Фатальна Анна та кривава ціна украденого щастя

Фатальна Анна та кривава ціна украденого щастя

Кохання і зрада, любов і ненависть, щастя і горе, внутрішні ангели і демони – усе це вмістилось у сюжеті пристрасного твору Івана Франка «Украдене щастя». Саме цю драму, поставлену народним артистом України Федором Стригуном, 23 вересня привезли на фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» актори Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької (м. Львів).

Це одна з наймасовіших вистав, адже на сцені понад 50 чоловік! «Заньківчани» здивували не лише масовістю, а й філігранною акторською майстерністю, відточеними вокальними та хореографічними номерами, чудовими декораціями, колоритними костюмами, хорошим музичним оформленням. Дуже органічно вплелася у сценічне полотно пісня «Ой, верше мій, верше» у виконанні сестрер Тельнюк, підсиливши глибокий драматизм подій, що відбувалися в житті героїв любовного трикутника. Досить ефектним і несподіваним є початок і фінал вистави. У першій дії перед очима глядачів з'являється стіжок сіна, на якому кохаються молоді Анна та Михайло Гурман, а у фіналі знову фігурує той же стіжок, на якому граються хлопчик і дівчинка (до речі, юні тернопільські актори).

Слід зазначити, що до цієї драми Франка «заньківчани» звернулися вже вшосте. Перші п'ять постановок були у 1922, 1923, 1940, 1949, 1976 роках. У передостанній з них Федір Стригун грав роль Михайла Гурмана. Цього разу він виступив режисером-постановником і намагався дати свою відповідь на питання: «Хто у кого вкрав щастя?». Варіантів декілька – брати, які віддали Анну за нелюба, Микола Задорожній, що став перепоною на шляху в закоханих, Михайло Гурман, який увірвався у розмірене життя подружжя, та й сама Анна, котра так і не вгамувала своє серце.

Добре знайомий ще зі шкільної програми сюжет пристрасної драми не віщує головним героям нічого доброго, та все ж вони з останніх сил боряться за своє примарне і згубне щастя. «Наперекір тим, що вкрали наше щастя. Ми його відокрадімо…», – каже Михайло Гурман, підмовляючи Анну зрадити своєму чоловікові.

Відео дня

На фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют» вистава «Украдене щастя» отримала  спеціальну відзнаку «За честь, достоїнство і вірність професії»  та перемогу у номінації «За вірність українській класиці». Ще один подарунок – ручка «Паркер» від директора мережі магазинів «Престиж час» актора Миколи Булата дісталася Федору Стригуну як режисеру-постановнику.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Helga Soloha

    Вистава мені дуже сподобалася. Актори грали як для премії Оскар чи Гремі. Дуже вразили декорації і світло, було видно, що кожен відповідав за свою роботу. Заради того, щоб ще раз подивитися цю виставу я готова їхати за  театром по всій Україні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up