Всесвітній день макаронів відзначають 25 жовтня. Ця проста і водночас дуже смачна страва має десятки рецептів. Способами приготування макаронів з "20 хвилин" поділилася тернополянка, яка певний час жила в Італії - країні піци, макаронів і вина.
Тернополянка Марта Козевич перебувала в Італії майже два місяці. Вона каже, що макарони там їла чи не щодня і вони їй дуже смакували.
Більшість наших українських жінок впевнені, що варіанти приготування макаронів „з маслом і сосискою”, „з підливкою” чи „по-флотськи” на цьому завершуються. Та й Марта теж так думала до того часу, поки не переконалась в протилежному.
- Я їла макарони кожної вечері – там це традиція, - каже Марта. - Я була вражена кількістю варіантів, як їх можна готувати. За весь цей час повторились двічі лише декілька видів страв. Цікаво ще те, що до кожного рецепту вибираються інший вид макаронів, а їх є вдосталь: farfalla (метелики), ракушки, спагеті, тальятелле, парпаделле, каватаппі та інші.
Харчуючись макаронами, тернополянка схудла майже на 4 кг.
- Тепер я впевнена, що стереотип „від макаронів товстіють” – брехня, - продовжує Марта. - Головне їсти макарони твердих сортів і в правильних порціях. В Італії на людину розраховують максимум 100 гр макаронів без соусу. А в 100 гр відварених макаронів твердих сортів міститься 300 ккал. Згодіться, це не дуже багато.
Обов’язковим додатком до макаронної вечері – є червоне сухе вино.
- Можливо, це теж якось впливає на обмін речовин, - продовжує дівчина. – А ще воно додає особливого смаку і зовсім не шкодить організму. Але, звісно, потрібно пити в міру. Я пила по бокалу кожного вечора.
Марта каже, що готувати макарони по-італійськи без проблем можна і вдома.
- Італійські макарони продаються у всіх супермаркетах Тернополя, - стверджує тернополянка. – Купую їх за такою ж ціною, як українські макарони.
1. Bolognese (українською читається „Болоньєзе”). Готується просто, але довго. Тому, якщо подавати плануєте на вечерю - готувати соус потрібно з обіду. Основою більшості соусів до макаронів є оливкова олія, на якій просмажується зубчик часнику, який потім забирається (не роздавлений, лише порізаний). Отож, яловичий чи будь-який інший фарш (приблизно 500 грамів) тушити на розігрітій сковорідці з оливковою олією. Влити на м’ясо стакан білого сухого вина, почекати, поки випарується. Виделкою м’ясо приминати, поки воно не розпадеться та не посвітліє. В той самий час в каструлі знову ж на оливковій олії потушити дрібно нарізану 1 моркву, стебло селери та 1 цибулю. Пізніше вилити туди 1-1,5 літри томатного соусу, а в соус додати м’ясо. Варити на маленькому вогні приблизно півтори години. За декілька хвилин до готовності соусу зварити макарони, вилити соус в макарони, додати пармезан. Готово!
2. Макарони з м’ясом – Genovese (Дженовезе). Проте цей рецепт зовсім відрізняється від попереднього. Дівчина розповіла, що при приготуванні цієї заправки до макаронів, була дуже здивована пропорцією складників. На 1 кг яловичини потрібно три(!) кг цибулі. Не хвилюйтесь, за час, який буде варитись соус, цибуля розваритсья до рідкої основи і її не буде чути. М’ясо нарізати кусками. Так само великими кільцями нарізати усю цибулю. Натерти одну моркву і все це тушити на невеликій кількості оливкової олії, з часом додаючи воду. Додати можна і стакан білого сухого вина. Почекати поки вино теж википить. І знову додавати воду. Так м’ясо повинно варитись 4-5(!) годин. Ну і потім традиційно змішати з макаронами.
3. Pasta al pesto (Паста песто). Готується з зеленню. Дуже смачний і простий рецепт для вегетаріанців. Потрібно багато листя базиліку, горіхів (в ідеалі – мигдаль, але грецькі горіхи теж підійдуть)оливкова олія, часник, пармезан – все змішати в бленд ері до однорідної маси – все, соус готовий.
4. Рasta a la funghi – дуже смачний варіант приготування. Потрібно 500 грамів шампіньйонів, оливкова олія, зелень, спеції, вершки (може бути сметана). На сковорідці розігріти оливкову олію з часником. Порізати гриби та цибулю, разом викинути на сковорідку, протушкувати. Сіль,перець за смаком, спеції (може бути суміш італійських трав) і вилити вершки. Зварити макарони, змішати з соусом, додати пармезан. Готово!
1. З броколі;
2. З цукіні (або український кабачок);
3. З баклажанами і сиром;
4. З перцем болгарським та чорними оливками;
5. З горіхами, руколою та маслом;
6. З помідорами та базиліком;
7. З морепродуктами;
8. З бобовими ( може бути квасоля чи чечевиця);
9. Паста „Примавера” (шинка, горошок, кукурудза);
10. З цвітною капустою (можна додати пекучий перець);
11. Паста „карбонара”;
12. З червоною рибою ( потрібно 50 грамів. Обсмажується на оліії, додається трохи масла і трохи води від макаронів,які варяться, в кінці сметана);
13. З гарбузом (порізати гарбуз, протужити на олій часник, додавати води, в цінці макарони, сир, петрушка);
14. З сальсіччами ( „сальсіччі” – ковбаска типу нашої домашньої);
15. Паста Guatro formaggio (сир горгонзола, моцарелла, пармезан, емменталь);
16. З помідорами черрі та сиром фета;
17. З оливками;
18. З тунцем;
19. З куркою в вершковому соусі ( молоко, плавлений сир, курка, часник, зелень);
20. З овочами (стручкова квасоля, солодкий перець, броколі, кукурудза);
21. З грушею, медом та сиром.
Не бійтесь експерементувати. Як виявилось, до макаронів можна додати усе, що є в холодильнику, і, будьте впевнені, це буде смачно. Приємного апетиту!
А як готуєте макарони ви? Діліться рецептами у коментарях до статті.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер
тарас
David Starr