращий вигляд.
Для того, щоб подача була красивою, шматочки порізаного рола, на яких є окрайці, поверніть ними до інших.
Ви можете використовувати готовий набір для суші, який продається у супермарктах. Там є усе, що потрібно, окрім начинок.
Якщо у вас вийшло приготувати рол за рецептом Романа Бартіша - залишайте фото в коментарях. Інтерв'ю із шеф-кухарем читайте у наступному випуску газети "RIA плюс".
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
тарас